Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Megane IV - Gasenje vozila u voznji

Započeo rockybaboza, 18.08.2025. - 14:03

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

rockybaboza

Pozdrav svima,

Prije svega bih se zelio ispricati ukoliko ista tema vec postoji, a otvaram ovu u nadi da ce netko znati o cemu je rijec ili barem netko od iskusnijih probati suziti sto bi potencijalno trebalo pregledati.

Imam Renault Megane IV, 1.5 dCi 115 KS iz 2018. godine. Imam problem koji se povremeno pojavljuje tijekom voznje:
- Vozilo odjednom izgubi gas i motor se ugasi
- Nema nikakve funkcije, a dobivam poruku "Ostecenje motora – Rizik" i upali se zuta lampica koja izgleda kao sudar
- Kada stanem sa strane, ugasim i upalim motor, sve radi normalno i lampice nestanu

Problem se desava ponekad, bez jasnog pravila. Dogodilo se i na autoputu pri vecim obrtajima ali i na otvorenoj cesti pri manjim obrtajima.
Problem je nezgodan jer u sred voznje se vozilo ugasi.

Isao sam u ovlasteni servis te na dijagnostici nema nikakvih gresaka pa su imali sumnju na prljavo gorivo te se promjenio filter goriva i sipali neki aditiv ali problem je i dalje prisutan.

Imate li prijedloge sto bi mogao biti uzrok i kako ga dijagnosticirati? Je li ovo mehanicki problem ili vise za elektroniku/software?

Unaprijed hvala svima. 

wcyber

uzmi jednu BT ODB dijagnostiku i drzi sa sobom u autu, kad ti se upali ta greska, odma nakaci dijagnostiku dok je jos aktivna ...

s obzirom na to kako se ponasa, moguce da negde neka zica izgubi kontakt .. proveri i kleme od akumulatora da li su dobro stegnute..

jako je cudno da ovlasceni servis ne moze da procita zapamcenu gresku

mire

Da, to jeste jako čudno. Clip čita istoriju grešaka, ali može biti da neki "majstor" ne ume da koristi Clip. To što je servis ovlašćeni nije nikakva garancija.

Probaj drugi servis, ako u tvom kraju postoji neki sa preporukom. Bolje da nije svaštar, nego baš renault servis.

Moja pretpostavka je da problem jeste u dovodu goriva, ali ta pretpostavka je jednako korisna koliko i dijagnoza koju su dali u ovlašćenom - tj. uopšte nije.

Ap0calypto

Obična dijagnostika koja radi sa telefonom, će očitati greske koje su memorisane u ECU motora. Prvo što bih posumnjao jeste senzor bregaste ili radilice. Imao sam dva puta situaciju da mi se na otvorenom putu motor ugasio. Nekoliko minuta pre gašenja, bio je evidentan prekid motora na sekundu. Oseti se kao da si udario u zid odjednom. Dva puta sam uspeo obrisati grešku i nastaviti voznju. Nažalost, poslednji put je nov senzor crko potpuno, trajna greška. Fabrički senzor polako crkava, i moze se "resetovati" :D

Sent from my Poco using Tapatalk

"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

wcyber

zato ja drzim dijagnostiku u autu, da me ne iznenadi  :pije:

za 14 god vozanja dizela, jednom mi se samo desio check engine i to sam odmah video da je do grejaca jedno otvoreno kolo i gle nadjem pod haubom jedan konektor ne naguran do kraja na grejacu  :pije:

Ap0calypto

Meni recimo za one predgrejace dizela, ne prikaže grešku na ekranu. Jednom sam slučajno preko dijagnostike video gresku. Ne utice na voznju, jedino zimi na paljenje :D

"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

slavko_bgd

Citat: mire poslato 18.08.2025. - 15:53
Da, to jeste jako čudno. Clip čita istoriju grešaka, ali može biti da neki "majstor" ne ume da koristi Clip. To što je servis ovlašćeni nije nikakva garancija.

Probaj drugi servis, ako u tvom kraju postoji neki sa preporukom. Bolje da nije svaštar, nego baš renault servis.

Moja pretpostavka je da problem jeste u dovodu goriva, ali ta pretpostavka je jednako korisna koliko i dijagnoza koju su dali u ovlašćenom - tj. uopšte nije.

Iz iskustva: ima simptoma pri kojima se neće pojaviti nijedna greška, DTC. Ni stalni niti upamćen. Jedan od simptoma je nagli gubitak signala broja obrtaja motora i zaustavljanje motora u vožnji. Najgora manifestacija je "ponekad" i "bez pravila". Takvi navodi se rešavaju metodom popravke/zamene najverovatnijeg uzroka kvara, frustrirajući su jednako i za servis i za vlasnika automobila i jedino što pomaže je strpljenje.
Improvizacija je majka svih...sekiracija.

rockybaboza

Pozdrav, hvala svima na savjetima. Na kraju sam otisao u drugi ovlasteni renault servis te su rekli da su problem sve 4 dizne i popravak je oko 2200 EUR.
Na moje pitanje jesu li radili testiranje dizna bez dijagnostike oni su rekli da ne idu dalje od dijagnostike.

Koliko je moguce da su sve 4 dizne problem, a s tim da nemam problem pri paljenju, dima i sl?
Mislio sam otici uraditi test dizni da tocno utvrdim jesu li zaista sve 4 problem te ako neka ima problem da vidim tocno koji. Ako ovdje bude sve u redu onda bih gledao autoelektricara da pogleda instalaciju, masu i sl ako neki senzor pravi problem?

Ap0calypto

Išao bih u drugi servis, ili na kraju uzeo Vgate iCar pro dijagnostiku i sam očitao greške.

— Robert Todd Carroll

wcyber

meni je neverovatno da su uopste dizne problem.. po tvojim simptomima sta se desava, dizne su poslednja stvar koju bih gledao

mire

Treba uraditi test dizni na mašini za ispitivanje. Tu će se sve videti.

BaneX

Probaj dok auto radi, sa svake dizne, naizmenično skini prelivno crevo, I oceni od oka koliko goriva vraca, treba svaka da vraca istu količinu. Na leru jedva da ima nafte u tom vodu.
Ne verujem da su bas sve 4 crkle, ali iako jedna brljavi, svi preporučuju da se rade sve 4, jer se kasnije desava sa redom crkavaju.
Na dci motore ukoliko I jedna zakaže, teže pali, a i prilikom navlačenje izbacuje  grešku "injection fault"
Ali dizne bih ja otpisao, pre bih rekao da te neki senzor zeza, a najpre kontakt negde

Jakota

Tako je to sa majstorima

Najlakse je da se kupe dizne i zamene, a da li ce posle toga da bude problema to sigurno ne znaju ni oni

Mozda nece da se zezaju sa autom pa ti tako i rekli, da je cena veca, pa kao, mozda ce odustati kad cuje cenu

Slobodno idi u drugi servis pa kad cujes drugo misljenje onda odluci
Bolje biciklom u ku*vanje, nego mercedesom na posao

rockybaboza

Pozdrav,

otisao sam u treceg lokalnog majstora gdje su poznanici rijesavali problem s diznama i sl.

Njemu se auto nije gasilo.
Stavljao je menzure na dizne na preliv da vidi povrat. Sve 4 su tu negdje, samo minimalna odstupanja sto je po njemu normalno jer nisu nove.
Dovod goriva OK. Kaze da je cist filter goriva i linije OK.
Pumpa visokog pritiska mehanicki OK ali je zamjenio samo regulator na pumpi koji je uzeo s druge pumpe i nije htio naplatiti dok ne vidimo hoce li se desiti s ovim.

Ono sto mozda ovdje nisam spomenuo jer sam se tek kasnije sjetio, kada vratim film i kada se god ugasio u tom trenutku je bilo manje goriva u rezervaru, sigurno ispod pola tanka ili crta iznad rezerve. Dok je auto bilo kod majstora goriva je bilo 3/4 u tanku.

Ako se desi isti problem na nizem gorivu s drugim regulatorom onda ce detaljno gledati pumpu goriva. Plovak/usis u rezervaru jer kaze moze povuci zrak ako ostane "na suho"  pa bude problem na pumpi visokog pritiska.

milan_k

Meni se dizel tako gasio zbog senzora na radilici, samo umre motor bez ikakve najave.

Regulator pritiska sam menjao cim sam kupio auto, simptomi su bili teze paljenje i veoma nestabilan ler dok je hladan, a znao je i da se ugasi. Ali najavljivao je da ce se ugasiti

Takodje mislim da dizne poslednje treba gledati.