Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Motorna ulja za Renault motore

Započeo AleksandarPG, 03.06.2008. - 09:10

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Mića71

Citat: BaneX poslato 01.01.2025. - 11:33
U principu, ulja različitih proizvodjača nije preporučljivo mešati, iz razloga što ne koriste iste aditive, iako je ulje po istim standardima, i iste gradacije. Ali neće ni nešto smetati motoru.

U pricipu upravo zbog toga bolje, fabrika takođe meša različita ulja i ubacuje svoj paket aditiva.  Po uljnim forumima može se naći dosta ljudi koji mešaju različita ulja i dodaju da kažem svoje aditive.

slavko_bgd

Improvizacija je majka svih...sekiracija.

MK3

Zamjenih ulje danas Shell helix ultra 5w40  sa HX8.
Ultra dosta tamno i čak neprozirno što nije bio slučaj kod kod Elfa SXR. Kilometraža 7000km. Nakon zamene fino i tiho radi.
Ne zna da li se na slici može šta vidjeti i zaključiti kako izgleda ovaj gornji dio motora.

Sent from my M2007J3SG using Tapatalk

slavko_bgd

Sich

Zamolio bih clanove da mi pomognu u odabiru ulja za reno Megan IV 1.5 Blue dCi 85kw 2020god.Pre nekih mesec i nesto kupio sam auto u lepom stanju i sa pravih 117 i nesto hiljada.Auto je redovno odrzavan i od njega imam sve papire,kad i gde je kupljen,br.reg. tablica i svu pratecu papirologiju.Na zalost u servisnoj knjizice je cekirano samo sta je radjeno od servisa ali ne i koje ulje i adblue koji je sipan.Poceo je da izbacuje na displeju za servis u roku od 27 dana pa ako neko ima odgovor,bio bih veoma zahvalan.

wcyber

Sich

Tako nesto sam i ja mislio ali treba slusati iskusnije !

dusanmilosevic92

Ovo i mene zanima pogotovo deo sa adblue.
I moj je odrzavan u ovlascenom i pise samo rn17 u knjizici za ulje.
Da li se isplati ici u ovlasceni za dopune tog adblue ili?
Verovatno postoje specifikacije i za to? Svakako sam presao 5-6.000 od poslednje dopune + mali servis( to je uradjeno u auto kuci pre preuzimanja auta) a ja sam posle 3000 km svakako napravio veliki i mali servis.
Znam da ne treba cekati da padne nivo previse zbog greske koja ostaje pa mora restart

Sent from my iPhone using Tapatalk

wcyber

adblue nema veze sa servisom, to dospes na pumpi, ko gorivo

Sich

Kod motora utisnut na bloku je K9k U872.

Znam za AdBlue ali sta kazu iskustva o kvalitetu istih na nasem trzistu.Losi proizvodi rezultiraju kristalizacijom a vidim da svi hvale Shell koji je malo skuplji a ne sipa cesto pa je valda isplativo.Zamoli bih gosn. DS9 ili bundziju,ako su  raspolozeni ili imaju podatke o postavljenom pitanju za ulje,da se jeve i daju savet.Sa DS9 sam imao kontakt pre neku godinu u vezi mog tadsnjeg Fiat GP i mnogo mi je pomogao.Hvala

EDIT: doubleposting

Ap0calypto

Ove godine sam prvi put sipao Shell Helix ultra, ce vidimo kako se ponaša.

Sent from my Poco using Tapatalk

"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

slavko_bgd

Hyundai mreža u regionu sipa to ulje, menjaju ga na max 15kkm i pričajući sa komšijama koji voze nove Hyundai-je - kažu da su zadovoljni.
Za probu sam sipao Shell Helix HX8 i nakon cca 5000km ne vidim nikakvu razliku u odnosu na prethodne Total Q7000 i Q9000. Tek na 10-ak hiljada ću možda videti neku razliku u smislu potrošnje i čistoće ulja.  Ultra je sigurno bolje ulje ali nije za moj motor.

AfrikaaXY93

Citat: Sich poslato 03.02.2025. - 09:47
Zamolio bih clanove da mi pomognu u odabiru ulja za reno Megan IV 1.5 Blue dCi 85kw 2020god.

Opet pozdrav, isto pitanje samo vezano za 95 hp / 70 kW? Pretpostavljam da je i ovde ACEA C3 RN17 5W-30, ali bolje proveriti. U tom slučaju, šta od relativno komercijalnih i lako dostupnih varijanti preporučujete? :) Hvala!

Milenko_M

AfrikaaXY93

Nakon malo više istraživanja, generalno komentari po raznim forumima nude RN0720 5W-30.

Međutim, velike kompanije (Shell, Castrol, Total...) prema svojim pretragama nude ACEA C5 / RN 17 FE 0W-20 kao primarno ulje za MEGANE Saloon IV 1.5 Blue dCi 95 70kW (2019).

Ima li neko iskustva sa 0W-20 uljima? Ovo je generalno preporuka za područje UK, pretpostavljam da je kod njih godišnji temperaturni opseg nešto što dosta pogoduje 0W-20 uljima. Kao prva alternativa, preporučuje se 5W-30, kod svih.