Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite lokaciju u Profilu.
Renault Forum Srbija
29.03.2020. - 20:25 *
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Vesti:
 
Stranice: Prev 1 ... 248 249 250 251 [252] 253 254 255 256 ... 281 Next   Idi dole
Autor Tema: Motorna ulja za Renault motore  (Pročitano 888609 puta)
0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.
Pac-Man
Captur
***
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 34
Lokacija: Beograd
Auto: Renault Clio 3 1.2 16V 55kW
Poruke: 346« Odgovor #3765 poslato: 16.10.2018. - 17:33 »
Podeli temuIdi gore

Kod mene u servisnoj nije takva tabela i ne pise mi preporuka od strane Renoa.
Ako sutra ne zaboravim, slikacu je pa cu je postovati.
Kod mene je grafikon, kao da ga je radio osnovac. Tupav skroz. Samo osnovne norme i viskozitet namenjen za odredjen temperaturni ospeg.
« Poslednja izmena: 16.10.2018. - 17:39 od strane Pac-Man » Sačuvana

 
fluensmen
Clio
**
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 44
Lokacija: Beograd
Auto: Fluence
Poruke: 52

Nemoj na silu, uzmi veci cekic!


« Odgovor #3766 poslato: 16.10.2018. - 17:49 »
Podeli temuIdi gore

Zaboravih da napomenem, motor K4M.
Nije 700 nego NF 900.
 

« Poslednja izmena: 16.10.2018. - 17:51 od strane fluensmen » Sačuvana

 
DS9
Scenic
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 53
Lokacija: Beograd
Auto: Citroen C3
Poruke: 1.214


« Odgovor #3767 poslato: 16.10.2018. - 23:08 »
Podeli temuIdi gore


 


Hvala fluensmen na tom navodu, btw i ja sam napravio omašku oko 700/900 ali to nije bitno jer se misli na 900 NF i 900 SXR (pošto ne postoje u 700 varijanti), oba u 5W-40 gradaciji.

Ako dobro shvatam, ovo što si slikao je servisna knjižica dobijena sa autom koji je kupljen u Srbiji 2014. godine.

Molim te ako možeš da slikaš sve stranice u kojima se opisuje izbor motornog ulja, jer je svaka reč bitna - zbog toga što  je najključnije da li Renault samo preporučuje ulja koja imaju njegovo odobrenje  ili ih striktno zahteva (tj. zahteva od servisa da ih upotrebljavaju vozilima u garanciji).

Ukoliko ne postoji navod kojim se favorizuje upotreba ulja koja imaju Renault odobrenja - onda sam ja bio sve vreme u zabludi, a takođe to znači da servisi nisu u obavezi da pri servisnoj intervenciji (čak i u garanciji) u motor sipaju ulja sa RN odobrenjem.

Mene bi to začudilo, a verujem i mnoge druge (jer je više puta istaknuto od strane iskusnih renoista sa foruma) da je upotreba ulja sa RN normom zahtev a ne preporuka, bar vozilima u garanciji.

Inače, bez obzira na to, pretpostavljam da je jasno kako su ulja sa RN odobrenjem sigurniji izbor za odgovarajući motor, nego ona bez odobrenja. Drugi francuski proizvođač tj PSA, vrlo decidirano u svojoj servisnoj dokumentaciji navodi da ulja sa njegovim odobrenjem prevazilaze zahteve ACEA (i API)  koji su minimalni zahtevi, a takođe je jasan u navodu da su servisi u obavezi da koriste ulja sa odobrenjem za vozila u garanciji, pri čemu ostavljaju mogućnost da se za dolivanje tokom intervala koriste ulja bez odobrenja, a u skladu sa ACEA normama.

Pa, možda je Renault drugačije definisao zahteve, tj. tako da ih i nema  već samo navodi preporuku - ali to onda daje sasvim drugačiji smisao obaveze ovlašćenih servisa.

Hvala ti

***

@Pac-Man

Da, sve RN norme su izašle u isto vreme, a što se koliko se sećam poklopilo sa izbacivanjem novog modela tj. Lagune III. Svaka od njih je različita u ima neke svoje specifičnosti i namenjene su raznim varijantama vozila/motora.

Inače si dobro shvatio da je najključnije da li Renault nešto zahteva ili samo preporučuje. Prema slici koju je dao fluensmen zbog rubrike ILI sasvim su izjednačene Renault, ACEA i API norme. Ako se nekim navodom u tekstu to dodatno ne razjašnjava - ispada da Renault samo preporučuje upotrebu ulja koja imaju njegovo odobrenje, a takođe ne precizizira ni razliku između onih ulja čiji proizvođač samostalno tvrdi da njegovo ulje zadovoljava specifikaciju neke od RN normi, u odnosu na ona koja imaju Renault odobrenje.

To u praksi znači da korisnik nema ništa u ruci čime bi mogao servisu da zameri ukoliko mu je ovaj sipao ulje bez Renault odobrenje - jer servis može da se pozove na stavku ILI.

Ukoliko je tako - suštinski to obesmišljava RN odobrenje.

Postoji mogućnost da Renault u tzv. principalu tj. ugovoru kojim daje ovlašćenje servisu da bude ovlašćen - od njega zahteva da vozilima koristi ulja sa odobrenjem, ili eventualno da koristi bilo koja Elf ulja (i ako nemaju odobrenje, ali su odgovarajuća po ACEA i/ili API), ali to naravno korisnik ne zna, a servis može da sipa po svom nahođenju, odnosno može regularno da u radnom nalogu da na potpis korisniku i stavku kojom je navedeno ulje bez odobrenja.

Takođe, jedna od mogućnosti je u eventualno nedovoljno jasan/precizan prevod originalnih navoda Renaulta, što ne bi bio usamljen slučaj kada se radi o prevodima servisnih dokumentacija.

***

U vezi toga što  NF nema odobrenje od Renaulta, a SXR ga ima - ako obratiš pažnju na njihove specifikacije videćeš da se razlikuju ta dva ulja kao što su flash point (tačka paljenja) i pour point (tačka stinjavanja), a donekle se razlikuju i u prosečnom viskozitetu 14.7 mm2/s vs. 14.3 mm2/s, što godvori o donekle drugačijem sastavu ulja. Osim toga ova dva ulja zadovoljaju različite API norme.

Po pravilu, odobrenje se dobija kada ulje zadovolji/prođe testove na testnom motoru (ili više njih), pri čemu se izvršavaju dodatni testovi koji nisu obuhvaćeni ACEA sekvencama.

Ako te zanima šta treba da zadovolji neko ulje koje se poziva da zadovoljava neku od ACEA normi to se može videti npr. ovde: https://www.acea.be/uploads/publications/2010_ACEA_Oil_Sequences.pdf

***

Cela ova stvar nije toliko kritična  kada se radi o tome da li je nekom benzinskom motoru sipano NF ili SXR ulje, ali u slučaju dCi motora vrlo je ključno da se sipa ulje koje će omogućiti duži vek skupog DPF filtera, a ne ono koje bi mu skratilo taj vek. Zbog toga je za te motore koji imaju DPF sasvim značajno da im se sipa ulje po normi RN 720 a ne ono po RN 710 iako oba mogu zadovoljiti iste ACEA ili API norme.


***

Btw, deluje komično to što je sa Elf-ovog sajta uklonjeno objašnjenje o preporučenim uljima za Renault pa je stranica nepostojeća, kliknuti desno na Discover our lubricants recommended for Renault   
http://www.elf.com/en/choose-us/our-OEMs-partnerships/renault-partnership.html   
dok na Total-ovom sajtu stoji brošura sa starijim nazivima ulja http://www4.total.fr/pdf/elf-lubricants/products/Brochure-RENAULT-EN.pdf


« Poslednja izmena: 16.10.2018. - 23:45 od strane DS9 » Sačuvana

 
zokce
Talisman
********
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 59
Lokacija: Leskovac
Auto: Renault Laguna II 1,8 16V 2004 Limited edition Tech Line
Poruke: 7.402« Odgovor #3768 poslato: 17.10.2018. - 11:56 »
Podeli temuIdi gore

Sta im treba ono `essence`? Mesaju francuski sa engleskim. U sledecem pisu `petrol`. A isto znaci: benzin.
Sačuvana

 
DS9
Scenic
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 53
Lokacija: Beograd
Auto: Citroen C3
Poruke: 1.214


« Odgovor #3769 poslato: 17.10.2018. - 17:08 »
Podeli temuIdi gore

Ono na šta sam tek sada obratio pažnju je da na poleđini ambalaže, tj nalepnici za NF stoji da sadrži i molibden-polisulfid. Očigledno uzeli pelcer od Liqui Moly.
Sačuvana

 
Miki P
Twingo
*
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Lokacija: Pirot
Auto: Laguna
Poruke: 38


« Odgovor #3770 poslato: 17.10.2018. - 19:28 »
Podeli temuIdi gore

Da, NF poseduje modifikator trenja molibden ditiokarbamid kompleks I polisumpor alkil dugo lancani.
« Poslednja izmena: 17.10.2018. - 19:31 od strane Miki P » Sačuvana

 
fluensmen
Clio
**
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 44
Lokacija: Beograd
Auto: Fluence
Poruke: 52

Nemoj na silu, uzmi veci cekic!


« Odgovor #3771 poslato: 17.10.2018. - 19:58 »
Podeli temuIdi gore

Servisna je u kolima, ako se setim pogledacu sutra i slikati.
I da potvrdim, auto je kupljen u aprilu 2014, ja sam ga kupio od drugog vlasnika ove godine u maju.
Kompletna servisna istorija i dikumentacija postoji, sve radjeno u ovlascenom servisu.
U servisnoj osim gradacije ulja ne postoji podatak cije je ulje.
Predpostavljam da sipaju Motrio, sta god to bilo.
Sačuvana

 
DS9
Scenic
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 53
Lokacija: Beograd
Auto: Citroen C3
Poruke: 1.214


« Odgovor #3772 poslato: 18.10.2018. - 07:42 »
Podeli temuIdi gore

Da, NF poseduje modifikator trenja molibden ditiokarbamid kompleks I polisumpor alkil dugo lancani.

Prilično zanimljiva odluka sa obzirom da isto ulje to nije sadržalo u ranijem periodu, prema msds-u iz 2011., a izgleda da su promenili i tip detergenta.
Kod SXR je takođe prisutan molibden, ali je jedinjenje drugačije od ovog koje je u NF-u. Sadržaj kod oba je u nivou nekih 0,5 % što i nije neka prevelika količina već bi mogla da se nazove umerenom. Interesantno i je i to da totalova kuhinja to ne ćini sa svojom Quartz serijom. Voleo bih da znam kako su došli do te odluke, a možda bi moglo da znači i da je razvojni tim Elfa dobio veću samostalnost u odnosu na matični Total.

***

@fluensmen

Huh, praksa mnogih servisa (ali mi je nepoznato za reno ovlašćene) je da navode gradaciju, ali ne i tačan naziv tj. tip ulja. To im omogućava da sipaju ono što imaju na lageru, makar to ne bio najkvalitetniji/najzgodniji izbor za dato vozilo. Motrio ulja nisu greška jer su praktično autorizovana od strane renaulta ali mislim da su ona namenjenja isključivo vozilima/renoima/daciama izvan garancije, mada možda i grešim. Sve dakle zavisi od toga kako je Renault definisao zahteve i preporuke, tj. da li uopšte ima zahteve ili samo daje preporuke u kom potonjem slučaju mogu da se koriste svaka ulja na osnovu ACEA ili API normi.Sačuvana

 
fluensmen
Clio
**
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 44
Lokacija: Beograd
Auto: Fluence
Poruke: 52

Nemoj na silu, uzmi veci cekic!


« Odgovor #3773 poslato: 18.10.2018. - 15:23 »
Podeli temuIdi gore

Evo ostatka iz servisne.
Sačuvana

 
zokce
Talisman
********
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 59
Lokacija: Leskovac
Auto: Renault Laguna II 1,8 16V 2004 Limited edition Tech Line
Poruke: 7.402« Odgovor #3774 poslato: 18.10.2018. - 15:55 »
Podeli temuIdi gore

Ovi u Nisu bas tako rade, od njih sto dalje. Eventualno da se kupi neki rezervni deo i nista vise, servis ili opravka nikako.
Sačuvana

 
DS9
Scenic
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 53
Lokacija: Beograd
Auto: Citroen C3
Poruke: 1.214


« Odgovor #3775 poslato: 18.10.2018. - 17:15 »
Podeli temuIdi gore

@fluensmen

Šteta što nisi dao i ono što piše za dCi motore, sa uređajima za filtriranje čestica.

Inače, koliko vidim ne pominju se zahtevi, već se samo radi o preporuci. Po tome, ovlašćeni servis može regulatno da sipa i motorno ulje po API SL 15W-40, ako se pozovu na to da ambijentalna temperatura nije  ispod -15C

Ne znam šta bih rekao, osim da sam začuđen. Ostaje na korisniku da zahteva ulje po renaultovom odobrenju, ukoliko ga uopšte servis poseduje, a smešno je što bi servis trebao da razmišlja koje je ulje najadekvatnije, a ne korisnik koji po pravilu u ovlašćeni servis i ide zato što ovaj umesto njega odlučuje šta je najbolje/najadekvatnije.

Ne znam koliki je servisni interval propisan (ili je i to samo preporuka, a ne obaveza) - al` servisu će baš dobro doći ako bude vozilima u garanciji turao 15W-40 ili 15W-50. Kad izađu iz garancije ta_man će da vise u servisu. Šta ih briga, lepo piše - ili API SL

***

Zaista sam prilično zbunjen ovakvim navodiima iz servisne knjižiče za vozilo tog godišta. Da sam vlasnik sigurno bih se potrudio da centrali Renault-a u  Francuskoj napišem pismo sa pitanjem da li u moj auto treba da ide ulje sa odobrenjem ili ovlašćeni servis može da u njega sipa ulje bez renault odobrenja. Možda to čak i uradim zbog ovog slučaja, kada budem našao vremena, ali je za tako nešto mnogo zgodnije kada imate tačne podatke o svom vozilu, njegovom VIN , gde je sve (ovlašćeno) servisiran i sl.

Obaška što ulje po npr. ACEA A2 odavno ne postoji tj. ACEA je to odavno uklonila kao normu, piše gore na onom linku do sekvence ACEA 2010.

***

E da - sledeći put ako odeš u ovlašćeni servis traži SXR ili bilo koje drugo ulje koje ima odobrenje po normi RN 700, jer je to najsigurnije.
« Poslednja izmena: 18.10.2018. - 17:31 od strane DS9 » Sačuvana

 
fluensmen
Clio
**
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 44
Lokacija: Beograd
Auto: Fluence
Poruke: 52

Nemoj na silu, uzmi veci cekic!


« Odgovor #3776 poslato: 20.10.2018. - 10:22 »
Podeli temuIdi gore

Moja greska i verovatno sam napravio zabunu.
Ja servis nisam radio u ovlascenom.
U ovlascenom je bio prethodni, nisam bio prisutan kad su sipali ulje ali me je jako iznenadila cinjenica da u servisnoj ne pise ko je proizvodjac ulja, samo gradacija.
To je rezultiralo zamenom ulja koje znam.
Sačuvana

 
DS9
Scenic
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 53
Lokacija: Beograd
Auto: Citroen C3
Poruke: 1.214


« Odgovor #3777 poslato: 20.10.2018. - 10:29 »
Podeli temuIdi gore

Hvala ti za info, kada stigneš bilo bi dobro da daš slike i ostalog što piše o izboru motornih ulja (odnosi se na dCi) čisto da se upotpuni ta informacija za novija godišta.

Ipak, ostaju diskutabilni navodi servisne knjižice jer deluju neobavezujuće prema upotrebi ulja sa reno odobrenjeima.. Sad, možda su po tome ovlašćeni u obavezi prema ugovoru sa renoom.

Ovo da se navodi samo gradacija ulja može da ima nekoliko razloga, od namerne greške kako bi se proturilo željeno ulje, do toga da je za onog koji to popunjava sasvim isto svako ulje jedne gradacije. Dobar i vešt majstor se postaje godinama i decenijama iskustva i retki su među njima koji se bave detaljima. Osim toga, u vezi automativnih maziva, se mnoge informacije pogrešno prenose ili pogrešno interpretiraju. Zato ova tema i ima ovoliko stranica.

Zgodno bi ti bilo da ispratiš dosta toga što je ranije pisano u njoj, jer mnogo toga ponavljamo kako se neko nov zainteresuje da li mu je servis sipao adekvatno ulje ili da li je možda mogao da mu sipa i bolje/pogodnije.
« Poslednja izmena: 20.10.2018. - 12:27 od strane DS9 » Sačuvana

 
fluensmen
Clio
**
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 44
Lokacija: Beograd
Auto: Fluence
Poruke: 52

Nemoj na silu, uzmi veci cekic!


« Odgovor #3778 poslato: 20.10.2018. - 10:36 »
Podeli temuIdi gore

Mislio sam da sam slikao. 
Potrudicu se da uslikam jos koliko danas.
Sačuvana

 
DS9
Scenic
*****
Van mreže Van mreže

Pol: Muškarac
Starost: 53
Lokacija: Beograd
Auto: Citroen C3
Poruke: 1.214


« Odgovor #3779 poslato: 20.10.2018. - 12:25 »
Podeli temuIdi gore

E` da - u vezi tabela koje su date u knjižici, neko neupućen bi mogao da pomisli na primer da mu je zbog toga što najniža temperatura gde živi nije bila ispod -15 C - pogodnije da koristi ulje 15W-40 nego 5W-40 ili 0W-40, ali tako nešto bi bilo uglavnom pogrešno tumačenje jer je opšti kvalitet ulja na strani 5W-40 i 0W-40 (tj. 15w-40 ulja su po pravilu čisto mineralna ulja, dok su 5W i 0W 40ice ono što se danas naziva sintetikama.
« Poslednja izmena: 20.10.2018. - 12:29 od strane DS9 » Sačuvana

 
Stranice: Prev 1 ... 248 249 250 251 [252] 253 254 255 256 ... 281 Next   Idi gore
 
Prebaci se na:  


Renault Forum Srbija
Fotoaparati
Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF | SMF © 2015, Simple Machines Ispravan XHTML 1.0! Ispravan CSS!
Stranica je napravljena za 0.151 sekundi sa 37 upita.
anything