Odrzavanje klime (filter klime, kabine, gas, podmazivanje...)

Započeo Lela5, 02.06.2008. - 09:00

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

deda Bojan

Podržavam ovo što mire kaže. Sistem klimatizacije na oklima je takav da časom se desi da pušta na nekoj gumici, iščešano crevo, hladnjak, itd. To što će se sada sanirati curenje i napuniti ne znači da već sledeće sezone neće opet nešto drugo da zeza. Ovo je jedini pravilan sistem rada jer kao što rekoh, jedino je ulje problematično za kompatibilnost. Jednom trošak i posle se može puniti mnogo jeftinijim gasom ako zatreba.
You can have all the money in the world, but there's one thing you can't buy - a dinosaur.

singer

Slažem se sa svim gore navedenim... :v:

Nabijem ih na 1234  :kez:

mire

Slažem se sa nabijanjem. :)

Ja ga iz principa ne bih sipao. :)

gablec13

R1234YF je 5 do 25% manje efektivan u odnosu na R134a. Tako sam procitao.
I ne samo to, izgleda i da je podlozniji curenju.

Meni je klima pregledana i dopunjana po fabrickoj specifikaciji u aprilu prosle godine, a pre mesec dana primetio sam da ne radi kako treba. 
Prosle godine duvao je topao vazduh kada ukljucim klimu, sada je duvalo hladno ali nisam siguran da li je bilo isto ili za nijansu drugacije nego bez ukljucene klime.
Nazalost nisam se setio izmeriti temperaturu na ventilacionom otvoru bez i sa ukljucenom klimom.
Na prethodnom autu dopunio sam jednom sam (pomoc prijatelja), pa sam odlucio istraziti opciju "sam svoj majstor".
Pogledao sam nekoliko video klipova, citao komentare, pronasao na nakoliko mesta  potrebnu "opremu" i odlucio probati.
Kupio sam na Amazon ovo:

Procedura je sledeca:
Pronadje se konektor za dopunjavanje. Na 1.5 dci je na crevu levo (gledano odnapred) i veoma pristupacan. Na plasticnom poklopcu je slovo "L". 
Tesko je ne pronaci, a ako nekom treba slikacu.
Pokrene se motor i klima ukljuci na maksimum.
Uzme se crevo sa manometrom, ventil zavrne do kraja, a kraj sa "klik" konektorom natakne na port L (naravno prethodno se odsrafi poklopac). 
Manometar ce pokazati koliki je pritisak u sistemu u PSI.
Idealno je oko 40PSI. Ukoliko je oko 30, klima ce raditi slabo, ukoliko je daleko manje, mozda postoji neko curenje, ukoliko je puno iznad 40 na klima uredjaju je ozbiljan kvar.
Kod mene je bilo oko 30.
Otkaci se klik konektor sa L konektora (konektor na ko je bio poklopac sa slovom L).
Ventil na crevu odvrne se na drugu stranu da bude otvoren.
Na ventil stranu zasrafi se boca sa gasom. Ventil se zavrne ponovo. Na njegovom kraju je igla koja probije bocu kada je ventil zatvoren.
Klik konektor se ponovo stavi na L konektor na autu.
Boca sa gasom okrene se naopako (tako savetuje proizvodjac. Na nekim YT videima tvrde suprotno, pa ne znam sta je bolje).
Ventil na crevu koji je probio bocu se polako odvrce i gas krece u sistem.
Dodaje se postepeno i pomalo. Boca se laganim pokretima pomera levo - uspravno - desno. Prati se manometar.
U trenucima kada se gas dodaje kazaljka na manometru treperi. Kada se ventil zatvori kazaljka se umiri.
Ja sam dodavao dok pritisak u mirovanju kazaljke nije dosao do 40PSI.

Posto je nekoliko minuta taj pritisak bio stabilan otpojio sam "opremu" i vratio plasticni poklopac sa slovom L na konektor.
Klima je duvala hladan vazduh, a napolju je u to vreme bilo 27C.

gablec13

Nakon cetiri dana imao sam neki osecaj da nije bas najbolje, pa sam se odlucio izmeriti temperaturu na otvoru za vazduh.
Bilo je predvece, temperatura je bila oko 23C.

Temperatura klime postavljena na minimum.
Ventilator na brzini 3.
Ukljucena recirkulacija.

Termometar je naopako, pokazuje 3.6C, a pri manjoj brzini ventilatora minimalna temperatura koju sam izmerio bila je 2.4C.   

Da li u ovom  momentu ovo moze negde da se kupi u Srbiji, ne znam. Salje li Amazon u Srbiji? Verovatno postoje opcije.
Za sledece dopunjavanje crevo sa manometrom ne moram da kupujem, uzimam samo bocu, a postoji i gas sa sredstvom koje pomaze kod sitnijih curenja i podmazivanja brtvi na sistemu.
Mala mana je sto je gas za jednu upotrebu, jednom probusena boca ne moze se zatvoriti.   

Ap0calypto

Gas ne bi smeo da izlazi iz sistema za hlađenje. Ja klimu nisam dirao vec 3 godine, od kad je hladnjak klime zamenjen.

Sent from my POCO X5 Pro using Tapatalk

"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

gablec13

Ja na prethodnom autu nisam dirao 5 godina. Onda je klima prestala da se ukljucuje, dopunio sam, drzalo je dve nedelje.
Posto je leto bilo nikakvo nisam mario do sledece godine kada sam otisao u servis gde je uz pomoc UV lampe i boje nadjeno malecno ostecenje na hladnjaku.
Zamenjen je, klima dopunjana. Kostalo me nekih £320. Auto je bio kod mene naredne dve godine.
Da li su problemi cesci na sistemima sa R1234YF, ne znam, ovo mi je prvi auto sa tim "ekoloskim" gasom, ali znam da sam nalazio komentare ljudi koji kukaju da na autima starim godinu ili dve klima ne radi.

wcyber

ako ne koriste klimu preko cele godine, nego samo par dana u toku leta, sasvim je moguce da se dihtunzi isuse i popuste ..

krume

Pozdrav drushtvo, imam jedno pitanje do Vas, dali je neko do sad sam menjao presostat na auto, i dali je neophodno za promene presostata da se isprazni sistem. Auto je Clio II.

alexsasa

Menjao sam ja proslog leta na meganu2, mislim da elektricar koji mi je menjao presostat nema opremu za punjenje klime. Tako da verovatno ne mora. Pozvacu ga sutra pa cu napisati.

Sent from my iPhone using Tapatalk

lucaray

Kod mene se u kabini 3 dana osećao gas posle punjenja klime,i naravno prestala je da radi...

krume

Citat: alexsasa poslato 07.11.2023. - 19:57
Menjao sam ja proslog leta na meganu2, mislim da elektricar koji mi je menjao presostat nema opremu za punjenje klime. Tako da verovatno ne mora. Pozvacu ga sutra pa cu napisati.
Ne znam gde ide ta o gumica, gde se postavlja na presostatu ?

ivanov

Pozdrav, kako se proverava i dopunjuje ulje u kompresoru klime?
Takodje me zanima za freon, to se proverava kada se prikace manometri pa se onda po potrebi dopuni?

Kupio sam auto, nisam palio klimu pa bih da proverim stanje sistema pre koriscenja...
Videh da za moj model i 1.2 16v staje 430g R134a gasa i kapacitet ulja 135ml.

wcyber

aparat izvuce gas i ulje, premeri i dopuni potrebnom kolicinom..

slobodno probaj da upalis  nece se nista desiti.. ako nema pritiska gasa, kompresor se ne pali

mire