Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Megane IV - Dnevno svijetlo DRL

Započeo rockybaboza, 04.09.2025. - 07:36

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

rockybaboza

Pozdrav ekipa,

nasao sam na forumu temu, dvije ali prije cca 5 god i tada je problem bio relativno "nov" pa nije bilo nekih rjesenja u temama.

Naime, megane 2018 godina sa full led pure vision farovima ali dnevno svijetlo (DRL) u obliku C svijetli zuto ili skroz slabo na oba fara.

Malo sam gledao po netu i ako sam dobro shvatio problem nastane jer se led traka (imaju tri) koja prenosi svijetlo u far se pregrije od led sijalice na modulu i onda se "zaljepi" za led te baca zuto svijetlo ili skroz slabo.

Vidio sam da modula ima kupiti pa mene zanima je li mozda itko do sada probao zamjeniti drl modul i je li to zaista rjesenje?
Zamjena modula je plug in/out ili moze skupa praviti problem i led traka koja se ne moze zamjeniti bez otvaranja fara..

mire

Mislim da problem nije u LED modulu nego u tim plastičnim trakama koje prenose svetlo. Treba ih malo isturpijati da im se vrati sjaj i nestane žutilo... ali nikad ne može biti 100% kako je bilo jer se skine malo materijala.

markofpi

Ovo bi bilo bas korisno znati, obzirom da je to jedan od problema Megana IV.
Ono sto sam ja primetio, mozda gresim ali taj problem uglavnom imaju vozila 2016-2018. Moj Megane je 2019. god. i sija belo kao na stadionu, a nikada nista radjeno nije. To znam jer je auto od prvog dana odrzavan iskljucivo u ovl. servisu.

Goxxy

Retko da ima Megane 4 koji nema ovaj problem, makar prva generacija četvorke, pretpostavljam da su bliže kraju, tj. pred kraj ph1 i pogotovo na ph2 ovaj problem ispravili. Ali skoro svaki koji je 2016, 17 pa i 18 - viđam često ovaj problem. Mnogo odbija kad vidim da dnevno svetlo ne radi kako treba, da jedva tinja i da je žuto umesto belo.

Ima objašnjenje ovde, kažu da je problem u samom dizajnu - LED preblizu optici i sam loš kvalitet LED-a: https://www.france-xenon.com/en/content/53-why-are-the-leds-in-the-headlights-of-my-renault-megane-4-yellow

Možeš i sam proveriti da li je problem u LED-u ili u faru, ali moraš skinuti branik da bi prišao faru.

Ako su moduli, možeš ih kupiti relativno jeftino preko Ali expressa, ali pitanje je i kakav je tu kvalitet...
https://www.aliexpress.com/item/1005002541654761.html

rockybaboza

Citat: Goxxy poslato 04.09.2025. - 09:23
Retko da ima Megane 4 koji nema ovaj problem, makar prva generacija četvorke, pretpostavljam da su bliže kraju, tj. pred kraj ph1 i pogotovo na ph2 ovaj problem ispravili. Ali skoro svaki koji je 2016, 17 pa i 18 - viđam često ovaj problem. Mnogo odbija kad vidim da dnevno svetlo ne radi kako treba, da jedva tinja i da je žuto umesto belo.

Ima objašnjenje ovde, kažu da je problem u samom dizajnu - LED preblizu optici i sam loš kvalitet LED-a: https://www.france-xenon.com/en/content/53-why-are-the-leds-in-the-headlights-of-my-renault-megane-4-yellow

Možeš i sam proveriti da li je problem u LED-u ili u faru, ali moraš skinuti branik da bi prišao faru.

Ako su moduli, možeš ih kupiti relativno jeftino preko Ali expressa, ali pitanje je i kakav je tu kvalitet...
https://www.aliexpress.com/item/1005002541654761.html

Da, ima smisla sve sto su napisali. Na kraju se svede da prvo provjerim jesu li pregorjela opticka vlakna, ako jesu onda nema spasa niti potrebe mjenjati modul.

Hvala.

mire

Sličan problem na bmw i vidi se šta se turpija

Detaljnije:

Goxxy

Zaključak - trenutna tehnologija ovog tipa je realno loše rešenje. LED se greje i ne može da se rashladi, te polako topi tu plastiku koja služi kao DLR. I da se popravi, opet se vraćaš na isto - posle nekog vremena će opet požuteti.

mire

Verovatno zbog nečega počne da se greje više nego što je projektovano. Treba obratiti pažnju i reagovati čim svetlo promeni intenzitet da bude što manja šteta.

Inače, aliexpress moduli za bmw su se pokazali odlično (ne koristim ih lično, ali sam pratio komentare jer su neki kupovali žućkaste kao na M3 CSL) pa može da bude da su i za megane 4 sasvim korektni. Svakako su puno jeftiniji nego originalni.

markofpi

Mozda je resenje i da DRL opet bude van samog fara, fizicki odvojeno.
Sinoc se bas setih i izadjem iz kola, ma sija kao na stadionu, jos kad se malo sagnem, a ono direkt u oci, zaslepi me trenutno. 

mire

Pa to baš i nije neko rešenje, ako se ja pitam.

Mrki

Kod mene i ovi Meg 4 2022godiste uzeti u taksije imaju isti problem, manje vise svakom il je jedno pozutelo ili ne radi, vidim da je to na svim Rešoima problem, Talisman, Kadjar, Scenic... Rusi imaju par primera kako i sta subradili a imaju i poljaci na YT

alexsasa

i=dmME5dha5qmKXG1W
Oko 9og minuta se pominju farovi

Sent from my iPhone using Tapatalk

mire

Ja ovog lika ne mogu da gledam zbog tog glupog efekta na glavi.

alexsasa

Nema efekta u ovom klipu

Sent from my iPhone using Tapatalk