Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Sistem protiv zagadjenja (anti-pollution system)

Započeo NemanjaP, 17.06.2025. - 10:08

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

NemanjaP

Pozdrav, pretrazivao sam o ovoj temi ali nisam naisao na nesto slicno sto mi se desava. Reno Megan 1.5/110ks na autoputu kad dam gas pri vecim brzinama 120-130 u 5oj i 6oj brzini nakon predjenih nekih 30ak km pojavi mi se poruka proveriti sistem protiv zagadjenja(anti-pollution system). Nakon poruke auto ide i dalje bez problema i nisam primetio neke promene. Otisao sam u servis i zamenili su mi lambda sondu. Nakon zamene opet sam izasao na autoput opet dao gas i opet se posle nekog vremena voznje pojavila ista poruka. U gradu mi se ovo je javlja, samo na autoputu pri vecoj brzini. Odem ponovo u servis oni kazu da je uradjen reprogram i da se nece vise javljati. Ali... opet izadjem na autoput i opet isto sve. Da li neko zna sta je problem ili ima ideju sta bi moglo biti? Zvao sam opet servis i zakazan je, sada cekam svoj red. Samo da napomenem da je ciscen dpf i da je zamenjena klapna na auspuhu. Hvala svima na pomoci i sugestijama.

wcyber

ovo bukvalno treba uhvatiti sa dijagnostikom u toku voznje kad je greska stvarno aktivna ... desavalo mi se nesto slicno davnih dana jos na scenic 1 1.9 dci .. greska se palila iskljucivo na autoputu pri duzoj voznji i davanju gasa ..  nikad se nismo bavili time na tom autu ..

sta je moguce? cak i da mozda turbina bas ne postize zadati pritisak ili tako nesto ...

zato, najbolje da se procita greska u trenutku javljanja ..

Ap0calypto

Veća brzina, veći protok vazduha, veće opterećenje. Počne se od turba i creva, pa se ide do DPF

Sent from my Poco using Tapatalk

"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

mire

Clip može da čita zapisane greške koje su postojale, ali nisu trenutno prisutne. Ne treba nagađati, treba videti koja je zapravo greška upisana.

wcyber

cak i samo te zute check greske? bilo bi dobro ako je tako

mire

Pa tako je, ali ne znam da li ih čita išta osim Clip. Sećam se da je meni majstor našao kad sam skidao akumulator da ga napunim (prošlo x meseci od tada) i još neke slične stvari.

NemanjaP

Pozdrav svima i hvala na odgovorima jos jednom. Vracam se sa apdejtom, bio sam ponovo u servisu. Prvobitno je stavljena zamenska sonda koja nije dobro radila posao (sto mi niko nije napomenuo tada) i vracala je istu gresku. Predlozeno je da se stavi original sonda koja ce navodno resiti problem i koja stize tek za 30ak dana. Imam neki put sledece nedelje pa me zanima da li moze da se vozi bezbedno dok se ne stavi ta nova?

Goxxy

Naravno da može slobodno da se vozi - to je samo sonda, senzor određenih jedinjenja u izduvnim gasovima.

NemanjaP

Nakon dva meseca i cele peripetije ni nova original sonda koju sam cekao mesec i po dana nije resila problem.
Ponovo na otvorenom putu pali istu gresku a auto se ponasa normalno bez promena u ponasanju.
Radio sam sve u Reno Savi i odlucio sam da vise ne idem kod njih jer je ovo sramota za jedan ovlasceni servis da pola godine skoro ne mogu da otkriju gde je problem. Da li neko moze da protumaci ovu gresku sa slike? Svaka pomoc ili ideja je dobrodosla.. a ja idem u dalju potragu majstora koji moze da resi problem...

Ap0calypto

Internet kaze da je greška vezana za recirculation control valve

https://m.youtube.com/watch?v=KeWM77CV7d0

Sent from my Poco using Tapatalk

"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

wcyber

evo covek se zali na identican problem

https://www.jukeownersclub.co.uk/threads/error-p1493.24651/

i nekoliko njih se javilo, ali niko nije napisao resenje problema .. resenje je spaliti auto  :pije:

wcyber

poslao sam isti video, izvinjavam se :D

al kazu da je vezano za ventiliranje rezervoara, ne ?

NemanjaP

Svasta se pominje i to i egr i turbina i turbo i lose gorivo i ....   :tup:

markofpi

Samo da prijavim da sam i ja dobio istu gresku prilikom proslonedeljnog odlaska u NS. Dakle, voznja auto putem, sve normalno i odjednom izbaci gresku. Auto radi i ide najnormalnije. Otisao u servis, kazu sto je i logicno da moze biti svasta ali kod mene se ispostavilo da je otisao termostatniske temperature (!?). Zamenio i teraj dalje. Prilikom zamene ovog termostata menja se i rashladna tecnost dako da je cek na kraju bio 150e.

wcyber

da, pogotovo ako je nesto vezano za ispravan rad DPF-a.. nije zgoreg zameniti sto pre  :pije: