Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Akumulatori- Problemi i Saveti

Započeo nuk, 02.06.2008. - 23:54

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

zokce

Ocigledno, a i poskupljuje proizvodnju, prvo sama kuglica, pa onda providan poklopac celije, to je tehnoloski slozenije da se napravi nego od kompaktnog materiala, i naravno skuplje. Pa mozda je i sama celija manja zbog prisustva kuglice, pa ... A informacija koju daje je i tako nepouzdana, ja se ne bih zaletao za te 'okate' akumulatore.

alexsasa

Uzeh i ja lidlov punjac(onaj veci), veceras cu da odem do sela i da dopunim aku, dovoljno je da skinem minus klemu?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ap0calypto

Ja ne skidam kleme uopšte.

Sent from my Poco using Tapatalk

"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

alexsasa

Ne mogu da se setim da li sam zadnji put vadio ceo aku da bih ga dopunio, malo se triujem da ga ostavim tako celu noc

Ap0calypto

Ja sam ostavljao, i bolje da je punjac od 5A pa da sporo puni. Ima i zimski režim, i da imam garažu skidao bih ga sa punjača samo kad bih isao negde

"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

alexsasa

Ovaj je punjac, nisam gledao koliko ampera

https://share.google/images/y2xerTIZzCYbeUEhr

Ap0calypto

Taj veliki ima oznaku 17A, znaci toliko ampera puni, mozda se moze podesiti. Obično ide 1/10 snage akumulatora. Znaci ako je moj 74Ah, znaci do 7A snage punjenja je preporuka.

— Robert Todd Carroll

wcyber

ne smeta nista sto je 17A .. alternator ume da sljusti i vecu struju u bateriju

al verovatno kontrolise snagu punjenja

alexsasa

Mislim da je 6 za kola a 17 za vece aku

zokce

Olovni akumulatori se pune 10 sati strujom 1/10 nazivnog kapaciteta. Ako se pretera dolazi do elektrolize vode u elektrolitu, sto je opasno, dobija se praskavi gas, vrlo zapaljiv.
Pametni punjaci prate stanje napunjenosti akumulatora tokom procesa punjenja tako da su zgodni za 'stavi i zaboravi'.

wcyber

kad bi nakacio ampermetar na kabel u autu dok se akumulator puni, iznenadio bi se strujom  :kez:

alexsasa

Nakacio juce punjac, pokazuje da je skoro pun i vratio ga u kutiju. Neka ga, zlu ne trebao
Vidim da ima i neku push funkciju, tada gura preko 70A, verovatno za brzi start.

zokce

Regler meri napon i struju koja izlazi iz alternatora i podesava napon pobudnog namotaja alternatora. Par desetina ampera izlazne struje nije iznenadjenje, ali kad izgori regler onda nema granica, ide i po 70-ak ampera. A tad ume i jos ponesto da izgori.

wcyber

tako je.. a u agm sa start stop ume i mnogo veca struja da utrci, preko 50A

zokce