Megan 4 - nakon zamene letve volana vuce u desno

Započeo Comi, 06.02.2026. - 20:32

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Comi

Vozim Megana 4 1.5 dci 2017-o godiste, 255k na satu.
Imao sam problem gde se culo neko lupkanje pri voznji, kao skripanje i lupkanje pri prelasku preko neravnina na putu i pri okretanju volana. Od silnih kisa i snega su se izotvarali krateri po gradu, na par njih sam udario tockom ali nista toliko strasno.
Volan je imao luft u mestu kada je ugasen auto, a definitivno je imao zonu kada se ne pomeraju tockovi kada zakrenem volan par centimetara.
Majstor ustanovio da je letva volana, koja je zamenjena novom. Kontrolom ostalih delova na trapu je video da kada pajserom nategne ramena i pogace ima sasvim malo lufta, sto se ne cuje niti primecuje u voznji, pa sam njihovu zamenu ostavio za sledeci mesec, jer kaze da nije kriticno.
Nakon svega toga odradjena reglaza trapa ali sada vuce u desnu stranu vec nakon 10-20 metara.
Proverio sam pritisak u gumama napred gde je desna bila na 2.4 a leva na 2.1, resio to i napumpao sve na 2.2. Dodatno postoji razlika u dubini sare gume, prednja leva je nekih 2 mm istrosenija od desne, to cu videti vec sutra da izrotiram, da nije i do toga.
Kapiram da bih morao ponovo reglazu da odradim nakon premestanja guma.
Da li je imao neko slican problem i kako ga je resio?
Sumnjam da je mozda majstor nesto lose namontirao ili centrirao letvu volana ako se ona centrira nekako ili sta vec.

Comi

Zaboravio sam da dodam bitan detalj, volan pustim, ostaje u centru ali veoma brzo krene da vuce u desno i pri manjoj brzini od 30km/h. Inace pre toga nisam imao ovaj problem, auto isao pravo kao strela. Takodje je centriran volan kada su tockovi u normali tj nisu zaokrenuti.

alexsasa

Rotiraj gume pa javi kakva je situacija.
Siguran si da ne vuce zbog puta, cesto bude nagnut zbog odvoda vode? Na reglazi je dovedeno sve na nulu?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Comi

Vozio na bulevaru u unutrasnjoj traci bas iz tog razloga, tako da nije bilo zbog puta i nagiba.
Mozgao juce i danas sta sve moze da bude i krenuo redom od promene guma do reglaze, pa na kraju bih isao i kod drugog majstora.

Ipak, zamenom guma napred-nazad, i ponovnom reglazom je resen problem, ja bih rekao 90%. Bilo mi je odmah sumnjivo sto nisu proverili pritisak u gumama i primetili potrosenost prednje leve gume za 2mm vise u odnosu na desnu.

Tehnicar pri reglazi kao da nije postavio volan u centar, zato sam ja seo kad je podesavao da ga nacentriram i sad je ok. Koristio neku sponu koju fiksira na sediste i volan?

Reglaza radjena na HawkEye Hunter masini, tako da sam siguran da je ovog puta dobro.

Mozda i umisljam da sasvim malo ponovo vuce u desno ali to moze biti i zbog dotrajalosti pogaca i ramena koje su jos uvek fabricke na njemu.
To sve cu izmenjati naknadno kada budem menjao gume i felne kroz mesec-dva dana jer se jos uvek ne oseca u voznji, vec samo kad se nategne pajserom mrda par milimetara.
Ostaje jos da ga isteram na magistralu ili deo autoputa i proverim kako drzi pravac pri vecoj brzini, ali sada je vec daleko bolje.

alexsasa

Meni nisu hteli da rade reglazu dok ne zamenim dotrajali silen blok..

Ap0calypto

Meni je vukao u stranu zbog gume. Znaci volan je bio zakrivljen i pružao je otpor kad zelim da ispravim. Drugo je kada volan stoji krivo, a auto ide ipak pravo.

Sent from my Poco using Tapatalk

"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

alexsasa

Verovatno je i kod kolege taj slucaj, 2mm nije zanemarljiva razlika u debljini sare