Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Problem sa tajmerom na brisačima

Započeo DraganNi, 01.09.2025. - 22:45

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

DraganNi

Zdravo ljudi, imam Megana 2 1.6 16V 83KW 2005. a takođe imam i problem sa tajmerom na brisačima  :hahahi:. Naime, brisači rade ali kad uključim samo konstantno da rade, sa puzom ne rade. Da li se menja neki relej ili moram kod električara?

wcyber

jesi siguran da nemas senzor za kisu ?

Goxxy

Kada ručicu postaviš u prvu poziciji, a na ručici imaš podešavanje intervala - trebalo bi da radi na taj način. Ako ti tada UOPŠTE ne rade, moguće da imaš senzor na šoferci...

DraganNi

Kad ručicu postavim u prvu poziciji odradi jednom i više ne ma kolika kiša padala i na koju učestalost ga podesio. Kada ručicu postavim u poziciju za konstantano tada radi sve vreme. E das ne znam da li u opremi ima taj senzor za kišu, oprema je Grandour.

wcyber

deluje da imaš neispravan senzor za kisu.. pogotovo ako su na ručici za interval kapljice

mire

Možda senzor i nije neispravan ali ne radi dobro. Lako je moguće da nije dobro ugrađen nakon zamene šoferšajbne. Možeš da slikaš sa spoljne strane kako izgleda taj deo šoferšajbne koji je tačno iznad unutrašnjeg retrovizora.

DraganNi

Mislim da ima ssnzor. Evo fotografija.

DraganNi

A šta predstavljaju kapljice na ručici, učestalost (brži-sporiji rad sa pauzom) ili intezitet kiše koji je potreban i utiče na rad senzor?

Sasa_NS

Osetljivost senzora, odnosno koliko je kiše/kapi potrebno da padne na njega da bi aktivirao brisače.

Bistro

Kod mene je obrnuto, kapljice označavaju učestalost intervala (brže-sporije) kad je funkcija senzora isključena putem dijagnostike.
Kad mu aktiviram opciju za automatsko uključivanje, onda senzor određuje interval automatski a ručicu brisača (prsten za okretanje rakete kod kapljice) uopšte ne reaguje, znači ta funkcija (kapljice) radi samo u slučaju kad isključiš opciju automatsko uključivanje senzorom da bi sam odredio interval brisanja

zerc

Dijagnostikom ukljucujes, iskljucujes senzor ili imas neku drugu opciju?

Bistro

Kod mene može samo dijagnostikom, imam Lagunu stari model 2003god. za novije modele neznam možda ima drugi način

mire

Da, imaš senzor. Ako dobro vidim na fotografiji, kao da na tom donjem delu gde je dioda silikonsko jastuče ne naleže kako treba. Čini mi se da ima mehur vazduha. Može biti da je upravo to razlog što ne rade brisači u automatskom režimu.

Kapljice definitivno služe za podešavanje osetljivosti, tj. praktično - koliko vode na staklu je potrebno da se brisači aktiviraju.

DraganNi

Znači najbolje je da ja to isključim softverski i radiće mi normalno.

Sasa_NS

Kod mene na Kadjaru je to definitivno podešavanje osetljivosti. Brzinu brisanja sam reguliše na osnovu količine kiše koju detektuje ali i brzine kretanja automobila.