Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

trokiranje motora na nižim obrtajima

Započeo JohnDoe156, 25.04.2026. - 14:57

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

JohnDoe156

Pozdrav,

Od skora vlasnik scenic 3 od 81kw. Ukratko, koliko vidim po forumu čest problem sa ovim motorom. Naime, u drugoj brzini, na nekih 1300-1400 obrtaja dešava se da auto nakratko zatrokira dok Ne prebaci te obrtaje. Majstor je naveo veliki broj potencijalnih uzroka, tako da ću morati sam da pokušam da pronađem problem.
Za početak sam planirao da nakačim auto na dijagnostiku, pa da ispratim parametre u realnom vremenu, jedino što mi treba savjet na šta bih trebao tačno da obratim pažnju?
250k and counting

wcyber

senzor polozaja radilice / bregaste.. regulator pritiska goriva, dizne u skoro losem stanju... zacepljen egr, zablokirano upravljanje varijabilnom geometrijom turbine..

mozes da pratis pritiske goriva i usisa vazduha.. korekcione parametre dizni..

imam isti motor ali bez problema sad na 235000..  kolko je tvoj presao?

malo voznja pun gas ne pomaze? sipanje injector cleanera?

JohnDoe156

prešao 255k. Dizne ok, na leru oko dvije oko1, dvije 1,1 i 0,9.
Mimo tih 1300-400 obrtaja kad je motor hladan nemam nikakvih problema , ubija kako vuče auto. Sad planiram duže putovanje pa ću probati sa aditivom...
250k and counting

v.marjan81

Jesi li menjao filter goriva? Turbina ne bi trebalo da pravi problem pošto ona se pali na 1750 obrtaja, barem tako je kod mene. Na kraju, najbolje bi bilo da očistiš egr, a zatim da ga isteraš na otvoreno i da ga voziš pošteno na jačim obrtajima. Trebalo bi da prodiše. Ipak, prvo na dijagnostiku i pogledaj položaj otvorenosti egr ventila.  Ako imaš dpf, proveri da li je aktivan ili isključen, kao što se desilo na mom meganu, pa mi začepio trajno dpf.

Poslato sa ABR-NX1 pomoću Tapatoka

JohnDoe156

Upravo odrađen mali servis, pa ću ispratiti ponašanje...
I još mi je čudna prosječna potrošnja, koja je na preko 7l od kad je auto kod mene( prethodni auto 1.9 140 konja uvijek oko 5l)
250k and counting

wcyber

Ap0calypto

Senzor radilice/bregaste kada otkazuje, tokom vožnje bi imao naglo zaustavljanje dotoka goriva, osetilo bi se kao da je bas naglo, na kratko zakočio.
Bez dijagnostike, mozes ici sistemom eliminacije, sto je najgore po džep.
Sa protokomera možeš otkaciti napajanje, ECU ce uzeti srednje vrednosti dotoka vazduha. Ako tada vuče kako treba, onda je on problem.

Sent from my Poco using Tapatalk

"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

JohnDoe156

Još jedan 'bolestan' simptom. Čuje se cijukanje-škripa, u vožnji, pri davanju i oduzimanju gasa, čak i kad se parkira auto i izađem i stanem pored, zacijuče. Znači zona sumraka 😵�💫
250k and counting

alexsasa

Mozda se cuje nosac auspuha?

Sent from my iPhone using Tapatalk

zokce

alexsasa

Meni na meganu hoce da zacvili zadnji nosac pri gasenju pa zato pitam.

Sent from my iPhone using Tapatalk

slavko_bgd

Citat: JohnDoe156 poslato 25.04.2026. - 14:57Pozdrav,

Od skora vlasnik scenic 3 od 81kw. Ukratko, koliko vidim po forumu čest problem sa ovim motorom. Naime, u drugoj brzini, na nekih 1300-1400 obrtaja dešava se da auto nakratko zatrokira dok Ne prebaci te obrtaje. Majstor je naveo veliki broj potencijalnih uzroka, tako da ću morati sam da pokušam da pronađem problem.
Za početak sam planirao da nakačim auto na dijagnostiku, pa da ispratim parametre u realnom vremenu, jedino što mi treba savjet na šta bih trebao tačno da obratim pažnju?

Jedan od mogućih uzroka koji se neće videti na dijagnostici i u parametrima tog motora ( ako je 1,5dCi 110)  je garež u visokopritisnom EGR ventilu ili čak možda i klapna usisne grane . Ali sve ćeš znati kada bude popravljeno.  Upotrebu aditiva za gorivo podržavam jer je praksa pokazala da se vlasnici vozila u najvećem broju slučajeva bolje osećaju nakon dodavanja aditiva u gorivo. :)
Improvizacija je majka svih...sekiracija.

JohnDoe156

Da li pomaže u ovom slučaju egr cleaner, koji se prska u usisnu granu, pošto je varijanta skidanja egr-a dosta komplikovana...
250k and counting

slavko_bgd

Probaj pa nam javi kako je prošlo.
Improvizacija je majka svih...sekiracija.