Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.
D

Farovi- Problemi, iskustva, saveti

Započeo danijelzg, 05.06.2008. - 09:35

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 3 gostiju pregledaju ovu temu.

Miloshh

Citat: wcyber poslato 06.10.2025. - 13:00
ima tih uputstava na youtube kako pravilno podesiti farove na zidu u samostalnoj reziji ..

To je vrlo upitno.

Svaki tehnički pregled bi trebao biti opremljen regloskopom i to je jedini ispravan način štimanja farova. Nije komplikovano i za čas se uradi, često neće ništa da naplate za to, eventualno ih počastiti pićem.
All excess is rooted in emptiness

wcyber

Citat: horvat poslato 06.10.2025. - 19:23

Pa ne mogu kratka svetla da te sacuvaju od toga. A naravno da na otvorenom vozis sa dugim svetlima ako ne ide niko u susret.

veruj mi da sam imao takve situacije da mi oborena svetla osvetle bicikliste s desne strane puta ili pesake .. ne zaboravi i kojekakve zivotinje pored puta .. nista to nije za baciti ... naravno da nema problema kada nema nigde nikog i pustimo duga svetla .. al kad u susret dolaze vozila, pa malo zaslepe i njihovi farovi, oborena svetla su kljucna... svakako je snop konstruisan tako da je kraci prema suprotnoj strani puta, a duzi prema desnoj ivici... tako da ima tu dosta prostora za oborena svetla da dovoljno daleko osvetle desnu ivicu puta

Stragi21

Jel se moze naći na netu instrukcije za zamenu ovog dnevnog led zmigavca?
Logično da mora da se skida branik ali meni deluje pristupačno i kada bih skinuo samo tocak i potkrilo (mrzi me da skidam)

Envoyé de mon 24129PN74G en utilisant Tapatalk

BaneX

Kako se podešava visina dugih svetala na megan 4?
Ono na netu sto sam našao, za neka druga vozila, da ima točkić u faru Gde se podešava, ovde to ne vidim.

wcyber

podesavaju se kratka svetla, ne znam da se ikad podesavaju duga ..

BaneX

To sto ti kažeš samo kratko, je preko podešavanja iz kabine, preko elektro motora.
Svaki far bi trebao da ima točkiće/šrafove, zbog ispravnog podešavanja ako treba neka korekcija, i po vertikali I horizontali.

wcyber

ima i to je za podesavanje 0te pozicije oborenih svetala... nema posebno podesavanje dugih svetala da ja znam

frenchkey

Nema. Podiže se cijeli far pa ako si digao oborena dizu se i duga. Ima i saraf za lijevo , desno ali to se u principu ne dira

Poslano sa mog

BaneX

Bas pretraživao na netu, i nema, samo kratko moze. Mislio sam da moze posebno dugačko, jer ovo kod mene baca bas visoko , skoro pa su mi neupotrebljivi. Jedino lepo bacaju ako kratka skroz spustim dole , ali onda su mi kratka bas prekratka....

Ap0calypto

Proveri za svaki slucaj da li su dobro stavljenje u ležište H1 (duge) sijalice.

Sent from my Poco using Tapatalk

"A delusion held by one person is a mental illness, held by a few is a cult, held by many is a religion."
— Robert Todd Carroll

wcyber

da nije neko otvarao te farove? mozda da ih zamenis skroz za druge polovne..

mada je neverovatno da oba fara bacaju gore na isti nacin

nightborder

Imam problema velikih sa prednjim ksenonima na Renault Grand Scenic 3 2011 .Ugradjene su kineske sijalice i prebacivanje na duga ne daje dovoljno struje pa nema max efekat.Šta da radim? Bojim se da pitam koliko bi koštala instalacija originalnih ksenona i provjera sistema čitavog prednjeg osvjetljenja

Sent from my iPhone using Tapatalk

mire

Kako to misliš - ne daje dovoljno struje? Pa tu se samo pomera klapnica u reflektoru kada se upali dugo svetlo. Pod uslovom da je bixenon, naravno.

wcyber

ne znam sta bih rekao.. ako nemas para za xenone da budu u fabrickom stanju, predji na halogene sijalice

ili ko ja, stavis osram led za 100-150 eura  :rotfl:

koliko kostaju osram xenon sijalice za tvoj far?

horvat

Citat: nightborder poslato 26.12.2025. - 10:55
Imam problema velikih sa prednjim ksenonima na Renault Grand Scenic 3 2011 .Ugradjene su kineske sijalice i prebacivanje na duga ne daje dovoljno struje pa nema max efekat.Šta da radim? Bojim se da pitam koliko bi koštala instalacija originalnih ksenona i provjera sistema čitavog prednjeg osvjetljenja

Sent from my iPhone using Tapatalk

Sad da ne guglam, da li su na grand scenicu 3 bixenoni (i dugo i kratko u jednom projektoru) ili kao na Cliu 3, ima dodatnu sijalicu koju pali kao dugacko (+ podigne malo projektor)?

Ako ima odvojenu sijalicu za dugo (tj ako nije bixenon), onda je pitanje koju si sijalicu menjao? Xenon za kratko ili halogenu za dugo?

I trece, kako mislis koliko bi kostala instalacija originalnih ksenona? Ako ih vec imas na autu, u smislu far, prskalice, nivelaciju, onda samo treba da zamenis sijalicu. Nema tu sad neke originalne sijalice, kupis Valeo, Osram, ili vec koju god hoces...