Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Motorna ulja za Renault motore

Započeo AleksandarPG, 03.06.2008. - 09:10

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

wcyber

0w20 je uglagnom obelezeno Sa FE kao fuel efficient ulje..  za nase podneblje slobodno mozes da sipas i 5w30..

Sich

Posto niko nije imao konkretan odgovor ameni je trebao sto pre,verovali ili ne,kontaktirao sa Renault France!!! I opet verovali ili ne,odgovor je stigao za manje od 3h :hura:!Gledao sam na ELF-ovom sajtu sta predlazu i ono sto sto sam sipao,kazu da je to to "ELF Evolution Full-Tech R  5w30" a moze i "ELF EVO RNTech Elite 0w 20".Ne nagovaram nikoga da uradi isto ali za sad je sve ok.Presao sam skoro 2500km za nekih mesec dana od zamene.Srbin,prvo uradi pa onda trazi savet ali ispade dobro.E sad vidim po brosurama da su krenuli u pricu sa Castrolom.

slavko_bgd

Treb'o si da kontaktiraš Renault Akademiju u Le Plezi Robinzonu gde su stručnjaci a ne Bijankur gde su menadžeri i birokrate.
Ali i ovo ti je super  :ok:
Improvizacija je majka svih...sekiracija.

adzo

Poštovanje
Iako tako izgleda ali ne upadam kao padobranac(admin može da proveri da sam sate proveo čitajući ovu temu) ali nisam pronašao informacije a servis mi je sledeće nedelje.
Automobil je Renault Megane 1.5 dci 2021g sa 114ks. Model motora je K9K
Mislim da je za mene ulje 5w-30 ali koje odobrenje: RN17 (Elf Evolution Full-Tech R 5W-30) ili RN0720 (ELF Evolution Full Tech FE 5W-30)?
Verujem da će majstor znati ali bi voleo da odem kod njega pripremljen

wcyber

adzo

Hvala puno ja sam pretraživao ovu temu. Nije mi palo na pamet da postoji posebna tema

wcyber

mozes uvek da koristis i pretragu, gde je na forumu spominjan odredjeni pojam

ta prica oko ulja je bas komplikovana ... a na kraju ispadne jednostavno

uglavnom, koliko ja vidim ispada da je RN0720 strozija, ali i starija norma od RN17 .. i da se RN17 vezuje za ACEA C3, a RN0720 za C4 standard ..

slavko_bgd

@adzo: za taj motor propisano je ulje RN17 5W30. Ulja prema RN17 u gradaciji 5W30 su jednako pogodna i za benzinske (osim RS) i za dizel-motore.
Praktično, jednim uljem Renault je "pokrio" sve motore ( osim RS).
Bilo koje iole kvalitetno ulje, bez razlike da li je Elf, Castrol, Shell i da ne nabrajam dalje, u gradaciji 5W30 koje zadovoljava ACEA C3 će biti sasvim zadovoljavajuće za taj K9K Euro06D.
Improvizacija je majka svih...sekiracija.

adzo

Sinoć sam se vratio od majstora i prilično sam razočaran koje je delove koristio, iako sam mu odneo servisnu, odštampao dodatnu dokumentaciju i naglasio da mi sipa RN17 ulje. Potreban mi je savet koliko je loše ovo što mi je sipao.
Uradio sam veliki servis i deluje mi ok samo Continental set kaiševa. Sipao mi je ulje Total QUARTZ INEO XTRA FIRST 0W-20 (koliko sam noćas pretraživao po internetu to je za Peugeot grupaciju a ne Renault?) ali mislim da je veći problem rashladna tečnost. Sipao je Pantherol Green G11 a to koliko vidim je za stare motore. Po servisnoj treba da ide G12?
Poznajem čoveka, verujem mu, pošten je, ali mi se ne dopada šta je sipao
Koliko je ovo loše?
(za 3 nedelje idem na odmor sa autom i prećiću 2000km)

singer

Kad se vrneš,idi kod njega i promeni a ti kupi odgovarajuće tečnosti :ok:

wcyber

gledam to ulje je ACEA C5 ... a RN17 je ACEA C3 ...  e, sad, nisam siguran da li su unazad kompatibilna ta ulja, jer je C4 ulje slicno C3, ali sa nizim SAPS ..

Evo sta sam nasao za C5
C5 MID-SAPS OILS
C5 oils are similar to C2 and C3 oils. The only difference is that they have a lower HT/HS viscosity of 2.6-2.9 cP.

alexsasa

Zasto 0-20 u 1.5dci?

Sent from my iPhone using Tapatalk

wcyber

bice odlicno na zimu kad bude -20 C  :spit:

mire

Taj 1.5dci i tako stalno radi hladan (po gradu) pa čak i nije previše strašan izbor gradacije. Bolji nego 5W-30 za benzince koji rade na 105-110C svakako ;)

wcyber

bome moj dostigne radnu temp prilicno brzo.. al opet je to 80C