Treba mi osigurac ili neki kabal koji gubi napon nakon gasenja auta

Započeo StariVuk, 02.02.2026. - 20:02

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

StariVuk

Pozdrav podesavam muziku u autu i sad,isao sam nekom okolo metodom da ne objasnjavam sve. Uglavnom voleo bih da mi se pojacalo u gepeku pali zajedno kad se pali i radio. Pokusao sam da ga povezem na osigurac radija al ispostavilo se da je radio pod naponom uvek, tu nisam smeo da se povezem jer bi mi onda pojacalo uvek radilo i vuklo struju i izvuklo akumulator.

Mene sad zanima dal postoji nacin da se nekako povezem na radio iza na neku zicu, koja dobija napon samo kad je on zapravo upaljen. Ako ne postoji ta opcija onda bilo koji nacin da mi pali i gasi muziku kad se upali/ugasi auto

Goxxy

Radio ne dobija stalno struju, već ima vrstu pobude - koja se nakon 10 minuta nakon što je ugašen auto (ili u novijim vozilima, nakon što se zaključa) samostalno ugasi. Dakle, napon ne postoji uvek - da ugasiš automobil i ostaviš radio da radi a vrata su otvorena, radio će se sam ugasiti nakon 10 minuta. U relativno novijim automobilima  (tipa Megane 2, Scenic 2) ako nakon što ugasiš auto, izvučeš karticu i izađeš iz vozila pa ga zaključaš - radio se sam gasi.

mire

Da, ali ima struju uvek kad radi auto, još preciznije - kada je dat kontakt, pa makar i onaj mali.
Nego, za odgovor na ovo pitanje fali jedna bitna informacija - koji je "radio" u pitanju? Neki aftermarket ili fabrički uređaj?

smuchac

Ako je tvornički HU onda bez kemije teško,vjv je dovoljno da se ugasi sam kad auto ode spavati samo od sebe jer pojačalo tih nekoliko minuta nije u teretu pa ni ne troši puno. Ako je aftermarket HU onda je lako. Skoro svaki ima remote žicu na sebi,nju se povuče do pojačala koje bi također trebalo imati remote konektor. U tom slučaju,kad se upsli rafii,psli se i pojačalo. Postoje RCA kablovi za signal s već ugrađenom remote žicom.

Poslano sa mog 2407FPN8EG koristeći Tapatalk

mire

Tako je. Ja sam svojevremeno imao sub na laguni 2, povezan na fabrički carminat headunit. Više se ne sećam, ali mislim da je remote bio povezan na neki osigurač koji ima struju kada se da kontakt, plus je konkretan sub (JBL) prepoznavao da li postoji signal na ulazu ili ne pa se po tom signalu aktivirao.

Davno je bilo pa sam pozaboravljao detalje. Uglavnom, nije praznio akumulator. Sve je radilo bez problema.

Uglavnom, nema tu pametnog rešenja. Ili na internetu nađeš koji je takav osigurač, ili unimerom vidiš koji osigurači dobiju struju nakon kontakta, zatim zaključaš auto (ostaviš otvorena vrata, samo bravu prebaciš u stanje kao da su vrata zatvorena), sačekaš da prođe vreme potrebno za gašenje svih uređaja (uglavnom 20 minuta) i onda ponovo premeriš obeležene osigurače i vidiš da li i dalje imaju napon ili ne.

A za kačenje na osigurač mogu da se kupe priključci koji se umetnu između osigurača i kutije, tako da se izbegne mogućnost da bude loš kontakt ili da se izazove požar. Taj priključak ima i dodatni osigurač za novi povezan uređaj.

StariVuk

Nije aftermarket radio. Profadoh radio jer mi izgorelo pojacalo i hteo da batalim sve. I sad skoro hteo opet da ugradim al nemam radio vise. Nisam hteo da se je*em sa onim can bus adapterima/kablovima jer ne znam koji je odgovarajuci. Pa sam odlucio da sve ostane fabricko a nabavio sam dsp koji je povezan na BT i tako prima signal. Da pojednostavim kako je povezano :

Dsp povezan na upaljac - on se pali cim otvoris vrata, i gasi 5 minuta nakon zatvaranja vrata i gasenja vozila,mali je potrosac

Remote zica iz dsp povezana u pojacalo- pali ga automatski kada i dsp ( isto ventilator koji je nebitan potrosac ali postoji drugi problem.

S obzirom da prvi put radim bez HU, nisam znao da HU inace ima programirano da nekoliko milisekundi ranije gasi pojacalo,pa onda samog sebe. Zato sto je to kod mene drugacije - dsp i pojacalo dobijaju i gube struju u isto vreme, nema tog kasnjenja, i desava se glasan "tup" udarac u subwooferu. To je ono sto mi smeta i sto ostecuje sub. Zato sam hteo da pronadjem neku zicu koja gubi napon pre DSP-a i resim taj problemcic

StariVuk

smuchac

Hm... A da smanjiš na nulu prije gašenja bi li udarilo u subu? Da gasiš HU ručno šta se desi? Onako laički,možda bi pomoglo spojiti radio na nešto šta se gasi odmah čim ugasiš auto i kad prilikom otvaranja vozačevih vrata nastupi gašenje skoro svega u kabini. Opet,s druge strane,vjerojatno bi se desio tup kad odeš pa ga ne bi čuo i mislio bi da si uspio. Možda klasikom pa postaviti ručni prekidač za paljenje suba,vjv bi i to lupalo u sub... Jel remote za paljenje suba kroz dsp isto 12V ili je manje? Treba provesti istraživanje. :D

mire

Nije mi jasno šta je taj DSP, tj. po opisu mi je jasno šta je, ali ne razumem zašto ga zoveš DSP.

Inače, to "tup" sasvim sigurno neće oštetiti sub, ali može da ošteti živce. :) Mislim da ti je najbolje rešenje da nađeš originalni headunit za svoj auto i ugradiš ga. To su neke sitne pare. Još bolje rešenje, zameni ceo sistem nekim aftermarket uređajem. To isto više nije skupo, a dobićeš puno bolji zvuk.

StariVuk

Citat: smuchac poslato 04.02.2026. - 08:06
Hm... A da smanjiš na nulu prije gašenja bi li udarilo u subu? Da gasiš HU ručno šta se desi? Onako laički,možda bi pomoglo spojiti radio na nešto šta se gasi odmah čim ugasiš auto i kad prilikom otvaranja vozačevih vrata nastupi gašenje skoro svega u kabini. Opet,s druge strane,vjerojatno bi se desio tup kad odeš pa ga ne bi čuo i mislio bi da si uspio. Možda klasikom pa postaviti ručni prekidač za paljenje suba,vjv bi i to lupalo u sub... Jel remote za paljenje suba kroz dsp isto 12V ili je manje? Treba provesti istraživanje. :D

Bez obzira dal je smanjeno cuje se onoliko koliko ti je pojacan gain na dsp,a meni je do kraja skoro. Pa da to sam i ja rekao ali kolko sam proverio svi osiguraci imaju napon konstantan,verovatno kompjuter odlucuje kad ce da upali te uredjaje. Ne mogu nigde da nadjem bilo koji izvor koji prekida napon pre upaljaca. U ovom slucaju bi to idealno bilo da se poveze na radio. Sad sam procitao na drugom mestu, na radiju imaju 3 zice,crvena,crna i zuta. Ta zuta je navodno koja dobija napon kad se auto upali i ona pali radio. Ali sad sam proverio nije pod naponom uopste. Ima ovde gomilu zica neka od njih mora biti,inace ne razumem citavu ovu logiku

StariVuk

Evo samo da javim da sam nasao. Ali naravno marfijev zakon nakon sto sam skoro sve kablove morao reznuti poslednji je bio taj. To je kabal roze boje ova levo tanki.