Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.
D

Farovi- Problemi, iskustva, saveti

Započeo danijelzg, 05.06.2008. - 09:35

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

horvat

Jesam, ali ne prodaju projektore, samo cele farove. To nisam ni pitao za cenu :D :lolc:

alexsasa

wcyber

alexsasa

Pa koliko treba da kosta? Mene su preko ovlascenog kostali par hiljada manje nego da sam sam kupovao..
Da ne bude zabune, potpuno sam saglasan da su farovi na automobilima posle 2000te otisli u nebesa sto se cene tice.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ap0calypto

Silux je generalno jako skup, bar za delove koje sam ja gledao. Plastičan pokopac maglenke bio 12 000.

Sent from my Poco using Tapatalk

"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

Rax032

Ne znam za ovog Clia, ali pogledao sam cene Valeo farova za moju Lagunu i najjeftinije su koje sam video. Pošto sam gledao i na drugim mestima.

Sent from my RMX3370 using Tapatalk

SasaLaguna95

Daj kataloški broj,  provjericu ti kod kolege u radnji, burazu sam za passata b6 uzeo dva fara nova TYC za 180e
Dok su mu u motorexu tražili 180e samo za jedan..
My car = My rules !

horvat

Citat: alexsasa poslato 18.03.2025. - 10:57
Ovakav far trazis?

https://www.silux.rs/proizvodi/rasveta/farovi/147044/far-renault-clio-08-valeo-crni

Sent from my iPhone using Tapatalk

Pa, ja ne trazim nov far, ali da, takav far imam na autu.

Ne zelim da menjam farove, nema smisla da dajem tolike pare s obzirom da su moji dobri, citavi, neosteceni, osim nagorelog projektora. A sto se tice TYC i Depo farova, imao sam prilike da vidim 2 godine star Depo xenon far za Alfu 159, znaci projektor nije licio ni na sta, ono je bilo maltene totalno bez hroma. Da je maglenka, stop svetlo i slicno, uzeo bih TYC/Depo lagano, ali xenon ne.

Do sada sam suzio izbor na dve opcije:

• hromiranje postojecih projektora (50e)
  • zamena projektora za aftermarket Hella ili Bosch 3 inc bi-xenon projektor(70e)

Ne postoji projektor koji bi pasovao na saraf umesto fabrickog, ali kazu mi da se relativno lako moze napraviti adapter koji premosti razliku u sarafcicima, te se preko njega montira na nosac u faru. Izmedju ostalog, tako rade i ovi sto repariraju farove za ~300e.

deketa

Jedno popravi , drugo se shebe :bigl:

Udarac i puče staklo fara.
Treba sad da pojurim po otpadima i da zamenim. Ksenonski far, suvozačeva strana. Laguna 2 ph1.
Ta nivelacija farova, kad budem skidao stari far i stavljao drugi gde mu to dođe? Jel samo električne džekove ubadam ili ima nešto zasebno za tu nivelaciju, nekakve poluge lanci katanci...?

Jedem supu samo da bih srko!

Ivan037

Imas motorce na tvom faru. Skines ga i ubacis na drugi far. Nema poluga i sl. To je na drugom mestu.
Imas tri dzeka. Za migavac, sama svetla i motoric nivelacije. Ne mozes da pogresisi.

Jedino pazi da ti ne uvale far od Engleza. Dosta ph1 Laguna je uvezeno sa desnim pa pakovano na levi volan.
Svetla su ostajala od Engleza pa samim tim ni snop nije isti.

Sto se otpada tice imas Borisa iz V. Plane. Ima mnogo rasturenih Laguna svih godista i modela. I sto je najbitnije nije prevarant. Ja sam od njega kupovao dosta stvari dok sam vozio Lagunu. Nikad problem.
Cak mi je jednom poslao balaste za ksenone i posto nije znao da li su ispravni rekao mi da probam i da javim.
Probao sam ih tek posle mesec i po dana i nisu radili. Javim mu i on mi vrati pare.

deketa

Jedem supu samo da bih srko!

horvat

Na kraju sam se odlucio da posaljem farove na zamenu projektora, i odradjeno je korektno medjutim prilikom vracanja farova sam uocio novi problem, koji mislim da nije postojao ranije.

Izgleda da je crkla nivelacija. Farovi su potpuno zabijeni u pod, i podesavao sam ih onim belim sarafom u koji ide inbus kljuc i dizali su se, medjutim cak i na max visini su i dalje zabijeni u pod.

Pokusao sam da iskljucim dzek sa senzora nazad kod mosta, medjutim nista se nije desilo.

Funkcionalnost nivelacije mi uopste ne treba, ali zeleo bih da podesim farove na propisanu visinu.

Sta mi je ciniti, s obzirom da sam taj mehanicki deo vec navrnuo na max?

mire

Vrati onome ko je radio da popravi.

horvat

Najmanji problem ako sam siguran da je do njega? Ali on nije nista radio sa motoricima za nivelaciju.  Niti je njihov "pipak" spao sa onog dela nosaca preko kojeg se steluje visina  (funkcionise beli saraf, pomeraju se gore dole). Motorici mi ne rade, ne odrade onu sekvencu gore-dole prilikom paljenja auta, niti ih podizu kad upalim dugacka (a ranije jesu).

Jedino sta mi pada na pamet u vezi tog sto je menjao projektore, ako je prilikom montaze novog projektora nekako postavio tu platformu previse ka dole, pa sad je i max visina preniska. Ali to opet ne bi objasnilo crknute motorice nivelacije.

Ivan037