Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Akumulatori- Problemi i Saveti

Započeo nuk, 02.06.2008. - 23:54

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Nenad

meni je moj izdržao 4.5 godina bez ikakvih problema...

tek u zimi su se pojavili problemi, pa sam odma to riješio, izdržao bi on još do 11mj-a sigurno!!

samo bolje spriječiti nego liječiti  :too:

stator

pozdrav :hey1:
zivotni vek 'kumulatora je veoma diskutabilna stvar. potrebno je da je motor ispravan,da nebismo verglali suvise dugo,da ima pravilno i
konstantno punjenje od strane alternatora,da su ispravni svi spojevi (kleme pogotovo),da nema "parazitnih"smetnji i "curenja" struje.
ono nasta svi zaborave je kapacitet alternatora.danas u kolima ima mnogo vise uredjaja nego ranije.kada startujemo motor,odmah ukljucujemo klimu,svetla,muziku,navigaciju,bluetooth...sve sto moze da se ukljuci. da nepominjem da se strujom napajaju abs,air bag,uch,upc,el.servo i ostali racunari. svu tu potrosnju struje mora da nadomesti alternator,a da ostane nesto i za dopunu 'kumulatora.
verovali ili ne,ali 'kumulator duze traje na starijim vozilima koja nemaju sve te uredjaje (ako je sve ispravno) nego na savremenim vozilima. :fiju:
:kafa:

newbie

moj je jos original a auto je 2001.godiste...

Dogac

Citat: newbie poslato 24.09.2008. - 00:19
moj je jos original a auto je 2001.godiste...

ohohohoho  :hail: :hail:
"Samo svemir i ljudska glupost nemaju granice ... Samo za ovo prvo još uvek nisam siguran" (Albert Einstein, 1879-1955)

fLiP

Iteresuje me koje amperaze ide akumulator za dizelase. Kod nekih je 55A, ali to mi deluje slabo... Moj brat je skoro uzeo isto od 55A za dti. Ali mom drugom bratu (dci) se jutros skroz istrosio...  :zubo:
Zbog ove zime se izgleda istrosio ili je neko zaboravio da ugasi svetla kada je dosao kuci.  :fucka:

Click

66 Ah bi bio neki minimum, vise ne moze da skodi  :wavey:

mire

Kod mene u laguni je bio fabrički delphi od 60Ah, ja sam stavio vartu od 66 Ah.

fLiP

E da sad sam se i ja setio. Na proslom mom scenic sam imao jedan takav ali je bio veliki, nije mogao lepo da udje u leziste.

Gde naci manji akumulator a vecih Ah? :)

Ok Varta. :) Preporucicu mu taj da pogleda!

Meni je u Scenic II jos uvek original renaultov akumulator.

pmilovanovic

Drug koji se bavi prodajom aku baterija kaze da na nasem trzistu nema dobrih akuu jer se sve radi na istocnom i nasem trzistu. Ako kupujes kupi Somborski isto je kao i svaki drugi. Pozdrav

Alhemičar

Kao sto mupe rece,kod njega je fabricki akumulator bio 60 Ah,sto znaci da je najbolje uzeti akumulator tog kapaciteta ili pribliznog (66 Ah).Mislim da ne valja ni kada je akumulator manjeg kapaciteta jer moze doci do kljucanja elektrolita usled punjenja od strane alternatora koji je predvidjen da puni veci akumulator,niti je dobro kada je akumulator "prevelik" jer onda takodje punjenje nije najadekvatnije.Svaki alternator je prilagodjen da najbolje puni akumulator kapaciteta u odredjenom opsegu.To je neko moje vidjenje stvari.
Mislim da moj auto ima jos nesto osim dobrog izgleda.

Click

^^
Nisi u pravu. Na alternatoru postoji deo (regler) koji regulise punjenje akumulatora i koji ne dozvoljava prepunjavanje. Stari automobili (jako stari, tipa recimo prvih Peugeota 404) su imali dinamu umesto alternatora. Razlika je u tome sto kod diname nemas regler i kada bi akumulator dosao do tacke da se prepuni i da pocne da "kipi" kiselina, voltmetar bi registrovao povecan napon u akumulatoru i palio kontrolnu sijalicu na instrument tabli koja sugerise da se upali neki veci potrosac (npr srednja svetla) kako akumulator ne bi "kuvao".

Alhemičar

:ok:    A kada je akumulator veceg kapaciteta od fabricki preporucenog?Ima li onda nekih "smetnji"?
Mislim da moj auto ima jos nesto osim dobrog izgleda.

mire

Citat: pmilovanovic poslato 03.01.2009. - 21:45
Drug koji se bavi prodajom aku baterija kaze da na nasem trzistu nema dobrih akuu jer se sve radi na istocnom i nasem trzistu. Ako kupujes kupi Somborski isto je kao i svaki drugi. Pozdrav

Jes, đavola... Black horse je poznat po roku trajanja od garancije + 2 meseca. :) Eno mi u staroj laguni bosch silver 55Ah, kupljen pre 4 godine koji i na ovih -10 kreše kao nov, a nikad pipnut nije od kada je stavljen na auto. Nisam čak ni kleme čistio.

Click

Nema smetnji kada je akumulator veci.
Na R18 fabricki je bio od 36 Ah, radio je punih sest godina.. Do 1991. Onda je ubacen Black horse, koji je imao 55 Ah, i koji je trajao oko 5 godina.. Onda opet Black horse, koji je od 1996 izdrzao do 2001. godine. Potom ubacen Banner koji je trajao punih sest godina, do 2007. godine.. Nakon njega, opet Banner...
To su moja iskustva  :nezna:

mire

Ti si imao sreće sa blek horsevima. ;) Meni i mojim prijateljima ni jedan nije trajao duže od onoga što sam napisao - garancija (2 godine) + koliko treba do prve sledeće zime.