Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Problem: spulna na volanu

Započeo Dusman, 28.10.2010. - 08:43

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

acamilicko

Hvala ljudi puno za preporuke :)

Citat: mire poslato 19.10.2017. - 07:29
Zašto ne bi naveo? Upozori i druge na njega.
Mislio sam da ne "klevetam" javno, mozda to nije u redu, niti praksa... ali, oke. Rec o auto otpadu / servisu na putu za Hum (ko zna ko je u pitanju, znace). Odrzavao mi je staru Fiestu godinama (prethodni auto) i zaista sam bio prezadovoljan. Od nedavno je otvorio jos jedan servis u blizini starog Fordovog i radi francuska vozila. Posto sam vec uzeo Renoa, a imao pozitivna iskustva sa njim, rekoh, ajde, sto da ne.
Da li je on licno radio, ili njegov radnik, ne znam, uglavnom... Verovatno ce on platiti trosak reparacije spulne. Ustvari, on ce... pogotovu sto sam mu jasno napomenuo da mi samo pogleda da li radi pumpica za brisace, a ne da menja redom sve od pumpice do ablendera, sto je na kraju iskostalo poprilicno, i jos stvorilo dodatne probleme  :ranting:

mire

Čuj, ako bude tako korektan da prihvati da je njegova intervencija izazvala problem i to sanira o svom trošku, i to je nešto. :ok:

SomiKnight

Ovo tak tak tak što se čuje, je li to ovaj flat kabal u špulni kači plastiku ili nešto drugo možda?

https://youtu.be/2zB3qFwDFAA

SomiKnight

Bio sam do majstora, otišla je špulna kaže.
On nije za reparaciju, po njemu nije to trajno rešenje, e sad...
Polovna je 50e, plus ruke, što je bolje rešenje od reparacije, pod uslovom da je špulna ispravna naravno.
Nisam pametan šta raditi.

aboki85

Ja sam platio 30e spulnu za Lagunu 2, pre 4 godine kad sam ugradjivao tempomat.
Mislim da je drug ovde radio reparaciju na Meganu 2:

https://www.kupujemprodajem.com/Megane-2-spulna-na-volanu-flat-kabal-20870615-oglas.htm

jajajaja

imad negde u temi broj lika koji ce da ti sredi za 2000 ako ti jos nije upalio airbag lampicu. ja sam ostavio broj. nemoj na otpadu da uzimas tamo su reparirane... :krsti:

SomiKnight

Nije klasičan otpad, neki drug od majstora ima delova za scenic, trebalo bi da su ok delovi, ali to je uvek pod znakom pitanja.

Pozvao sam čoveka sa kp za savet, ako nije upalila lampica, a nije, može da se izvadi neka plastika i tako reši problem bez diranja kabla, pa dokle traje kabl traje, to je jeftinija varijanta.

Skuplja varijanta je sa zamenom kabla.

Cena na stranu, mene jedino u celoj priči brine koliko je to sve bezbedno raditi. A polovan može po tom pitanju da bude i gori. Novi je 24.000,00 , ne ide u program 5+ , to mi je malo preskupo.

Za sad mislim da je najbolje pokušati popravku, pa posle šta bude, razmisliću do sutra.

cika mili

Citat: SomiKnight poslato 05.12.2017. - 15:14
Bio sam do majstora, otišla je špulna kaže.
On nije za reparaciju, po njemu nije to trajno rešenje, e sad...
Polovna je 50e, plus ruke, što je bolje rešenje od reparacije, pod uslovom da je špulna ispravna naravno.
Nisam pametan šta raditi.

Оbrati se članu undermaster ,on će ti to odraditi. Evo njegovog profila undermaster

mire

Čekaj, ti nemaš nikakav problem sa špulnom osim što se čuje? Skineš sam volan i pogledaš kako izgleda. Pazi samo da ti se ne odmota, mada i to nije problem samo što pri motanju moraš da proceniš koliko da je zategneš. Neko je kaćio i fotografije kako se to radi.

SomiKnight

Za sada se samo čuje.
Nosio sam se mišlju da sam otvorim i vidim u kakvom je stanju, ali već imam scenu u glavi gde mi se razmota kabal, onda ga prilikom sklapanja i otkinem, onda lemim nevešto i tako dalje, još je neko pominjao i neki senzor, ko zna kako bi to sve završilo  :help: .

reno f1

Spulnu ne mozes da vidis samo skidanjem volana.

Ako ga budes skidao videces crni okretni poklopac,e za njega je zakacena jedna strana spulne,druga strana je konektovana za donji deo ablendera.

Ukoliko budes skinuo onaj prvi deo crni okretni,razmotaces spulnu......ona je polovinom svoje duzine namotana u desno,a polovinom u levo.

Da bi se zamenila mora se skinuti ablender sa auta,i onda lagano rasturanje na stolu.

Licno ti ne bih savetovao da na licu mesta bilo ste cackas.

SomiKnight

Danas se ohrabrim da skinem volan i vidim šta se dešava.
Dođem do šrafa volana i skapiram da nemam t50 torex, odem kupim, skinem volan, malo se namučih dok sam skapirao kako se skida onaj deo sa trakom, ima sa gornje strane dve male bravice, i samo se izvadi napolje.
Donesem kući, otkačim žabice lagano i samo malo povučem poklopac, kabal na oko izgleda ok i očuvano, osim što je parče plastike se izgleda polomilo, i to je uzrok krckanja izgleda, ima na slici kako izgleda, ne znam čemu služi ni gde je stojala, ali izvadio sam napolje, izvadio par dlaka koje su se tu zatekle, zanimljivo da nisu malo bolje zaštitili sve to, sklopim nazad, vratim i to je to, malkice sam provozao ne krcka za sada, mada ne znam šta bi drugo i krckalo, unutar gde je kabal i nema ničega drugog.

Ima na slici kako izgleda volan kada se vrati, malo mi je čudno ovaj navoj što ne ulazi do kraja, valjda tako treba, koliko vidim dalje i ne može od onog konusa?

Nebitno, dolazimo do razloga zašto nisam malo više se provozao je jer mi je procurela pumpa za vodu, gubi i tečnost i vlaži i kaiševe, tako da mora da se radi veliki servis koji sam mislio tek na leto, tako da odoše parice prerano.

Što se tiče špulne javim ako bude nekih problema, nadam se da ona plastikica nema neku važnu ulogu :) .

jajajaja

Bravo resio si problem, bar privremeno. Taj plasticni deo usmerava kabal da ne zakaci one spoljne zupcanike oko njega. Kabal se ukruti vremenom i pokida taj plasticni deo, tacnije gurne ga u zupcanik :D . Dobro sto ti je kabal jos uvek dobar, meni je majstor i njega skracivao. Vremenom ce kabal da se podvuce i pokida, i tada ce morati reparacija u smislu novog kabla.

Tesko ces naci spulnu na otpadu da ima taj zub ceo, sve su one reparirane mahom. Jedino pravo resenje je nova spulna.

dendzo

nova je bacanje para....macak mi je stavio repariranu.....fercera evo jos malo pa treca godina

"E... ili imaš "svoje" drvo. Tu dolaziš, nasloniš se, pričaš... lijepo je,
a što? Dani prolaze.... "

Pelevaljevo

Treba mi spulna za megana 2.Sa tempomatom.Ima li neko preporuku(za ljude koji popravljaju i prodaju spulne)

Sent from my iPhone using Tapatalk
Ulazite u stomak!To ulaganje daje brze i vidljive rezultate.Ulaganje u glavu je dugorocno i neizvesno.