Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Motorna ulja za Renault motore

Započeo AleksandarPG, 03.06.2008. - 09:10

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

zokce

Ja samo Lukoil Luxe 5W-40. Dokazano najbolje za moju Lagunu.

Byk

Meni najviše odgovara Motul specific 0720. Ali...

Prošle godine me je izašlo 8l ulja oko 12+ hiljada dinara.

Ove godine je 7l ulja oko 16+ hiljada dinara.

Ipak ću se prebaciti na Miller's XF premium C4 5w30 jer je za nijansu jeftinije, a Motul specific 0720, koliko sam uspeo da saznam, se više neće uvoziti.

Jel ima neko stručan da uporedi ova dva navedena ulja?

SasaLaguna95

Liqui moly?
Ja sam za GTa uzeo 6L ulja za 55e ako se dobro sjecam
U L2 1.8 16v i dalje sipam Elf SXR
My car = My rules !

Byk

LM top tec 4400 je nešto manje od 2000din  litar. I nisam nešto za LM jer ima dosta kopija koliko sam čuo.

SasaLaguna95

Ja sam uspio naći original od dobavljača...jos napravili popust tako da sam super prošao
My car = My rules !

Sayrus

Citat: Sayrus poslato 17.06.2024. - 13:36
Zdravo

Imam Scenic 2 2007 godiste, 1,5 dci 78 kw (106 ks) bez DPF (fabricki), znam da je propisana gradacija 5W-40, celo vreme je u autu ELF ulje. Auto ima 300.000 km, poceo da troskara ulje, zelim da promenim ulje i gradaciju, dali bi bilo stete sipati Valvoline Maxlife 10W-40. Po tome sta pise za specifikaciju, potpuno odgovara za moj motor. Ovo pre svega kako bi proverio dali ce biti razlike u potrosnju ulja ako promenim brend ulja (Valvoline) i gradaciju. Hvala na svakom savetu
Kako ne bi ponavljao post, izgleda da je pronadjen razlog potrosnje ulja. Kacio sam auto da dizalicu kako bi proverio plasticni kapak ispod motora i tad sam primetio da je ona zastitna kutija rebrastog kaisa pokrivena uljem. Pozvao sam jednog majstora koji je bio u blizini i po njegovom misljenju radi se od semeringu bregaste . Znam da to treba promeniti po difolt kad se radi veliki servis ali proverio sam u fakture i kad sam radio 2020 godine nisu mi promenili semeringe bregaste i radilice.

Pitanje je dali moze to da se zameni sada, a kako ne bi menjao i kaise? Da cuvam auto duze od 2-3 godine napravio bi veliki servis ranije ali auto nameravam da prodam u prolece sledece godine i ne isplati mi se da sada radim ful servis samo zbog semeringa.

Dali je moguce da se zamene samo semerinzi ili ne isplati se zbog zafata?

wcyber

neki kazu da je rizicno vracati skinuz zupcasti kais, i da se uvek stavlja nov

mire

Mogu da se zamene samo semerinzi, naravno. Pitanje je samo da li je to dovoljno, jer je možda još ponešto u lošem stanju. Videće se kad se sve skine. Inače, prvi put čujem da se semerinzi redovno menjaju uz veliki servis.

slavko_bgd

Nije propisano da se semerinzi menjaju pri velikom servisu ali je dobra praksa da se preventivno zamene kad je već sve razbucano. Suviše su jeftini i zamena je krajnje jednostavna da bi se na njima štedelo. Meni se desilo na jednom od prethodnih automobila da je procureo semering usisne bregaste na manje od godinu dana i manje od 10000km od velikog servisa. Moja sreća je što imam garažu, kanal i naviku da proveravam svoje automobile, pa sam primetio na vreme i sve je prošlo bez posledica. Zamenio sam oba semeringa bregastih i zupčasti kaiš.

Pisali smo u nekoj od tema da je dobra praksa nekada i proširiti radove, naročito kada je reč o srazmerno jeftinim delovima i sklopovima i biti miran.

Citat: wcyber poslato 08.09.2024. - 16:33
neki kazu da je rizicno vracati skinuz zupcasti kais, i da se uvek stavlja nov

Nije nikakav rizik ako je kaiš u dobrom stanju, potpuno suv, i ako se propisno skine i vrati. Ali ako je dobio po sebi ulje od semeringa radilice ili bregaste ili ako se pri pregledu uoče neke nepravilnosti na njemu - ne vraća se, ide nov. Obzirom na to koliko košta samo zupčasti kaiš u odnosu na štetu koju može da izazove nije uopšte greška svaki put staviti nov. Tako da je i taj stav da se uvek nakon skidanja stavlja nov zupčasti kaiš apsolutno na mestu. Odluka je na vlasniku vozila.
Improvizacija je majka svih...sekiracija.

madwap

Citat: Byk poslato 24.08.2024. - 23:10
Castol GTX 5w30 ima prihvatljivoju cenu ali se plašim falsifikata.

Zar Castrol nema zvanicnog zastupniga u Srbiji? ja uzimam od njega direktno ( ne bih da reklamiram ), ali ako ta firma stoji na zvanicnom castrol.com sajtu... mozda sam naivan :)

momcilo82

Da li biste mogli da preporučite Nisotec 5W30 za neki auto star 10-15 godina koji ima DPF?

Ap0calypto

Mislim da je ono low saps, tako da bih preporucio da se proveri specifikacija motora. Koristio sam ga na benzincu, solidno ulje.

Sent from my Poco using Tapatalk
"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

momcilo82

U pitanju je Astra J 1.7 cdti, s obzirom da ima dpf rekao bih da joj treba low saps.

Sent from my ELE-L29 using Tapatalk

wcyber

momcilo82

Citat: wcyber poslato 14.09.2024. - 08:51
trebalo bi da je ok, ima ACEA C3

https://www.nisotec.eu/sr-lat/nisotec-autoline-sint-sae-5w-30

Hvala, da li to znači da gledam C3 ulja generalno ili da obratim pažnju i na posebno Dexos2, tj. GM/Opel odobrenje?