Megan 2 navigacija

Započeo CikaZika, 13.01.2026. - 00:06

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

CikaZika

Pozdrav svima,

Nov sam na forumu pa nemojte zameriti ako je vec bila tema ili ako na pogresnom mestu postavljam 😬​
Zanima me da li negde postoji da se kupi fabricka navigacija za Megan 2? Pokusavam da je iskopam na netu ali osim po koja slika na stranim sajtovima, nista drugo ne nalazim? Pa ako neko ima informaciju gde bi mogla da se nadje i da li je komplikovana za ugradnju, bio bih veoma zahvalan!

mire

Čika Žiko, dobrodošao na forum.

Ne zameri, ali zamerićemo ti što pre postavljanja teme nisi pročitao pravila foruma i predstavio se u temi za nove članove. ;)

Potrebno je i da u profilu popuniš lokaciju i datum rođenja.

Kad to uradiš, dobićeš pun pristup forumu. U međuvremenu, ova tema dobija katanac. :lock:

Goxxy

Otključana tema, ispunio čika Žika uslove.

Što se tiče navigacije, mnogo je to cimanja za jedan matori auto, da ne pričam da je neisplativo. Osim ekrana, gornjeg panela, radia, čitača, antene trebaće ti i gomila kablova a možda i aktivacija preko CLIP-a. Za ovo nisam siguran... I neko to da sve poveže, da zna da poveže. A na kraju krajeva, funkcija mu je estetska jer nema mapa u Srbiji, veruj mi znam.

Ako ti je potrebna praktičnost bolje kupi neku kinesku sa ekranom za par stotina eura i dobijaš sve što želiš. Ako želiš fabričko rešenje... neka ti je sa srećom :)

CikaZika

Hvala na brzom odgovoru!
Vise bih je stavio zbog estetike ali vidim da se ne isplati 😅. Volim kad je sve fabricki, ne volim nista aftermarket, cinjenica da sam imao LG  player u kolima koji sam odma zamenio fabrickim 😅

mire

Potpuno razumem želju da sve bude fabričko i sam sam bio takav.

Međutim, ti fabrički uređaji su toliko daleko iza android multimedija po svemu, pa čak i po kvalitetu zvuka, da sam potpuno napustio taj stav. Naravno, svako će proceniti za sebe.

Svakako se slažem sa Goxxyjem, ugradnja te navigacije je bukvalno bacanje para, a veliko je pitanje i u kakvom su stanju ti uređaji nakon 20 godina.

wcyber

tako je .. funkcionalnost pre estetike :) 

ali potpuno razumem citavu skupinu ljudi koji restauriraju stare uredjaje, peru plastiku, farbaju nazad originalne linije i slova.. ali to je sve hobi varijanta.. slicno pravljenju maketa brodova  :respect:

Goxxy

Au jbt, pa wcyber ja sam odmah sebe prepoznao u ovome što si napisao... :D Pogotovo ovo za linije i slova! :D

Šalu na stranu, mogu da pokušam da odgovorim kolegi - siguran sam da ukoliko nađeš na nekom otpadu Megane 2 sa takvom istom navigacijom da možeš dogovoriti skidanje svega toga i da posle pokušaš instalaciju na svom autu. Ipak, ne očekuj da je to bog zna kako i koliko lako. Osim tih delova - ekrana, Carminat radija, navigacione antene - potrebna ti je i kompletna kablaža koja u ovom slučaju zaista ne znam šta uključuje. Znam otprilike jer sam na Laguni 1 ugrađivao uz veliku pomoć kolege iz Poljske, ali tačno... ne znam. Osim toga, trebaće ti i diskovi sa navigacijom.

Tačne brojeve delova i šta ti  je sve potrebno možeš videti ovde:
https://partsouq.com/en/catalog/genuine/vehicle?c=Renault&ssd=%24%2AKwH4zN3CmP2dq4WloLTC7qC0lJON_PP-_-3C8bm_jJiEgIKBxNP_lbu_u4qchZTSz8X48YEOY6ytoPa9yIO1r7-K-7Kj9vP0qaSoqJiko7rT1Ln58_-ItLutvPbz9YqC9P60vKX806-1_fP0-P3z_AAAAABn1b_D%24&vid=0&cid=2143220006&cname=Navigation+aid
https://partsouq.com/en/catalog/genuine/vehicle?c=Renault&ssd=%24%2AKwHL_-7xq86umLaWk4fx3ZOHp6C-z8DNzN7xwoqMv6u3s7Gy9-DMpoiMiLmvtqfh_PbLwrI9UJ-ek8WO-7CGnIy5yIGQxcDHmpebm6uXkIng54rKwMymh4iej8XAxrmxx82Hj5bP4JyGzsDHy87AzwAAAACb5T_1%24&vid=0&cid=2143220025&cname=Navigation+assistance+accessories

Gledam, osim ekrana, radija, diskova, plastike i kablova trebaće ti i dodatna antena, zvučnik za navigaciju, drugačija kablaža za navigaciju a u određenim slučajevima i zavisno od godišta automobila i čitač diskova za navigaciju koji ide u prtljažnik. Uvek možeš potražiti delove po tačnoj šifri dela u levoj tabeli.

wcyber

def na youtube nalazim jedino kako dodati android navigaciju u megana ... cak i ako guglam na francuskom, nema da je neko kacio ubacivanje carminat u megane 2..

https://www.youtube.com/shorts/sTWj3JpPY90

CikaZika

Hvala svima na savetima, nisam znao da ce biti bas toliko komplikovano 😅 tako da cu bataliti

Goxxy

Pa sad... koliko je komplikovano možeš znati samo ako nađeš donora. Ako ti se posreći da nađeš donora, onda bi trebalo da bude relativno jednostavno, samo sam ti nabrojao šta je sve potrebno da skineš i prebaciš kod sebe. Ali iskreno - čisto sumnjam da ćeš naći donora...

Evo u Bosni sam uspeo da nađem donora, sad da li odgovara... boga pitaj.
https://olx.ba/artikal/63872016