Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Parking senzori- Problemi, iskustva, saveti

Započeo krvopija, 22.11.2010. - 00:12

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

zokce

Kreneš redom, prvo da li se uključuju rikverc svetla, ako ne rade gledaš prekidač na menjaču, ako rade onda proveriš kakav je spoj sa žicom.

mike_task

Citat: Milenko_M poslato 11.10.2024. - 15:21
Povezivanje mora da bude urađeno kvalitetno. Pokaži kakav ti je uređaj.

Ovo je komplet koji je kod mene. Povezao sam da kažem skroz ok na žicama za rikverc svetlo u boku gepeka na onom glavnom snopu. Nekad radi a nekad ne. Proverio sam, svetla rade uvek a senzori ponekad. Ili opet da proverim onaj spoj sa žicama ili je do glavnog uređaja. Nešto me zeza opasno....  :kafa:

Lile88

Treba mi savet
Šta može biti problem sa senzorima za parkiranje, gde rade neko vreme posle uklanjanja greške na dijagnostici a onda ne rade uopšte kao ni senzor mrtvog ugla?
Reč je o Talismanu?
Provereno je da ni jedan od senzora nije oštećen
Pominju da je možda do nekog modula, mada se ja u to slabo razumem.

Milenko_M

Da si zapamtio koja je greška , možda bi moglo nešto da se zaključi.

Lile88

Imam slike
@Milenko_M
Hvala na odgovoru

Milenko_M

Tek sad neznam ništa .Ispada da svi parking senzori , senzor klime , ručne kočnice prijavljuju greške .
Verovatno svi ti senzoru idu u UCH . Tako da tamo može biti problem . Trebalo bi ga izvaditi i pregledati na oštećenja.
A sa kojom je to diagnostikom rađeno?

Lile88

Ispalo je da nisu dobro povezali kad je skidan zadnji branik
Hteo sam da bude perfektan i farbao sam ogrebotine pri dnu branika. Limari ga nisu dobro povezali, ali sam uspeo da rešim.
Hvala Milenko_M

markofpi

Ne znam da li negde na forumu ima ali jel imate preporuku za ugradnju parking senzora (prednji+zadnji) u BG ili PA za Clio IV? I da li na tim kolima moze da se ugradi rikverc kamera i poveze sa postojecom multimedijom?

TosaNS

Treba mi pomoć mislim da mi je zadnji parking senzor upao u branik. U ovlašćenom servisu me ubeđuje prijemni radnik da mi je senzor otpao i nudi zamenski da se poruči. Kako je cena bila paprena odlučio sam da poručim sam polovan, da bih to uradio treba mi serijski broj senzora.
Senzor sa druge strane branika je isto skoro bio uvučen pa sam hteo da ga skinem i vidim koji je serijski broj i poručim. Međutim nisam uspeo da ga skinem jer je upao u branik tako da sumnjam da je i onaj prvi u braniku. Treba mi pouzdan majstor koji će proveriti da li su senzori tu unutar branika i ukoliko jesu da ih namesti, a ako fali da ih poručim.

Sent from my SM-A556B using Tapatalk

Soylent Green is People

Jakota

Mislim da to mozes kod elektricara da uradis

Preporuka, Kežić na naselju ili BVM autoelektrika
Bolje biciklom u ku*vanje, nego mercedesom na posao

mire

Parking senzor svakako ne bi mogao kroz branik da izvučeš na spoljnu stranu, on se i montira iznutra. Takođe senzori ne mogu tek tako da ispadnu jer imaju priključen konektor sa unutrašnje strane.

Branik se lako skida, nekoliko šrafova... verovatno ima na youtube video kako se to radi. Nađi i skini ga sam. Za sat vremena ćeš i skinuti i vratiti.

Ja sam nešto našao, vidi da li odgovara

TosaNS

Zahvaljujem se svima na korisnim informacijama

Soylent Green is People

Goxxy

Veruj mi, skidanje branika nije nikakav bauk - treba ti samo alat i prostor za tu rabotu. Ako imaš oba - pronađi video i lako ćeš to uraditi.

Što se tiče senzora, ne može on da ispadne tako lako... hoću reći, sve i da je upao u branik, ispao sa kabla teško da je verovatno. I kao što Mire reče - ti senzori imaju nosač koji najčešće bude ili zavaren za branik ili zalepljeni dvostrukom samolepljivom trakom.

Konkretno, komšija vozi Citroen C5, upadala mu oba krajnja bočna senzora na prednjem braniku unutra. Samo je podigao auto, odšrafili korube i dobili pristup senzoru. Raskačili, izvukli napolje, videli da se nosač drži na dvostrukoj samolepljivoj traci. Zamenili istu, skinuli senzor sa nosača. Onda prišli braniku iznutra, očistili koliko smo mogli, zalepili nosač, izvukli kabl kroz otvor nosača i onda senzor nakačili na kabl i samo ga gurnuli unutra. I evo drži već par godina bez problema.

TosaNS

Ma to sam i ja shvatio da je senzor nekako upao unutar branika, šta je razlog toga ja mogu samo da nagađam. Radnik na prijemu vozila u servisu je pogledao branik i ocenio da je senzor otpao i da mora da se naruči novi Ja mu kažem da ipak majstor pogleda on kaže da nema potrebe de je senzor sigurno  otpao jer da nije visio bi o kabel, vidim da je uzalud ubeđivanje i odustanem od servisa, jer glupo je da se poručuje novi deo pri čemu bi morao da čekam da stigne i ko mi garantuje da neće naplatiti montažu "novog dela" tj mog senzora. Nisam se setio da mu kažem da senzor pišti kada ubacim u rikverc što znači da je on tu, jer da je otpao sa kabla ne bi reagovao uopšte, pa zar nije tako?

Soylent Green is People

Goxxy

Evo šta će ti Google reći: "If a parking sensor is missing on a Clio 4, you will likely hear a continuous beeping sound when the vehicle is in reverse, indicating a fault. This is because the system detects an obstruction (the missing sensor) and continuously signals the driver. The absence of a sensor will also likely trigger a "Check parking sensor" message on the instrument panel, accompanied by a warning light and a short beep."

Dakle, da senzora nema dobio bi grešku na tabli pored konstantnog zvuka najverovatnije. Pošto te greške (pretpostavljam da) nema onda je senzor tu i samo detektuje blizinu branika ili nekog dela karoserije. Samo ga treba vratiti nazad u njegovo kućište ili skinuti branik pa vratiti kako treba.