Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Renault Boreal

Započeo croblue, 09.02.2026. - 13:43

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

croblue

Vidim da ne postoji tema, pa sam si dao malo truda istražiti više o modelu iz naslova...

Riječ je o Renaultu Boreal, tj. Daciji Bigster koja će se pod tim imenom prodavati na južnoameričkom, azijskom, afričkom i dijelu europskog tržišta, na koja navodno dolazi sljedeće (2027) godine.

Dok je o Bigsteru, manje više, sve poznato, o Borealu se ne govori previše, budući da konačna odluka o tome na kojim će se tržištima pojaviti, još nije donešena. Iz dobro informiranih izvora, doznaje se da će se, za početak, nuditi na tržištima jugoistočne Europe (dakle, kod nas) na koja će dolaziti iz Renaultove tvornice u turskoj Bursi. Osim u Bursi, Boreal će se proizvoditi i u Brazilu (za tržište Južne Amerike) te u indijskom Chennaiju (za tržište Azije).

Motorizacija će biti u potpunosti preuzeta iz Dacije Bigster (1.2 Mild Hybrid 130/140, 1.8 Full Hybrid 155 + 1.2 G150 Full Hybrid 4x4) dok će se na afričkom tržištu (navodno) naći i s 1.5 Blue dCi motorom.

Osim što je na prvi pogled je vidljiva kozmetička izmjena prednjeg i stražnjeg kraja, također je vidljivo da je izbor materijala u unutrašnjosti nešto raskošniji u odnosu na Bigstera. U višim paketima opreme bit će moguće nadoplatiti za Harman/Kardon ozvučenje i "kožni" interijer (što kod Bigstera nije moguće).

Cijena - o tome se još uvijek ne zna previše. Jasno je kao dan da će biti skuplji u odnosu na Bigstera koji je ionako dovoljno skup za naše tržište tako da mi je Renaultova odluka da s ovim modelom krene na tržištu jugoistočne Europe pomalo čudna. Rumunjski Dacia forumi već tjednima pišu o viđenju testnih primjeraka na njihovim cestama pa je moguće da je par primjeraka za testne potrebe sklopljeno u Dacijinoj tvornici u Mioveniju.

Za kraj pitanje za sve vas: Biste li bili spremni izdvojiti par k Eura više za Bigstera s Renaultovom značkom i nešto kvalitetnijim interijerom ili bi radije išli na jeftiniju Dacijinu varijantu?
...ali sutra, dragi moj Samsone, trofej i slava neće nas zaobići!

Goxxy

Koliko god da mi je Duster/Bigster simpatičan sa svojim jednostavnim i svedenim dizajnom, koji mu potpuno odgovara - ovo mi je jednom rečju odvratno. Pretrpano, prenaglašeno, gužva, buka, tako mi je užasno dizajniran... jedno 10x gori i ružniji od Bigstera.

markofpi

Malo luksuznije i nista vise. Pozadi Symbioz, sa strane Bigster, napred neka mesavina i lici mi na PSA.

Unutra spojeni ekrani kao u novom Cliu, volan iz Australa...ostalo manje vise isto.

pedjak

Ima i Tucsona.
To za one kojima je Austral mali, a Dačiju ne bi. Kakva tržišta, takav i automobil.

Tapa

Stragi21

Meni je spolja bigster lepši, pogotovo sto ovo napred vuče na nekog koreanca. Unutrašnjost druga priča ne moze se ni porediti ovako na videu verujem da je uživo još veća razlika.

@croblue
Kako si ti zadovoljan sa tvojim bigsterom (nisam ispratio da li si ga predstavio)

Iz outlandera seo u bigstera i iskreno meni se svideo, cak i razmisljao uzeti novog (bio tu i byd) ali samo u verziji 4x4  i prosto mi neshvatljivo da je to moguce samo uz 1.2 motor  :doh:

Edit
Našao temu  :ok:

markofpi

To "samo" opravdava cinjenicu gde se sve i kako stedelo. Inace ako uzimas novog ici ce i taj motor, jos potpomognut blagom hybridnom tehnologijom ispunjavanje 90% zahteva. A sta ce biti nakon 5god. i 150kkm to nikoga ne zanima, danas je filozofija takva gde cemo uskoro postati svedoci gde se auti nakon 5god. daju za reciklazu. Popravke ce biti skupe i neisplative.

Goxxy

Još jednom se moja investicija u Lagunu 1 pokazala kao pravi pogodak! :D