Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Problem: spulna na volanu

Započeo Dusman, 28.10.2010. - 08:43

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

marjanci

Ako se cuje struganje...ili da susti....to je samo pletenica za air bag....a ako se cuje i metalni zvuk da lupka...moras da proveris o cemu se radi jer nije sala volan je u pitanju...Moze biti da ti je labava letva....pa da se cuje pri kraju motonja levo i desno metalni zvuk...a moze da bude da i sam teleskop ili puska volana nije dobro stegnuta ili neki krst ima luft...a najgora solucuja je da elektricni servo nije sjajan....  POZ!!

lookic

Citat: direstraits poslato 28.08.2011. - 18:00
Sve sto ide preko volana: zracni jastuci, rucice zmigavaca i brisaca, kontrole radija, tempomat...
Kod mene na meganu II (2005) ne radi samo airbag.
U mаtemаtičkom izrаzu, 1+1=2, znаk "=" znаči "retko je".

Zhorzh

...i kod mene već neko vreme je ciknula špulna ali mi samo airbag ne radi. Sve ostalo (brisači, žmigavci, muzika) radi sasvim ok. Jeste da je sigurnost najbitnija ali za sada neeeemam  :o: tih 200 jevreja.

microservice

ja treba da menjam na laguni posto mi ne radi sirena, posle cu menjati kome treba po dosta povoljnijoj ceni  :kez:
cekam jos malo da otopli

Miselin79

Nastavak: Spirala airbaga na volanu je bila pokidana i od nje se culo struganje. Zalemio sam je ali je i dalje svetlila lampica za SERVIS i AIRBAG. Rucno sam iskljucio na prekidacu, sve air begove da mi ova lampica stalno ne bi svetlela.Ovo mi bas i nije bila dobra ideja jer pre neki dan mi izleti neki manijak u desnoj traci. Krenuo u preticanje preko pune linije. Srecom smo se svi provukli kroz iglene usi. Odmah sam ukljucio onaj prekidac za airbegove (koji se nalazi sa suvozaceve strane, bocno na tabli). Normalno ponovo se upalila lampica za SERVIS i AIRBAG ali su se nakon nekoliko minuta voznje iste ugasile i vise ne svetle. Kao da je BORD registrovao AIRBAG u volanu i sam se resetovao.  :hmm:

krume

Kod mene se cuje zvuk kako da se dve gume dodiruju ili kllize, taj se zvuk cuje prilkom okretanje volana i uvek kad je kabina ugrejana od sunca, kad je hladan se ne cuje ?????

vradakvic985

Postovani, pokrenuo bih ovu temu ponovo, pisao sam u drugoj nesto o tome ali mozda na drugom mestu nije prikladno.

Radi se o tome da sam testirao svoje vozilo na putu i malo vuce u levu stranu. odradio sam Miler, kompjuterski ludilo sa nekim laserima, sve je namesteno da bude u okviru dozvoljenjih granica, isao do ovlascenog servisa da dijagnosticki centriraju volan, vratili ga za 4 stepena u desno i centrirali. (sve u svemu full), medjutim, ja na putu uvek imam situaciju da volan sam bezi u levu stranu. Ja odem na parking, zaletim ga malo, okrenem desno i pustim i volan se sam vrati na pravac u nulu. Probam to u levu stranu, volan se vrati ali tacno na ono mesto koje trazi u toku voznje, tj malo ulevo u odnosu na ravnu poziciju.

Da li je ta spulna sto ovde citam zadruzena za vracanje volana u nultu poziciju ili ima neka posebna opruga koja vrsi taj posao. Sve funkcije volana rade, airbag radi, dijagnostika ne pokazuje ni jednu gresku?

Molio bih za pomoc.  :help:

zezam krizu

ne znam, ali ja imam pitanje, da li si proverio da tvoj auto mozda nema nekog znaka od neke havarije cim ide u stranu? i u kakvom su ti stanju gume? jer moze ipak doci do toga da ti je jedna guma kriva il neravnomerno trosena od ostalih, i da zbog toga ide malo u levu stranu....

vradakvic985

Jesam, proverio sam, bio sam u ovlasvenom servisu, pregledali su sve, nije bilo havarija, vozaceva vrata su bila ogrebana i u belgiji sredjeno (pise u servisu ovlascenom u racunaru) je najveca havarija sto je auto imao, a sto se tice guma, gume su nove 205/55/16 GOODYEAR napred a upolovacene pozadi istih dimenzija.

djiuliju

Mozda ti pretezavas u levo  :nezna:

zeljkokg76

Gde se može naći beli kabal( liči na flat kabal kao kod računara ),izgleda da je pukao,pokazuje mi lampicu za air bag i svetli lampica za servis.Da li ima možda na nekom auto otpadu i ako može neki broj telefona(zvao sam u Mrčajevcima čoveka koji rastura Reno vozila,on nema taj deo.Inače kaže 100€,zato preporuka kod njega ne kupovati jer čovek dere kožu sa leđa,baš ko mora) i da li je opasno tako voziti,da li taj kabal ima veze sa servom?Reno Megane 1.6 16V 2003 godište.

Boky

Kabal nema veze sa servom, ja sam tako vozio godinu dana kad je skroz izgoreo taj kabal. Tako da sto se tice toga slobodno vozi, jedino sto ti sad air bag nije u funkciji i sto ti sija smaracka lampica. Moja preporuka ti je da ne menjas samo taj kabal jer ce i sledeci vrlo brzo da ode, promeni celu spulnu koja kosta oko 150-180e, al bar ne razmisljas nakon ugradnje. I to samo novu spulnu uzmi zbog garancije, jer ako pokusas jeftinije da prodjes sa takvim stvarima, na kraju ti izadje mnogo skuplje nego da odmah iskesiras 180e. Iz sopstvenog iskustva znam  :banghead:

djiuliju

Jel spulna i navojnica isto, samo kako ko zove?
Jel su sve iste, ili ima razlike u zavisnosti da li auto ima tempomat ili nema? Jel ima to veze da li auto ima ESP ili ne?

Boky

Citat: djiuliju poslato 21.08.2012. - 17:11
Jel spulna i navojnica isto, samo kako ko zove?
Jel su sve iste, ili ima razlike u zavisnosti da li auto ima tempomat ili nema? Jel ima to veze da li auto ima ESP ili ne?

Jeste, to je isto.
Razlicite su u zavisnosti da li ima tempomat ili ne, to te obavezno pitaju kad narucujes. A za ESP nisam siguran, mislim da nema veze sa spulnom.

djiuliju

Ok hvala puno.
Jel ima neko mozda neku sliku, kako izgleda ta navojnica?