Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Motorna ulja za Renault motore

Započeo AleksandarPG, 03.06.2008. - 09:10

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

alexsasa

Nisam napisao da ne trosi vec da ga trosi manje 1.5 dci ne izgubi ni jednu kockicu na 10000km  za ovih 12-13 godina koliko ga imamo ali potrosi nesto malo sigurno
Majstor mi rece da njegov 1.6dci trosi mnogo manje ulja od kada sipa Total nego kada sipa Castrol.

Sent from my iPhone using Tapatalk

MK3

Blizi se zamjena ulja pa se dvoumim izmedju Shell helix ultra 5w40 i HX8 5W40.
Rekao bih jako slicna ulja, makar mi kao laiku, djeluje tako.

Cijena ne igra ulogu posto je 0.2€ razlike.
Motor 1.2 55kw 16v

Poslato sa Samsung sokoćala

slavko_bgd

I ja sam se dvoumio između Ultre (MB229.5) i HX8 (MB229.3) u istoj viskozitetnoj gradaciji i odlučio se za HX8.
Nešto malo preko 4000km sam prešao od zamene.
Razlike ( datasheet-ovi koje sam gledao za ulja raspoloživa u Srbiji) su bile :

- index viskoznosti @40C i @100C > HX8 je malo "deblje" i pogodnije za moj motor.
- TBN > HX8 je prema MB229.3 sa min TBN 7.0 . Dobra stvar za "matorce".
- SAPS > HX8 je Full-SAPS za razliku od Ultre koja je Mid ili čak LowSaps, zavisno od varijante ulja. Za moj motor je bolje FullSaps .

Zato sam izabrao HX8.
Prethodno ulje je bilo Total Q9000 5W40 , pre toga polusintetičko Total Q7000 10W40.
Kad pređem >10000km moći ću da kažem nešto više o HX8.
Improvizacija je majka svih...sekiracija.

Gigi

Majstor mi sipao na svoju ruku, umjesto elf total ineo 5w30 I auto potpuno propao, nece da ide mator I lijen. Megane 3 1.5 dci 2012 81 kw. Sa elfom Sam presao oko 25,000 km I rekli su mi da je ulje bilo vrelo I izgorelo l, Ali u voznji Sam bio zadovoljan sa ubrzanjima I svim ostalim. Niie zamijenjen filter goriva( ne znam razlog) svi ostalo filteri Jesu.  I temperature su drasticno pale odje u Cg Prema nuli. Auto jedva dostize radnu temperaturu, vozim pola sata I Tek onda. Osjecam dosta sporijee ubrzanje, grublje mijenjanje brzina I generalno kao da je auto dobio na tezini. Papucica gasa je Malo sporija isto. Smorio Sam se bas, da li da odradim jos jedan Mali servis I sve zamijenimo opet Nazad na elf, ili je ovo mozda do toga sto auto stoji dugo nakon posla do sledeceg jutra? 😀😀🤔 Usput srecna Ng I zelim svima uspjesna zamjena ulja pa da sve letiii 😀😀

Jakota

Nije tu problem u ulju, nego u samom motoru

Verovatno ti je spreman za servis, mozda cak i otvaranje motora

Pa tek onda da vidis sta je problem
Bolje biciklom u ku*vanje, nego mercedesom na posao

Gigi

Mislim da je do ulja jer ovu vrstu voznje do sad, a dugo Sam vlasnik, nijesam Jos uvijek iskusio. Imam I po neke informacije o statusu motora, a on kaze da su prisutne greske

Do sad se Vozilo auto bas lijepo, dugo Sam vlasnik I ovo sad mi je bas bzv, preticu me svi,meh

Slavce20

Moras kod dijagnosticara,u greskama se spominje senzor polozaja papucice gasa ako dobro vidim,a moze da bude i nesto drugo svakako dobar majstor i resices

SasaLaguna95

Sta ono rekoste, može li se doliti ulje drugog proizvođača iste gradacije?
Ili mora ići isto koje je i sipano na servisu...do servisa jos 4500km a prikazuje da nedostaju 2 kružića
My car = My rules !

LeNgenda

Jel nedostaju dva kružića kad je hladan ili kad je vruć?

Normalno je da fale kad je vruć jer se ulje razbaca po motoru i u karteru ga nema onoliko kao kad je hladan.

Inače, odgovor je da, možeš da sipaš ulje iste gradacije, proizvođač nebitan.
Интелект не може да се глуми. То је ипак наш терен.

SasaLaguna95

I jedno i drugo (hladan/vruc) motor...
Hvala na odg.  :ziveli:
My car = My rules !

BaneX

U principu, ulja različitih proizvodjača nije preporučljivo mešati, iz razloga što ne koriste iste aditive, iako je ulje po istim standardima, i iste gradacije. Ali neće ni nešto smetati motoru.

SasaLaguna95

Nasuo sam 2dl sad je ok
Svakako ću na proljece raditi servis i skidati karter tako da će to sve izaci van...
My car = My rules !

zokce

Bitna je i ACEA i SAE oznaka. Ali, za dolivanje nije kriticno ako ce uskoro zamena ulja.

kocapro

Veliki pozdrav za Sve
Pre nekoliko dana kupio sam Clio IV 2016 godiste benzinac 1.2 Tce  87kw  118hp
Da li mozete da mi preporucite koje je ulje najpogodnije za taj motor ,hvala unapred svima na odgvorima  :hey1:
Forever;)

J 21

Pozdrav za sve,

Imam jednu dilemu, pošto dosta prelazim godišnje ( cirka 40000) sa mojim kadjarom 1.6 tdi, koji koristi rn0720 hteo sam da kupim ulje za sledeću zamenu, iako sam menjao pre mesec dana i prešao sa tim uljem već 3500 ( sipam mannol uglavnom zadnjih nekoliko godina u svim autima, pa i u kadjaru  kog imam od 2023, ali imam osećaj da je ok do nekih 10000km posle toga kreće da se troši inače menjam na nekih 15000 km) gledao sam da uzmem neko drugo ulje sa rn0720 spec i na nemačkom idealu izađe mi petronas sinth 5000 5w30 za 18 evra kantica od 5l, pošto sam pogledao prodavca da li je sve regularno ( preko ebay se prodavao) odlučim da kupim ulje za sledeće dve zamene tj 15 l, i sad kreće zaplet :fucka: ulje kad sam ga naručio stigne mi račun na mejl pogledam o vidim da je specifikacija rn17, a ulje sutra stiže.
Predpostavljam da ne odgovara ovom mom motoru, pa se sad dvoumim šta da radiim?!
I recite mi kakva su wolf ulja, da je neko koristio?
P.s.
pozdrav veliki za Slavka :hey1: