Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Problem: spulna na volanu

Započeo Dusman, 28.10.2010. - 08:43

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

nsvlada

imao sam slucaj na mom autu da mi je otisla spirala vazdusnog jastuka, ona je bas kod volana. menjao sam je sa polovnom 60 evra.
e sada,  ne secam se da mi je grebalo.  :nezna:
proveri kod elektricara.

Miselin79

Hvala. To je izgleda sledeća destinacija. :titanic:
Da ne znaš možda da li je urgentno, pošto  se plašim da ne krenu i komande na volnu da otkazuju?

Ipak ću ovih dana do Niša pa neka i  majstor uzme koji dinar.  :kez:
Hvala...

nsvlada

ako je to sto je meni bilo, nije nista za odma.. jedino sto nemas vazdusne.
mozda ti je i nesto drugo, lupam.. kontakt, plastika otkacia.. kod nasih francuza moze svasta biti kod te elektrike.  :doh:

Bokkie

I meni je teko pocelo i na kraju sam menjao spulnu volana, cena sitnica, nova 18.000 dinara plus ruke (posto spulna ide sa sve ablenderom na Meganu, a na Scienicu ide bez ablendera pa je jeftinije)

Sto se tice komandi volana moze da krene da ti otkazuje sirena, airbag da bude neaktivan i na kraju bilo sta sa ablendera. Nisam siguran sto se tice elektronskog otkljucavanja i zakljucavajna volana.

forum1nick

Kod mene se ovaj zvuk na Meganu čuje od kada sam kupio auto. Čuje se samo pri brzim motanjima volanom i mislim da nije riječ o špulni nego o spirali koja se čak i vidi kako se izvuče i dodiruje plastiku. E sada da li se ovo može riješiti preventivno ne znam.

Miselin79

Malo sam se zanimao oko ovog problema malopre. Sve mi se više čini da je uzrok plastika koja je neposredno ispod volana. Kada je rukom napnem i okrećem volan smanji se intenzitet struganja. Skoro pa da ga nema.
Nadam se da je u pitanju samo kriva plastika. Neka gura ovako dok ne izbacim novi post... Hvala društvo  :v: :v:

Miselin79

Nasao sam kolegu sapatnika. Biće da je SPULNA-SPIRALA u volanu. :hmm: Kaže da je to struganje i krckanje od flet kabla za air bag, pokidao se.
Postoje razne varijante za otklanjanje problema od onih primitivnih a jeftinih, tipa lemilica u ruke do one skuplje (~140EUR + majstor).
Ili da svetli i struže a ja da se molim da mi se ne ponovi situacija kao sa slike!
P.S. Nisam kriv. Vozio sam zelenka.

Miselin79

forum1nick

Ne vjerujem da je to toliko strašno, obzirom da su mi ljudi u Zederu rekli da se to čuje na 90% Megana na kojima su radili. Definitivno je spirala u volanu u kojoj se nalaze el. instalacije komandi na volanu sirene, vazdušnog jastuka. Kod nene se čak i vidi kako dodiruje plastiku iza volana.
Ako vam je za utjehu ista stvar se dešava na Citroenima C3 i C4 :). Francuzi su to.

Miselin79

Problem REŠEN :v:     Otkidao se flet kabli pa se sav zgužvao u jednu stranu u kućištu. Odatle ono struganje po plastici.
Preciznom lemilicom mi je drug zalemio kontakte. Nakon provere da neki kontakti nisu u kratkom spoju uz malo muke oko pakovanja fleta sve sam vratio na svoje mesto.
Napomena: poštujte redosled operacija. Prvo "-" klema sa akumulatora i 5min. pauze pa onda prionuti na rasklapanje...
Malo guglanja, pravi alat i nekoliko sati uz dosta strpljenja i problem se reši i kod kuće. Lampice za SERVICE i AIRBAG više ne svetle nakon vraćanja "-" kleme.
Nadalje ću izbegavati pun okret volana.
Hvala svima, kao i kolegi iz RUSIJE! :v:

http://www.youtube.com/watch?v=-wpWWXKIjU4

Miselin79

Komp. će ipak morati na resetovanje "servisa" za airbag. Da vam dotle lampice za SERVIS i AIRBAG ne bi bole oči, pre vraćanja "-" kleme ručno isključite airbegove (ako smatrate da je to ok!).
Svetleće samo lampica "airbag off".

dex

Kod mene se pojavilo struganje posle postavljanja zedera,volan dohvaćao plastiku ispod volana jer je zeder naslanjao na noseću plastiku i sve ih pomakao gore za nekolika milimetra.
Problem riješio tako što sam zaglavio šmirgl-papir između zedera i te plastike, i onda povlačio lijevo desno dok plastika nije poprimila oblik zedera,sada je sve ok.

peric

Da li neko moze da mi kaze sta je ovo? Struze kad okrecem i lupka (pogledaj video). Da li je do spulne volana ili treba jos nesto da se menja? Hvala.

http://www.youtube.com/watch?v=jlhQVFgYU88&feature=g-upl&context=G2949172AUAAAAAAAAAA

Miselin79

Skini plastiku ispod volana, nije neki proces . Možda ćeš tako bolje čuti odakle dopire taj zvuk. Da li t komp. prijavljuje nešto? :hmm:
:v:

methane

Ja sam imao sličnu situaciju da se čulo struganje, doduše veoooma tiho i ne uvek. Misteriozno je nestalo. Da li kad sam pomerio volan gore-dole, da li se istrošlio ono šta je strugalo, tačan razlog ne znam. Pripisivao sam ga ugradnji Zedera.
KUD Idijoti - tud' i ja