Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.
D

Farovi- Problemi, iskustva, saveti

Započeo danijelzg, 05.06.2008. - 09:35

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

horvat

To je sad neki mehanizam sa plasticnim prstenom oko sijalice, uz pomoc koje se zavrne u far kao neki sraf. Tako da mislim da je nemoguce pogresno namestiti sijalicu...

mire

Možda nije dobro postavio mehanizam pa motori ne mogu da urade ono što im je posao. Ja ne znam kako bih objasnio slučajnost da oba motora za nivelaciju prestanu da rade baš u vreme promene reflektora u farovima. Odavno ne verujem u takve slučajnosti.

Ap0calypto

Nema slučajnosti, nešto nije vraćeno verovatno kako treba

Sent from my Poco using Tapatalk

"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

wcyber

ocigledno je lik nesto pogresno uradio za ovaj konkretan tip farova, najverovatnije iz nepoznavanja nekog detalja

horvat

Evo sad sam ga zvao i pricali smo, on kaze da se projektor srafi na 4 sarafa na tu "platformu" koju motoric pomera, i da zamena projektora tu nista ne utice. Same motorice nije dirao, sto vidim i sam (ima neki osigurac koji mora biti malo zagreban ako se taj motoric vadio). Uglavnom, moze biti i instalacija, osigurac (to cu lako proveriti), ili mozda samo jedan motoric, a da onda ceo sistem ne radi zbog greske u jednom...

da me ne shvatite pogresno, taman posla da branim coveka, nije mi niko i nista, cak bi mi najlakse bilo da sve svalim na njega, ali po ovom sto sam se do sada informisao, ne deluje mi da je to.

horvat

Jos jedna novina. Nakacio sam ga na dijagnostiku, i nema ama bas nikakvih gresaka, cak ni kad se udje u taj passenger compartment modul. A kazu mi da bi senzor morao da baci neku gresku. Znaci njega bih iskljucio. I jos plus sta sam primetio (a ranije mi promaklo), kad dam kontakt i upalim svetla, odnosno kad treba da odradi onu sekvencu dole-gore-sredina, cuje se neki zvuk iz motorica farova, i to iz oba, poput tk-tk-tk-tk-tk-tk, kao da pokusava nesto, ali ne moze. U subotu skidam branik i vadim motorice cisto da bi imao pogled u taj deo, mozda mi malo pomogne da shvatim sta se tu desava. Komunicirao sam i sa likom, rekao je da mogu i da posaljem i da dodjem, ali posto je svakako zauzet ovaj vikend, onda cu sad pokusati sam, a ako ne, onda cu sledeci il neki drugi odneti...

wcyber

po tvom opisu to zvuci kao da motoric ne moze da pomera zaglavljene elemente u farovima

Goxxy

I meni sve ovo deluje kao mehanički problem. Ako je rastavljao farove da bi postavio projektore (a sigurno da jeste) možda jednostavno nešto nije sastavio kako treba. S druge strane... da li si možda proverio da li su motorići nakačeni na nosač fara kako treba?

Kod manuelnog električnog podešavanja visine snopa fara - podesi se iz kabine i onda elektromotori na svakom faru malo izbace ili uvuku jabučicu koja pomeri gornji deo fara napred ili nazad, te stoga snop gore ili dole. Proveri da li je to uopšte nakačeno na farovima kako treba ili nije. Ne znam sistem kod automatskog, ali pretpostavljam da samo ova jabučica nije nakačena kako treba i da je gurnula far maksimalno dole...

https://www.google.com/search?sca_esv=81be61c3dad309e5&rlz=1C1GCEA_enRS1043RS1043&sxsrf=AE3TifOr_8cWm6N4IFrRZYB3COvxdxibZw:1758194115501&udm=2&fbs=AIIjpHxU7SXXniUZfeShr2fp4giZ1Y6MJ25_tmWITc7uy4KIeoJTKjrFjVxydQWqI2NcOha3O1YqG67F0QIhAOFN_ob1aWGQOelbxvw0PKo40QtwvcvGuTJvuUor58yMWrKUOGRGREzr6ru59d-AS46UMEubMtgf57n6uOFPzQmccNuVHNGQ63MMTjwMa2RKqR0ecia8EGWusdkgEs43IHipnxFGoWkvBA&q=clio+2+headlight+adjustment+motor&sa=X&ved=2ahUKEwj6lM29l-KPAxW1VPEDHYWfE-8QtKgLegQIDhAB&biw=1920&bih=911&dpr=1

mire

Pa da, motori rade ali bez efekta, kao što sam i pretpostavio.

Garantovano nešto nije sastavljeno kako treba.

Goxxy

Ti motorići se u roku od par sekundi raskače od fara i nameste na pravo mesto. Znam, radio sam to par puta, jednostavno ubi bože. Ako je takav motorić ili sličan - stavlja se sigurno na isto mesto. Okrene se malo u stranu, povuče napolje i ako ga izvučeš odmah celog napolje - znaćeš da nije zakačen kako treba. Taj deo koji izlazi ka spolja, sa malom kuglom - mora da se odozgo ubaci u ležište od fara i tek onda to ima smisla i tek će onda raditi. Ne pitaj kako znam :)

Horvat proveri to na prvom mestu... i ako ti si onaj horvat sa RAS grupe, zaslužujem jednu masku za telefon ako je ovo rešenje ;)

Ps. Mogu i da slikam ovu problematiku posle 16h kod kuće, ako je slično na Cliu.

horvat

U subotu cu pogledati upravo to, mada, da su te jabucice ispale iz lezista, onda mi ne bi radila manuelna nivelacija preko belog sarafa? A meni radi. No, svakako cu rastaviti, mozda postoji nacin da izvucem tu jabucicu vise ka napolje.  :ok:

Hm, jesam clan te grupe, ali nisam nista pisao tamo.   :nezna:

Goxxy

Hm, nisam siguran da li i to radi kako treba... Odnosno, možda samo mrda far, a ne podiže ga? Ali svakako bolje znaš, ako imaš prilike skini i proveri. Ako nisu ti podizači, onda je definitivno nešto do samog sistema auto nivelacija. A šta... Jbmliga...

Pa. Ima neko na RAS grupi sa prezimenom kao sa tvojim nickom, pa pošto je zapalo za oko i retko je prezime, pomislio sam da si ti. Reklamira maske za telefone sa Renault motivima.

horvat

Danas sam rastavio sve, skinuo farove sa aute, skinuo motorice sa farove i sve pregledao, da vidim sta je tu moglo da se desi i gle cuda, zapravo se i desilo najociglednije :D

Motorici su bili uredno zakaceni, jabucica nije ispala, nista tamo nije polomljeno. Kad sam ih izvadio, onda sam mogao slobodno rukom da pomeram citavu tu hromiranu platformu i onda sam ih ubacio na auto i prstima pomerao tu platformu na max visinu i video da je snop na istoj visini kao pre skidanja fara (obelezio sam prethodno). Znaci prosto, to je fizicki maksimalna visina, nema prostora u faru da se to pomeri vislje. Nije do motorica, elektronike, ovog onog...

https://youtube.com/shorts/2g5xwquSJpk?feature=share

Video prikazuje kako izgleda to pomeranje platforme, kada prstima pomeram, a motoric je pomera u istom tom opsegu.

Zvao sam decka da mu javim sta je, rekao je da dodjem da sredi.

Deluje mi da sad motorici ne rade, verovatno su se pokvarili negde u ovom procesu, ali to mi uopste nije bitno, jer ne baca nikakvu gresku, niti mi je njihova funkcionalnost vazna.

mire

Tebi možda i nije, ali onima koji dolaze u susret jeste. Trebalo bi to popraviti da radi kao što je radilo pre čačkanja.

wcyber

nekakko je naglavio to sto je radio tako da ne moze vislje da se digne far ..

eh, koliko kola vidim da im farovi bacaju nesto tik ispred auta .. ja ne znam kako ti ljudi voze ..  :pije: