Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Motorna ulja za Renault motore

Započeo AleksandarPG, 03.06.2008. - 09:10

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

horvat

Citat: DS9 poslato 17.06.2024. - 11:53
Norma RN 17 RSA je obavezna za sportske modele od oko 2017. dok se za takve modele ranijih godi[šta može koristiti ono što im je tada Renault bio propisao knjižicom - s tim što bi zgodnije/bolje bilo koristiti odobrena RN17RSA ulja, dakle i za taj sportski Clio.

Da ne citiram ceo post, hvala puno, tome sam se i nadao :)

wcyber

moj 1.9 dci kad je poceo da trosi litar na 2-3000km  posle toga je vrisnula turbina .. posle repariranja turbine, vratio se na rezim netrosenja ulja :D

milan_k

Nemam nikakvo pitanje, ali zato imam potrebu da se zahvalim gospodinu DS9 na nesebicnom pisanju na temu ulja.

Da nije bilo jednog njegovog posta (koji sada ne mogu da nadjem da citiram), ja bih ladno kupio "manje odgovarajuce" ulje za moj motor.

U prodavnici sam trazio ELF 5w-40 mi za mog Klija 1.2 TCe i nudili mi NF jer je to jedino sto su imali, a posle gomile citanja ove teme gospodin DS9 je poentirao sa ELF SXR 5w-40 kao preporukom za moj motor.
Nekako mi se odabir ulja, kao laiku, iskomplikovao...  Tako da veliko hvala na razjasnjenjima oko preporuka i normi i svega!

SasaLaguna95

Objava sa Renault balkan fb grupe

My car = My rules !

horvat

Ubedljivo najveci strah imam od laznjaka. Jedno vreme isla prica da nema LM falseva, al ocigledno nije istina...

DS9

Citat: milan_k poslato 24.06.2024. - 16:47
Nemam nikakvo pitanje, ali zato imam potrebu da se zahvalim gospodinu DS9 na nesebicnom pisanju na temu ulja.

:ok:  :ziveli:

rotkod

pikl cera

Zdravo,uzeo sam skoro opel vivaro(koliko sam razumeo to je kao reno trafic) 2005 1.9cdti  u knjizici stoji 1.9 dti f9q 74kw.Koje je gradacija ulja za taj motor nigde ne mogu da nadjem tacno,vidim da opel ima dexos1,dexos 2 jedno c3 specifikacije jedno a3 b3 a3 b4?Hvala...

wcyber

pikl cera

Da li je to acea C3 specifikacije ili acea A3/B4?

DS9

To je dobro pitanje - a zvrčka je u tome što je oko godišta tog Vivara (dakle oko 2005.) ACEA tek uvodila C norme, a Opel (kao i drugi) svoje norme bazirane na ACEA A/B standardima upotpunjivao sa normama baziranim na tek uvedenim C standardima.

Prethodno je Opel/GM predviđao ulja po normama GM LL-025 A (benzinci) i GM LL-025 B (dizeli) ali je zatim uveo normu Dexos1 za benzince i Dexos2 za dizele (sasvim je druga priča naknadna revizija dexos normi). Dexos 2 je praktično bazirana po ACEA C3

Striktno gledano, moralo bi da se vidi šta tačno piše u servisnoj knjižici tog Vivara i da se po tome postupi (ne piše u korisničkoj tog godišta) - međutim neće biti greške ako se uzme bilo koje ulja sa Dexos 2 liste (jer je dexos2 unazad kompatibilan sa GM LL-025B).

Pošto ulja po Dexos 2 postoje i u 5W-30 kao i u 5W-40 gradaciji - ostaje pitanje koja od te dve gradacije više odovara konkretnom korišćenju/motoru. Pošt se Vivaro ne koristi da bi se mazio - sva je verovatnoća da će najzgodniji izbor niti, kako wcyber već reče, 5W-40.

Tipičan primer takvog uje je npr. totalov Quartz Ineo MC3 5W-40, inače postoji i istoimeno ulje i u 5W-30 gradaciji.

Dole je zvanična Dexos2 lista
https://www.gmdexos.com/brands/dexos2/index.html

Ako je u tom opelu renoov dCi motor - onda se može primeniti ono što važi za taj motor tog godišta tj. kako je propisao Renault, dakle ACEA A3/B4 (u bilo kojoj varijanti gradacije, najpre 5W-40)

Sad, to bi bio još jedan od mnogobrojnih primera kako su drugačije preporuke za ulje ukoliko te preporuke propisuje onaj koji proizvodi vozilo, a ne konkretni motor.

Ukratko,  ako će da se poštuje šta je Opel propisao - bilo koja gradacija ali da je Dexos 2, a ako će da se poštuje šta je Renault propisao, bilo koja gradacija ACEA A3/B4.

Generalno uzevši - sa 5W-40 gradacijom neće biti greške, bilo da je po ACEA A3/B4 ili po ACEA C3 jer ima rezona/opravdanja za obe koncepcije sa obzirom šta su propisali Opel i Renault.

pikl cera

Hvala na ovom detaljnom objasnjenu sad je jasnije,pitao sam danas u par radnji i neki mi nude gm dexos2 5w30 a neki elf 5w40 a3,b4 tako da cu sutra uzeti nesto od toga.U pitanju je 1.9cdti 74kw sa oznakom f9q kao na ovom snimku ispod.I da upravuste u servisnoj ovog godista nema koje se ulje preporucuje precesljao sam je detaljno celu.

https://youtu.be/G3TxhNF4sxo?si=GTE0appFy9wA3tMi

DS9

Samo malo, naveo sam da u korisničkoj knjižici ne stoji kakvo je ulje preporučeno - u servisnoj bi to moralo da stoji, a sasvim je čudno da i ako tamo ne piše.

Ovde je veća dilema da li da stavim 5W-30 ili 5W-40, a mnogo manja dilema da li da stavim ACEA C3 (dexos2) ili ACEA A3/B4.

Jer, zgodnije bi bilo da mogu da stavim 5W-30, ali motor je pitanje u kakvom je stanju, pa možda budem imao veću potrošnju ulja, možda procuri neki već načeti semering....

Pošto ulja po ACEA C3/Dexos2 ostavljaju manje nesagorelog ostatka, ona su zgodnija pogotovo ako motor sagoreva veću količinu ulja - pa mu onda dođe zaključak da ako po jednoj preporuci može jedno, a po drugoj drugo - onda je efektnije po ACEA C3/Dexos2, osim u slučaju kada se gleda najniža moguća cena (jer su ulja po ACEA/AB jeftinija).

Da je moj taj Vivaro (s tim što ja nemam nikakvo iskustvo sa kombijima i sa maltretiranjem takvih mašina) - ja bih mu ubacio 5W-30, najpre iz dva razloga.
Prvi je što je verovatno najviše vožen sa 5W-40, pa će 5W-30 da ga blago ispere iznutra, a drugi je što turbini odgovara nešto tečljivije ulje.
Onda pratim da li sa 5W-30 ima veću potrošnju ulja od očekivane, i nadam se da da ne moram previše da dolivam. Ako se uspostavi da sasvim korektno funkcioniše, ostajem na 5W-30. Dakle sasvim lično.

Bulletproof (a može i fire&forget) varijanta je 5W-40 u bilo kojoj  kombinacji.  Poprilično je verovatnoća da će to bit ii najzgodnije, a gotovo sigurno u narednih par meseci kada je visoka ambijentalna temperatura.

momcilo82

Može li preporuka ulja za Chevrolet Cruze 150ks iz 2009. godine? Koliko vidim, u specifikaciji piše 5w40 ali ne znam da li ima DPF.  U pitanju je VM motor.

wcyber

znaci prvo moras utvrditi da li ima DPF..