Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.
L

Odrzavanje klime (filter klime, kabine, gas, podmazivanje...)

Započeo Lela5, 02.06.2008. - 09:00

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Click

Na tu foru sam obarao cenu jednom preprodavcu za dvojku kada je moj drugar kupovao.. Jbg, nije znao, a svako neznanje je skupo  :evil:

Alhemičar

Citat: Click poslato 01.08.2008. - 19:45
Na tu foru sam obarao cenu jednom preprodavcu za dvojku kada je moj drugar kupovao.. Jbg, nije znao, a svako neznanje je skupo  :evil:

Jbg.,na Cliu 3-ci to ne bi mogao jer kod njega moze da se upali bez ventilacije!   :laugh: 
Kako je kod tebe na Megane-u?Mora prvo ventilacija ili je svejedno.
Mislim da moj auto ima jos nesto osim dobrog izgleda.

Click

Mnogo je bitnije kako ga gasis, nego kako ga palis..

Alhemičar

Citat: Click poslato 01.08.2008. - 19:58
Mnogo je bitnije kako ga gasis, nego kako ga palis..

Slazem se..ali tu opet dolazimo do sledeceg problema a to je,da li onda uopste paliti klimu na malim relacijama,jer ako se strogo pridrzavamo "protokola" gasenja klime,ne bih se sa njom po gradu dugo vozio.   :laugh:  

Cesto mi se dogodi da vec kad dodjem pred kucu tj. na parking..tek onda se setim da sam je trebao ugasiti koji km ranije pre gasenja auta,ali  :doh:  zaboravim.   :bigl:

nenasan

Ako ćemo pošteno, zavoleo sam francuze zbog cene,a onda i zbog kvaliteta koji pružaju,a zatim i zbog filozofije koju ti pruža(način života) jer do sada nisam čuo folk muziku iz renoa i sitroena a takođe i vode računa i o takvim  stvarima da ne dođe do kvara ako nisi nešto pre toga uradio,tipa prvo vazduh pa onda frižider.
Mada iskustvo mi govori da na opelima koje sam imao,bez obzira da li je off vazduh,on automatski pokreće ventilator ali na neko pirkanje koje nije ni 1 a nije ni nula,nešto između.
Tako da pored moje hvale o french-car ipak i nemci imaju logiku.

Exception®

Citat: Clioman poslato 01.08.2008. - 20:08
Ne razumem  :??:  sta ti nije jasno?
Zanima me,kako to da na jednom autu mogu upaliti klimu i bez paljenja ventilacije a na drugom ne mogu..a klima je ispravna na oba.

Danijel je mislio na ovo, pretpostavljam:

Citat: Clioman poslato 01.08.2008. - 20:01
Slazem se..ali tu opet dolazimo do sledeceg problema a to je,da li onda uopste paliti klimu na malim relacijama,jer ako se strogo pridrzavamo "protokola" gasenja klime,ne bih se sa njom po gradu dugo vozio.   :laugh: 

Cesto mi se dogodi da vec kad dodjem pred kucu tj. na parking..tek onda se setim da sam je trebao ugasiti koji km ranije pre gasenja auta,ali  :doh:  zaboravim.   :bigl:

Ni ja se tog ne pridržavam. Pa kada bi tako bilo, ne bih po gradu ni palio klimu jer moram pet min. ranije da je ugasim da izađe voda iz sistema :blabla:... Gasim je kad i motor i nemam problema, kao ni ćale sa svojim Cliom i zet sa svojim Megane-om ;)

PS: matori mi još nije došao, pa ne mogu da proverim da li mu svetli lampica i bez ventilacije. Čim stigne, napisaću :)

EDIT: Evo, proverio sam. Na Cliu II sa AC klimom, lampica se NE PALI ako nije uključen ventilator :ok:
ΕΛΛΑΣ

Marko Os

Woooow big deal. A jeste znali da na VW kad okrenete usmjerivac prema sajbi, klima se pali automatski iako je rucna.
Jel mi moze samo neko pojasnit ono sa gasenjem klime? Mislim koje su posljedice i da li se to ikome od vas stvarno dogodilo?
Ušveckoj ladno, al standard

Exception®

Sačekj dr Clicka da pojasni. Ja ne znam :nezna: :fucka:... Eto, ja se ne pridržavam tog "zlatnog" pravila i nemam problema (a ni ćale, ni zet) :bigl:
ΕΛΛΑΣ

Alhemičar

Dovoljno je da se pre zaustavljanja vozila,2-3 min. ranije iskljuci klima..a ostavite da vazduh u dalje duva,cisto da covek ne prokuva pokusavajuci da bude dobar prema svom autu.  :)

Click

Nikakva voda ne izlazi iz sistema, vec treba da se osusi isparivac, da se u njemu ne bi nakupila vlaga i razvijala kojekavi mikrobi (npr Legionella pneumophila) i gljvice.
Da je to zaista tako, evo vam najbolji primer. Po gasenju klime (iskljucivanju kompresora) na automatskom uredjaju, ventilator nastavlja da se okrece. I tako uvek uradim. Pre nego sto cu ga parkirati, iskljucim klimu 3-4 minuta ranije, ventilator nastavi da duva josu uvek hladan vazduh cija se temperatura postepeno podize i priprema organizam za izlazak u sredinu vise temperature. Ovako najvise i najbolje pomazete sebi, ali i autu, tacnije klima uredjaju.

Exception®

Citat: Click poslato 03.08.2008. - 20:28
Nikakva voda ne izlazi iz sistema, vec treba da se osusi isparivac, da se u njemu ne bi nakupila vlaga i razvijala kojekavi mikrobi (npr Legionella pneumophila) i gljvice.
Da je to zaista tako, evo vam najbolji primer. Po gasenju klime (iskljucivanju kompresora) na automatskom uredjaju, ventilator nastavlja da se okrece. I tako uvek uradim. Pre nego sto cu ga parkirati, iskljucim klimu 3-4 minuta ranije, ventilator nastavi da duva josu uvek hladan vazduh cija se temperatura postepeno podize i priprema organizam za izlazak u sredinu vise temperature. Ovako najvise i najbolje pomazete sebi, ali i autu, tacnije klima uredjaju.

Ja sam to malo laički napisao, ali sam na to mislio. Mora da se osuši isparivač. Možda kod automatske klime nastavi da duva hladan vazduh (to ne znam) ali kod AC čim je ugasiš, ugasio si je :D. A drugo je to što po gradu uvek i svugde stignem za cca 15-20 min. Znači, dok ne ohladi auto i još kad bih je gasio ranije, po toj logici ne bih ni trebao da je uključujem :beee: :laugh:
ΕΛΛΑΣ

sasha

Da li neko zna, osim sto se menja filter klime (sto sam uradio) da li je moguce jos nekako procistiti ventilaciju u autu? (npr za slucaj da ima prasine u ventilaciji iz filtera) E da i kako bi najbolje bilo to odraditi, servis za klime ili nesto drugo?

Exception®

Čisti se ceo sistem, menja se freon po potrebi a najbolje bi bilo da ti to odrade u ovlašćenom servisu. Ja lično nešto nemam poverenja u ove što "pune freon po kućama" ;)
ΕΛΛΑΣ

sasha

Citat: Exception poslato 03.09.2008. - 10:26
Čisti se ceo sistem, menja se freon po potrebi a najbolje bi bilo da ti to odrade u ovlašćenom servisu. Ja lično nešto nemam poverenja u ove što "pune freon po kućama" ;)

Aha, lepo ako takvu akciju radi ovlasceni servis. Nazvacu servis u koji obicno idem da vidim da li rade tako nesto.

Alhemičar

Citat: Exception poslato 03.09.2008. - 10:26

Slazem se..ali koliko ja znam,u Masteru ne rade punjenje freona i ciscenja sistema klima uredjaja,vec upucuju ljude kod jednog coveka na Telepu koji iskljucivo to radi..ista prica kao i sa vulkanizerom,s tim sto ja ipak smatram da ovlasteni servis treba sam da servisira klima uredjaje ali dobro.Verovatno nece da gube vreme na takvim stvarima osim ako je neki kvar u pitanju.  :yes: