Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Klima ne radi, Scenic 2

Započeo Boeing, 16.07.2025. - 15:09

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Boeing

Scenic 2, 2005. Klima ne radi od kada sam ga kupio, mada mi je prethodni vlasnik (prijatelj) rekao da je NIKADA nije koristio zbog alergije. Auto je kod majstora, istrazujemo zasto ne radi.. Danas me je pozvao i rekao da moram da zamenim presostat i ono najskuplje - crevo od kondenzatora ka isparivacu!!! Crevo nema ni jedna prodavnica delova na stanju, a cena je prava sitnica - 7.500din. Dakle, crevo na autu je trulo. Pitanje je da li juriti to crevo polovno, mada kontam da to moze biti kao ovo moje, jbg.. Ili da porucujem novo iz Madjarske ili Bugarske, jer tamo ima.. Kako majstor rece, morace da se rastura sve iznad motora, ispod brisaca da bi se crevo promenilo.. A to taman kad rasturim da zamenim solje amortizera.. Bar nesto dobro..

Mrki

Dobro je da nije kompresor klime od 300evrica pa na vise pa hladnjak susac... Kupi to i nek taj majstor odradu to dobro, vakumira i testira da drzi, napravis klimu jednom u par godina i uzivas, najjeftinije je tako :ziveli:

Jakota

Prijatelj verovatno nije koristio klimu zato sto nije radila, a ne zato sto mu smeta

To ti je kao kad u oglasu napisu samo treba da se dopuni freon, a zamena 3-4000 din

Na sluzbenom kediju prosle nedelje zamenjen kompresor klime.
33000 din nov kompresor i zamenjen freon

Kedi 2008g 1.9 tdi, 140000 km na satu

Ali se vozi samo po gradu
Bolje biciklom u ku*vanje, nego mercedesom na posao

Boeing

Sistem je testiran pre zakljucka za crevo.. Vakumirano, napunjeno, medjutim ne radi. Crevo se raspada na dodir.. Tako sam i mislio, novo crevo, presostat i zdravo.. Da je doslo do kompresora i te 33.000, bolelo bi me uvo da imam klimu. Do sada sam vozio samo Juga skoro 13god i preziveo sam bez klime..

slavko_bgd

Odvezi auto u bilo koji ovlašćeni servis, moguć uzrok tome što "klima nikada nije korišćena" je softverski problem upravljačke jedinice klime zbog kojeg klima ne radi. Taj problem i simptom je kod ovlašćenih poznat odavno i postoji rešenje - Clip i reprog jedinice klime. Ili ako nećeš u ovlašćeni, možda neko od specijalizovanih Renault servisa to može da reši.

A to za vožnju bez klime danas nije nikakav problem. Svakodnevno na autoputu viđam vozila sa otvorenim prozorima koja se kreću 30-40-50km/h, kako već kome prija prirodno hlađenje...
Improvizacija je majka svih...sekiracija.

Jakota

Tako je, samo dobar servis da nadje problem

I na kraju se isportavi da je istina, da je klima u problemu i malo veci kvar je u pitanju, zato prijatelj nije koristio klimu tj smetala mu

Za sad ne znam ni jednu osobu kojoj smeta klima u kolima dok se vozi, a napolju przi sunce

Bolje da mi bude prijatno nego da sam oznojan, lepljiv i nervozan :)
Bolje biciklom u ku*vanje, nego mercedesom na posao

Ap0calypto

Vidjam ja po autoputu da voze sa otvorenim prozorima i 100+ na sat. Kad stanes u gužvu, onda džabe i vetar.
Sve sto placevi mogu da poprave, bi popravili. Znači ili je kvar ozbiljan ili mnogo košta. Samo treba dopuniti klimu, ili samo zameniti motor prskalice, nije samo to.

Sent from my Poco using Tapatalk

"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

Boeing

Pre ovog auta sam vozio Jugica skoro 15god..shvatate da mi je sve jedno za klimu haha.. Naravno, ako je vec imam, sto da ne koristim. Elem, sutra mi je auto gotov kod majstora.. Ispostavilo se da moram da promenim presostat i neko crevo dugacko koje je - istrulilo od nekoriscenja. Jedva ga majstor nasao, porucio iz Madjarske.. E sad, ta ce klima kao da radi kada se sve to spoji, sastavi.. Da li postoji nesto da ja naprskam u ventilacije, da to ocistim malo? Pitaj Boga sta ce tu izaci kada je kresnem.. Da li parocistacem da malo pofajtam izlaze?

wcyber

ja sipam motip AC penu u otvore i dole gde je isparivac hjladnjak kako se vec zove, kabinski ..

https://www.motip.com/en-en/automotive-products/technical-sprays/cleaning/airco-cleaner

Goxxy

Ili odvezi ili ostavi ako je u pitanju klima servis da urade dezinfekciju i čišćenje.

mire

Zašto bi išta izašlo? Pa valjda je radio ventilator i do sada.

Boeing

Hahaha pa u pravu si.. I to sto kazes.. Ali dobro, valjalo bi, eto, nekada da se to sve malo procisti

EDIT: obrisan citat

wcyber

nijedna ventilacija u autu ne smrdi sve dok se ne ukljuci prvi put klima posle duzeg vremena  :pije:  :write:

Boeing

Eto.. Znao sam da ce biti nekog 🤮
Javljam sutra hahah

frenchkey

Scenic 2005. Klima uvijek na auto i ljeti i zimi, samo temp mijenjam. Jos uvijek sve original da kucnem u drvo.
Nadopunim freon svake 4,4 godine i to je to.

Poslano sa mog