Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Akumulatori- Problemi i Saveti

Započeo nuk, 02.06.2008. - 23:54

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Ap0calypto

Da, meni su u gepeku stalno. Doduše, drugima sam na ulici palio sa njima. Nikad ne znas kad ce zatrebati

Sent from my Poco using Tapatalk

"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

wcyber

da, kablove sam kupio kad je prvi put ispraznio aku na calibri pre 15 godina  :pije:

slavko_bgd

Citat: Ap0calypto poslato 22.11.2024. - 13:22
Meni je tako Bosch crko jedne zime na Božić. Dan pre toga upalio normalno, ko mina kako kazu.  Kako se kuci vratim? Vadili iz auta tasta njegov :D.

Pisao sam već, imali smo više puta situacije da su nam akumulatori bez ikakve upadljive naznake crkavali u vožnji i da nakon zaustavljanja više nismo mogli da se pokrenemo. Drugo, kod današnjih automobila uvek nešto nezavisno od vozača može da ostane uključeno i da isprazni akumulator. Zato ne vadim kablove iz gepeka. Imam neke koje sam doneo pre 20+ godina iz Nemačke, debeli, gumirani i sa vrlo kvalitetnim štipaljkama. Bakarno jezgro je debelo odprilike kao šraf M8, znači sigurno imaju preko 40mm2, ako ne i celih 50mm2 preseka. Za putnički automobil više nego dovoljno.

Improvizacija je majka svih...sekiracija.

Ap0calypto

Vozam u gepeku neke, debele, slicne su opisu koji si dao. Navodno do 1800A, kako kažu heavy duty

"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

alexsasa

Otpakovao punjac star 15ak godina, mozda koriscen jednom a mozda nikada xD

Ne radi skala ili kako se vec zove, moze li to da se popravi?
Povezao aku na kraju na alternativni punjac, da probam

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ap0calypto

Protresi ga malo :D.

— Robert Todd Carroll

alexsasa

To sam prvo probao xD

wcyber

nemoj koristiti taj stari punjac, nema on kontrolu punjenja kad je aku na 90% kapaciteta

mire

Pa šta? Padne struja sama što je akumulator više napunjen.

wcyber

preko 90% kap napon punjenja bude tipa 13.5V  a ti stari punjaci drze preko 14V i to ostecuje aku

mire

Ma jok, ništa mu neće biti. Neće ga držati tako danima.

alexsasa

Nisam ga ni koristio, sa ovim malenim punjacem je pokazao da je pun posle 3.5h punjenja a stavio sam da ide na 3.5A. Jutros proverim, aku je na 12.5V. To je ok ali mi deluje kao da polako gubi snagu a i vreme mu je. Pre punjenja sam izmerio da padne ispod 10V prilikom startovanja motora. Proverio sam i alternatore na Cliu i Meganu, oba pocinju sa punjenjem posle nekoliko sekundi i drze na 14.5V. Megan kada je ugasen vuce 0.2, 0,3 sto je isto ok. Varta u Cliu, nemam pojma koliko je stara posto je bila u njemu 2021. kada sam ga kupio se drzi, padne na 10.5V prilikom startovanja.
Sto se punjaca tice, uzecu onaj iz lidla nego nesto ne vidim da mogu da ga porucim preko interneta.

slavko_bgd

Apropo tog iz Lidla, ako ga kupiš savetujem da proveriš koliko "laže" napon. Imam taj, sad sam za vikend kačio na motocikl da osvežim akumulator i po Voltcraft-u displej u svim režimima pokazuje veći napon za 0.3V. Ništa značajno ali bi bilo lepo da je tačniji.

alexsasa

Slazem se, ovako laicki- bolje da pokazuje visi nego nizi, da ga ne prepuni?

slavko_bgd

Ne može da ga prepuni kako god da pokazuje jer kada se izjednači napon punjača i akumulatora struja prestaje da teče.
Važno je da punjač ne daje preveliki napon. Zato kontrolišem svaki punjač unimerom koji sam pomenuo.
Merio sam i struje nekoliko puta od kada ga imam, puni zavisno od stanja, tipa i kapaciteta akumulatora sa 2,5A do 3,2A , ne više od toga. Deklarisan je na 5A.
Da ne spamujem temu dalje - vredi toliko koliko košta.