Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.
L

Odrzavanje klime (filter klime, kabine, gas, podmazivanje...)

Započeo Lela5, 02.06.2008. - 09:00

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

SasaLaguna95

Koji je problem rijesilo
Isključivanje kompresora pri opterećenju ili zvuk zujanja/ zvrljanja
My car = My rules !

alexsasa

Znam da se neki kompresori iskljucuju pod opterecenjem, mislim da su i kod mene takvi na Cliu i Meganu. Meni se desavalo da klima posle nekog vremena potpuno prestane sa radom, to sam resio zamenom presostata. Sto se zujanja tice, ja bih proverio sve sto je povezano sa kaisom klime.

Sent from my iPhone using Tapatalk

SasaLaguna95

Sve je zamijenjeni na v.servisu osim pk remenice radilice i remenice/kvacila kompresora klime...
S'obzirom da se ništa ne čuje kad je ugašena klima, znači da je pk remenica radilice ispravna
Tako da može biti samo do kompresora i njegove remenice
My car = My rules !

alexsasa

A lezaj kompresora klime? Da se on ne cuje?

SasaLaguna95

Vrlo vjerovatno
To je lezaj unutar kompresora negdje ili lezaj na kome bude remenica?
My car = My rules !

Ap0calypto

Meni se isto nekad cuje kad klima radi. Ne znam jel dolazi iz menjača, poluosovine. No, cuje se samo kad klima radi i kako se nesto okreće sporije od obrtaja motora.

Sent from my Poco using Tapatalk

"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

alexsasa

Sasa, ja mislim da je na remenici ali ce me valjda neko ispraviti ako gresim.

SasaLaguna95

Ne mogu pronaći lezaj kao odvojen dio
Vjerovatno se mijenja po uzorku ili komplet zajedno sa remenicom (mada ni nju ne mogu pronaći)
Jedino da tražim po kompresoru koji lezaj ide na Delphi V5
My car = My rules !

alexsasa

Da, i tu bi trebalo da ima dve vrste remenice, mislim da se kod mene razlikuju na Cliu i Meganu.
To kad radis veliki servis zamenis sve sto se okrece i miran si
Razmisljanje jednog laika, ne zamerite. Ne moze covek u sve da se razume.

zokce

Kako raste broj obrtaja, u rashladnom sistemu raste pritisak. Kod Lagune 2 na kompresoru se nalazi ventil koji propusta deo gasa nazad i tako regulise pritisak. Kad ventil ne radi, na odredjenom broju obrtaja (kod mene je bilo 3000) presostat iskljuci kompresor.
Krljanje lezaja, ako se cuje kad kompresor ne radi onda je lezaj remenice kompresora, ako je buka kad se ukljuci kompresor onda je najverovatnije kompresor na izdisaju, ali treba proveriti i alternator, mozda je buka od njega.

alexsasa

Eto vidis Zokce, meni kada se culo nesto kada ukljucim klimu (nije krljanje, vise lici na lezaj, pojacan zvuk) sam trazio proveru(remont) kompresora, alternatora i alnasera. Sta su remontovali nisam saznao posto sam samo preuzeo auto i platio 70ak evrica, majstor nije bio tu. Tako da se moj slucaj verovatno poklapa sa tvojom dijagnozom.
Krljanje sam jedini put cuo kada mi je otisla nova remenica radilice na M2, pukla ona gumena kajla ili kako se vec zove.

Milenko_M

SasaLaguna95

Citat: zokce poslato 06.06.2024. - 23:47
Kako raste broj obrtaja, u rashladnom sistemu raste pritisak. Kod Lagune 2 na kompresoru se nalazi ventil koji propusta deo gasa nazad i tako regulise pritisak. Kad ventil ne radi, na odredjenom broju obrtaja (kod mene je bilo 3000) presostat iskljuci kompresor.
Krljanje lezaja, ako se cuje kad kompresor ne radi onda je lezaj remenice kompresora, ako je buka kad se ukljuci kompresor onda je najverovatnije kompresor na izdisaju, ali treba proveriti i alternator, mozda je buka od njega.

Remenica alternatora zamiejnjena isto se čulo i sa Valeo remenicom koja je stavljena na v.servisu kao i sad sa INA remenicom koja je zamijenjena prije par mjeseci...
Znaci nju isključujem
Može biti samo kompresor (unutra nesto) ili lezaj na remenici kompresora
My car = My rules !

alexsasa

Citat: Milenko_M poslato 07.06.2024. - 07:08
Teško da kajla može da bude gunena.
Ima neka guma u sredini, ona je pukla. Ucinilo mi se da su rekli da je remenica sa kajlom ili kako se vec zove.

Milenko_M

Postoji ležaj u kompresoru , on je prema remenici . A to bi moralo da se rastura kompresor što može više štete nego koristi da donese.
Ako nije menjana remenica kompresora ona bi trebala prvo da se menja.