Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Trzanje na leru Dacia 1.6 benzin plin

Započeo Aleksandar_990, 06.08.2025. - 12:48

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Aleksandar_990

Pozdrav, drugari!
Imam daciju Sandero 1.6 87ks, benzin plin, 2008-mo godiste.... Dešava mi se da auto trza na leru i pri niskim obrtajima.... Počelo je prvo na plin, pa onda na benzin po nekad, pa sad na oba goriva to radi.... Trepće lli svetli check engine kako kad..... Bobinu sam menjao, kablove i svećice isto relativno skoro..... Bosch bobina, kablovi iz originala uzeti..... Probao sam i sa starim kablovima isto se dešava.... Probao da razkacim džek lambda sonde, pa vozim bez nje, ista priča..... Očistio sam klapnu gasa (do duše nije bilo preterano garezi, kad povučem prstom bilo malo crno)....
Da napomenem, da kad mi se to dešavalo povremeno ranije, dešavalo se po nekad i da izadje na auspuh beli dim i zasmrdi na benzin.... Trenutno nema belog dima i slično, ali auto trza....
Šta bi moglo biti, jel pada nekom nešto na pamet?
Hvala unapred

P.S Da napomenem još i da ne gubi tečnost nigde da napomenem (ni antifriz ni ulje)..... Na plinu počelo da se desava pre mesec dana, a na benzinu pre neki dan.... Inače sam vozio samo na benzin od kad je na plin počelo da pravi problem

EDIT: double posting

draganrdi

Mozda da probate da skinete svećice da prekontolisere stanje da li je neka zamastila. Deluje kao bobina kabala svecica problem

pedjak

Da li se njemu šteluju ventili?
Da li dijagnostika prijavljuje nešto?
Tapa

Aleksandar_990

Nisam još kacio na dijagnostiku, pa nisam siguran, sem što svetli check engine.... Da izgleda kao kad bobina rikne, ali nije to, pošto sam menjao (a i starom se ponaša isto, kao i sa kablovima.... I sa novim i starim isto).... Svećice ssam menjao pre jedno 3000km i 2 meseca, kad sam ih gledao bile su ok na oko.... Isto sam tad probavao i sa starim, sve isto

Za stelovanje ventila nisam siguran jel ide, nisam to nikad radio na daciji, 3 godine je u mom vlasništvu, do ovog radila kao sat...

EDIT: double posting

pedjak

Hoće da prijavi problem sa paljenjem na nekom cilindru i kada nije bobina, tj kada treba štelovati ventile. E sad, ne znam da li je to kod svakog motora.

Tapa

wcyber

hoce i da dobija fals vazduh na gumicama dihtunga usisa, klapne sta li vec tu gde svuda ima tih dihtunga

Aleksandar_990

Kako bih mogao da proverim taj falš vazduh jel vuče? Da li znaš?

wcyber

spricas sprej okolo i ako se menja zvuk motora, znaci da uvlaci negde.. zaboravih koji sprej

Aleksandar_990

Oke, hvala puno.... Probacu... javljam sta se dešava dalje

Filip

Ocitaj greske, meni ovo lici na problem sa MAP senzorom.
Captur 1.3 tce 2025

wcyber

Aleksandar_990

Ovako, sad sam bio na dijagnostici, kaže majstor da mi izbacuje grešku lambda sonda da je u kratkom spoju, missfire na trećem cilindru (kaže da je on glavni cilinda da ne mora da znaci da je los, nego da samo zbog lambde sonde zeza), pa opet lambda sonda...... Kaže lambdu da menjam, ako sve radi, to je to, ako ne sledeći korak je pranje Dizni ili zamena dizne ako neće čišćenje da pomogne.... Moze od ponedeljka tek da radi pa čekam

slavko_bgd

Mislim da po opisu prvo treba da se
1. provere zazori ventila i ako su van specifikacije da se podese. Nakon toga sledi probna vožnja na benzin
2. izmeri kompresija na svim cilindrima kada je motor zagrejan: pritisak u cilindrima treba da bude > 10bar i razlika među cilindrima do 1 bar. Ako su izmerene vrednosti van ovog opsega sledi skidanje glave i rad na glavi motora i ventilima. Ako je "kompresija u redu":
3. Clip-om resetovati korekcije ubrizgavanja ( lambda sonda> postupak pre/nakon popravke) i probati auto samo na benzin. Ako Lambda radi normalno na benzin posle 10-ak km vožnje nakon resetovanja i motor ne trokira, motor je ispravan na benzin i imaš problem sa plinskim uređajem.
Improvizacija je majka svih...sekiracija.

Aleksandar_990

Aha, oke.... Znaci misliš da je tesko da je lambda sonda glavni krivac (što i ja mislim)?  Razmišljam se da li da ga teramo kod ovog majstora ili drugog, pa zato?
Pošto i meni logičnije da je neki cilindar / dizna, čak sam skinuo svecice još jednom da proverim za vikend, pa video na trećem cilindru baš da je zamascena svećica? Stavio sam i nove rekoh za svaki slučaj da nije probila ta svecica al i sa novim isto radi....

Aleksandar_990

Pozdrav, drugari! Bio sam u A C Krstevski na Rakovici danas, sačekao slobodan termin kod njih da ne nagadjam (ipak su po mom mišljenju doktori za renault-daciju, stvarno stručni i profesionalni).... Instalacija na dizni za plin je pravila problem, i potrebno je bilo kao što kolega iz grupe rece stelovanje ventila.... Nastelovali su to, auto radi kao sat, hvala Bogu sve ok, tih nečujan, super vuce.... Završili sve isti dan....