Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite lokaciju u Profilu.
Powered by
Plus hosting
Toggle full width forum
Dobrodošli,
Gost
. Molim vas
prijavite se
ili se
registrujte
.
1 čas
1 dan
1 nedelja
1 mesec
Zauvek
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Pretraga
Vesti:
RFS na
Facebook
-u
RFS na
YouTube
Početna
Pomoć
Prijavljivanje
Registracija
Renault Forum Srbija
»
Renault - delovi, održavanje, problemi, unapređivanje vozila
»
Delovi, održavanje, problemi
»
Šasija
»
Tema:
VAŽNO: Automatska (električna) ručna kočnica Scenic 2
« prethodna tema
sledeća tema »
Štampaj
Stranice:
1
2
3
4
5
6
7
8
...
46
Idi dole
Autor
Tema: VAŽNO: Automatska (električna) ručna kočnica Scenic 2 (Pročitano 338012 puta)
0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.
NecromasteR
Brada
Scenic
Trenutno vozim: Scenic II ph1 1.9dCi
Pol:
Rendža kSendža
Starost: 35
Odg: VAŽNO: Automatska (električna) ručna kočnica Scenic 2
«
Odgovor #45 poslato:
05.10.2011. - 19:02 »
Gledao sam ispod sedista danas, jedini konektor koji sam nasao pretpostavljam da je za air bag, posto kablovi vode gore unutra u sediste. Sutra proveravam plocice/diskove nazad, a videcu da i ispod sedista nema jos neki kontakt mozda ...
Sačuvana
@RFS
|
@FB
bobanr
Gost
«
Odgovor #46 poslato:
06.10.2011. - 09:33 »
"Epidemija" problema sa el. ručnom kočnicom je prešla i na moj auto.
Pre oko mesec dana i kod mene se javio trokut i service i to u trenutku kada sam probao da ručicom aktiviram ručnu, Upozorenje se izbrisalo kada sam zaključao auto i više se nije pojavljivalo do juče. Juče sam vozio auto na mali servis (u neovlašćeni) i majstor je takođe ručicom aktivirao ručnu i ponovo se pojavilo upozorenje. Rekao sam mu da znam "caku" da to neutrališem, ali nije pomoglo zaključavanje, niti stalno aktiviranje i deakriviranje ručne preko ručice. Prespavalo 12 sati i upozorenje i dalje stoji, ručna radi ali upozorenje nervira. Probaću kada se vratim sa posla sa tim džekovima ispod sedišta pa javljam da li sam nešto uradio, mada čitajući postove sumnjam i na ručicu za aktiviranje.
Sačuvana
vidak
Gost
«
Odgovor #47 poslato:
06.10.2011. - 18:30 »
Danas sam gledao ispod vozackog sedista sa zadnje strane i takodje nasao samo jedan dzek ispod tepiha (pored otvora za hladjenje/grejanje). I dalje ne mogu da izvadim ladicu, a nema nikakvog "dugmeta" sa strane kako je neko ranije pisao.
Sačuvana
vidak
Gost
«
Odgovor #48 poslato:
07.10.2011. - 14:37 »
Bio sam danas na KLIPU (kako drugacije da nazovem to kad mi za 10 minuta mazne 2000 dindzi). Greska koju je ocitao je "faulty clutch sensor" sto ce reci neispravan senzor kvacila. Rece mi majstor da se nalazi negde oko pedale, da ima u sebi grafita koji se vremenom istrosi i da se ne moze popraviti, nego mora zamena. Pojma nema koliko kosta. E sad, u Hayness-u sam procitao da pedala kvacila ima dva prekidaca, od kojih jedan daje podatke za ECU u vezi otpustanja elektronske rucne kocnice, a ne spominje senzore. Ako su to ti prekidaci nebi trebalo da su skupi, bar po izgledu (a izgled cesto vara). To cemo jos proveriti. Nemam vise taj trokutic na displeju, ali se ponovo moze pojaviti (sad me zabo... jer znam o cemu se radi).
Sačuvana
SlObOdNi
VIP
Trenutno vozim: Clio II 1.5dCi , R19 1.8ie coupe cabrio 113 KS
Pol:
Clio
Starost: 42
«
Odgovor #49 poslato:
07.10.2011. - 15:25 »
kada imas svog majstora od poverenja, ne naplacuje ti clip (ili bar ne 2000) a moras priznati da ti se isplatilo sto se tice lokalizacije kvara
Sačuvana
vidak
Gost
«
Odgovor #50 poslato:
07.10.2011. - 16:34 »
Do sada mi nije trebao majstor, pa i nisam imao drugog izbora. Samo me buni sto mi je rekao da je u pitanju senzor, a hayness to zove prekidac (mada ako je prikljucen na ECU onda je i prekidac neka vrsta senzora). Sada mi preostaje da trazim te prekidace..... Volim ja da cackam oko kola, ali kada nema drugog izbora nije mi zao dati lovu, jer svacije znanje se treba platiti. Ozbiljno cu se pozabaviti idejom da si kupim neki dijagnosticki uredjaj..ali to nije za ovu temu.
Sačuvana
vidak
Gost
«
Odgovor #51 poslato:
17.10.2011. - 17:54 »
Posle dva dana stojanja ugasila se lampica i greska na parking brejku. Negde sam procitao da ako se greska ne pojavi za tri dana da se gasi lampica. Sve u svemu ili me decak koji je citao z....bao pa rekao senzor ili taj njegov CLIP nesto j...be. Definitivno scenic nema senzor kvacila nego prekidace.
Sačuvana
djiuliju
Administrator
Trenutno vozim: Koleos 2.0 dCi, Grand modus 1.5 dCi
Pol:
Starost: 39
«
Odgovor #52 poslato:
17.10.2011. - 18:04 »
Pazi, ako si gledao dole oko papucice kvacila, pa si video prekidac koji se otpusti kad stisnes kvacilo- mislim da je to prekidac za tempomat, i da on ne salje signal ECU da li je kvacilo stisnuto ili ne.
Sačuvana
nuk
VIP
Trenutno vozim: Renault Espace
Pol:
Starost: 41
«
Odgovor #53 poslato:
17.10.2011. - 20:43 »
pa pazi,
cim nece da zavergla kada je menjac u brzini a ne stisnes kvacilo znaci da taj prekidac ipak salje podatke ecu-u
Sačuvana
vidak
Gost
«
Odgovor #54 poslato:
17.10.2011. - 21:10 »
Ima dva prekidaca na pedali kvacila ( sa sivim i zelenim kontaktom). Jedan signalizira kada se otpusti kvacilo (pocetak hoda) a drugi kada je potpuno pritisnuta pedala (kraj hoda). Oba su prikljucena na ECU i izmedju ostalog sluze i za upravljanje tempomatom. Nemam pojma koji je u vezi sa parkirnom kocnicom, ali saznacu posto sam uporannnnn... Interesuje gde bi mogao da narucim to?
Sačuvana
nuk
VIP
Pol:
«
Odgovor #55 poslato:
18.10.2011. - 09:18 »
nema veze sa rucnom
Sačuvana
djiuliju
Administrator
Trenutno vozim: Koleos 2.0 dCi, Grand modus 1.5 dCi
Pol:
Starost: 39
«
Odgovor #56 poslato:
18.10.2011. - 13:52 »
Taj na kraju hoda salje podatke da je stisnuto kvacilo. Jer auto mozes da upalis samo kad je kvacilo stisnuto skroz, ne mozes na pola. A taj na pocetku hoda je za tempomat, cim malo stisnes kvacilo, tempomat se iskljucuje. Ne treba vise od 1 cm
Sačuvana
vidak
Gost
«
Odgovor #57 poslato:
18.10.2011. - 17:11 »
U Hayness-u kaze da automatska rucna kocnica radi preko ECU, i to kada vozilo treba da krene, automatski se iskljucuje na osnovu signala koje dobija od senzora pedale gasa i prekidaca (mnozina) na pedali kvacila. Sistem automatske kocnice ne dozvoljava kretanje vozila u nazad jer ECU prima signal od ABS senzora.... Pored toga u delu koji opisuje kvacilo kaze da se signal sa prekidaca koristi u ECU i za laganije promene stepena prenosa, kontrola ler gasa, a da prekidac kraja kretanja pedale daje sistemu kejles paljenja signal kojim se omogucuje startovanje motora....
Dakle signal koji daju ti prekidaci se koristi za vise namena..... Meni je momcina CLIPOM ocitao "clutch position sensor fault" ali Scenic n e m a senzor pozicije kvacila, ima samo ove prekidace, tako da sam zbunjen... Pokusao sam kod jedne nase firme koja nabavlja delove da narucim on-line senzor i dobio sam odgovor> "S e n z o r k v a ci l a za Scenic ???????" i verovatno su pomislili da ih zezam
A inace ja nemam tempomat na makini....
«
Poslednja izmena: 18.10.2011. - 17:15 od strane vidak
»
Sačuvana
lukaimasa
Captur
Trenutno vozim: Scenic II 1.9 dci 130 KS, Scenic III 1.6 dci 130 KS
Pol:
Starost: 51
«
Odgovor #58 poslato:
18.10.2011. - 21:32 »
Pa rekao bih da je senzor i prekidač ista stvar (u ovom slučaju).
Sačuvana
Realnost nije briga na koju se mi obaziremo.
Koža, klima, ABS, pa nemao ništa jes'!
nuk
VIP
Pol:
«
Odgovor #59 poslato:
19.10.2011. - 20:18 »
position sensor moze da bude i prekidac (kao u slucaju papucice kvacila) i potenciometar (kao u slucaju papucice gasa) jer oba imaju manje- vise istu funkciju samo drugaciji princip rada tako da, nemoj to da te buni, imas prekidac definitivno.
Sačuvana
Štampaj
Stranice:
1
2
3
4
5
6
7
8
...