Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Problem sa motorom klapne kabine Clio 2

Započeo Marko, 23.08.2025. - 23:05

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Marko

Klapna za usmeravanje vazduha za grejanje/hlađenje spoljnog vazduha ili recirkulacija iz kabine ne radi. Kada sam otvorio motor za pomeranje klapne video sam da je srednji zupčanik polomljen. Napravio sam nov i sklopio motor. Motor radi ali se ne zaustavlja. Pri promeni polova motor menja smer okretanja ali i dalje bez zaustavljanja u željeni položaj. Izlazna osovina treba otprilike da se okrene za 1/4 kruga da bi se promenio smer ulaza vazduha.
Da li neko zna rešenje za ovaj problem? Unapred hvala.

wcyber

mozda je bio neki granicnik na samom zupcaniku?

Miloshh

Da li motor ima na sebi enkoder (koliko žica ide u motor?), ili ne?

Ako nema enkoder onda je vjerovatno napravljeno ili pomoću nekog graničnika, ili pomoću tajmera. Ako je pomoću tajmera, možda nisi polugu postavio na ispravan položaj (nulti-početni položaj za trentno podešeni mod rada) kad si sastavljao sklop.
All excess is rooted in emptiness

Marko

Miloshh

Citat: Marko poslato 24.08.2025. - 09:34
U motor idu dve žice.

Znači da motor nema enkoder (pomoću enkodera bi ECU znao koliko puta se motor odvrtio), odnosno da je to riješeno ili mehanički (graničnik ili neki drugi mehanizam) ili putem tajmera u ECU.

Probaj ponovo namjestiti zapčanik i klapnu, ali pazi u koji položaj je stavljaš kad ih spojiš (ako je na prekidaču recirkulacija isključena, budi siguran da klapnu stavljaš tako da recirkulacija nije otvorena).

Moguće je da prilikom zamjene (zamjene - čitaj skidanja i vraćanja) tih motorića treba uraditi kalibraciju klapne pomoću dijagnostike.

Miloshh

edit:

moguće je i da na klapni postoji neki kontakt ili magnet koji služi kao senzor položaja klapne. Možda je on zakazao pa je zato i polomio zupčanik (ECU nije dobio informaciju da je klapna već zatvorena i motor i dalje pokušavao zatvoriti).

mire