Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Akumulatori- Problemi i Saveti

Započeo nuk, 02.06.2008. - 23:54

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Ap0calypto

Ne moze voda probiti vazeljin,

Sent from my Poco using Tapatalk

"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

wcyber

Ap0calypto

Ne bi ga trebalo stavljati na + ili - od akumulatora, vec kad se sve spoji, od gore.

Sent from my Poco using Tapatalk

"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

wcyber

mislim da je totalno nebitno i da se namazu stubine.. ono sto bi bili vazdusni cepovi, bice ispunjeni vazelinom i smanjiti mogucnost varnicenja kroz vazduh i ostecivanju kleme i stubine.. a time povecati protocnost tamo gde je ostvaren pun kontakt ..  :pije:

ali, kada se pita vestacka inteligencija, na terminale baterija treba stavljati silikonsku dielektricnu mast

Applying petroleum jelly (Vaseline) to battery posts can prevent corrosion by sealing out moisture, making it a cheap, accessible solution (a pro), but it's not ideal as it has a low melting point, can melt and run off in heat, isn't as effective as silicone grease, and might hinder conductivity if overapplied, requiring more frequent maintenance (cons). Silicone dielectric grease is generally preferred as it withstands higher temperatures and offers superior protection without impeding electrical flow as much.
Pros
Cost-Effective: It's inexpensive and readily available.
Prevents Corrosion: It creates a barrier against air and moisture, stopping the formation of white powdery corrosion.
Easy Application: Simple to apply with a finger or cloth.
Cons
Low Melting Point: It melts in high engine bay temperatures, causing it to run off and require frequent reapplication (maintenance).
Not as Effective: It's less durable and protective than silicone dielectric grease.
Potential for Over-application: Too much can impede electrical flow, requiring a thin layer only.
Material Concerns: While less of an issue near the battery itself, petroleum-based products can degrade rubber and plastic parts nearby, though this is less common in battery areas.
Better Alternative
Silicone Dielectric Grease: This is the recommended choice because it has a wide temperature range, won't melt, resists moisture better, and improves conductivity by filling microscopic gaps between the post and clamp.

https://www.svezaradionice.rs/proizvod/silikon-1-2-silikonska-mast-za-zaptivanje/

slavko_bgd

Totalno nebitno.
Pravilno stegnute kleme će istisnuti svaku mast i ostvariti dobar kontakt.
Materijal legura od kojih se prave kleme je takav da ne izaziva elektrokoroziju na spoju sa olovnim stubićima.
Ispravan sistem (akumulator, kleme i spojevi)  ne zahteva nikakvo mazanje.
Mazanje vazelinom je bio stari trik kojim se sprečavala kristalizacija elektrolita koji je prolazio isparavanjem ili kapilarno između stubića i kućišta akumulatora.
Urolozi i ginekolozi su saznali za vazelin od autoelektričara i tako je vazelin našao svoju obilatu primenu u ginekologiji i urologiji/gastrointestinologiji :)
Akumulatori danas i onako toliko kratko traju da je nedovoljno vremena da se pojavi bilo kakva oksidacija na klemama :)
Improvizacija je majka svih...sekiracija.

wcyber

ne znam, u mom autu je fabricki aku zamenjen posle 9-10 godina  :nezna:

sve ostalo si u pravu, kao sto sam vec rekao, prosli scenic 2 ima sad 22 god, nikad nista nije falilo ni stubicima aku ni klemama

zokce

Materijal od kojih se prave kleme koje nabavljaju nasi trgovci je takav da i te kako reaguje sa isparenjima iz akumulatora i na sebi stvara sloj soli. Mozda nije nemoguce naci neku kvalitetniju klemu u smislu da ne reaguje sa isparenjima, ali ja nisam uspeo da pronadjem. Najbezbolnije mi je bilo da nadjem sa auto otpada. Za vazelin se slazem, sve sto ste napisali.

mire

Nekad je bila fora da se negde na akumulator zalepi novčić i onda on sve to privuče na sebe, a kleme ostanu čiste. Ooodaaavnoooo nisam video da neko to radi, a meni nije trebalo pa nisam ni probao. Ali eto ideje, pa ako vas ne mrzi...

sencha_

Citat: mire poslato 22.12.2025. - 08:55
Najbolje da ode u servis da provere koja je greška upisana. To da je uzrok akumulator je samo nagađanje, a pogotovo ako je problem nastao posle duže vožnje.

Zamjenjeno ulje u mjenjacu, ali sam otisao i na dijagnostiku. Dijagnostika kaze da gubi negdje masu i pravi problem i mjenjacu i start stop sistemu, ni iedne greske nema sto se tice mjenjaca.

sencha_

Citat: sencha_ poslato 20.01.2026. - 16:56
Zamjenjeno ulje u mjenjacu, ali sam otisao i na dijagnostiku. Dijagnostika kaze da gubi negdje masu i pravi problem i mjenjacu i start stop sistemu, ni iedne greske nema sto se tice mjenjaca.
Update :)
Kleme mi nisu dobre, od zagrijavanja dolazi do razvlacenja materijala i ta klema koja na sebi ima neki senzor za sudar nije dobra i ona stvara pad napona :)

Torex

Pozdrav drugari. Akumulator star 3.5 godine. Palio sve vreme bez problema čak i na -13 pre nekih desetak dana kada bio onaj mraz. Prekjuče na temperaturi oko nule, pritisnem digne i samo cakće 4-5 puta i to je to. Da li je moguće da može tek tako da crkne? Reno Senik 2.0 benzin
Ком' опанци, Том и Џери

wcyber

da, umeju akumulatori samo tako da crknu .. tako mi je crko prvi aku sa kojim sam kupio scenica 2.. sledeci aku nisam cekao da mi crkne u autu.. zamenio sam ga preventivno posle x godina  :kez:

ali treba ga proveriti voltmetrom, da ne ispadne da ti je crko neki osigurac, a ne AKU

Torex

Hvala. Fazinje u tome što sam tada ga upalio na gurku i vozio nekih pola sata, sutradan mislio sam napunio se bar toliko kad ono opet cak-cak-cak-cak.
Ком' опанци, Том и Џери

wcyber

ako je to slucaj, onda mu je verovatno crkla jedna ili dve celije

Torex

Ком' опанци, Том и Џери