Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.
I

Problem sa diznama i pumpom visokog pritiska

Započeo ivica.djurdjevic, 24.06.2008. - 13:17

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

cupsek

Poz.
Na mome Kadjaru 1.6 dci imam problema sa paljenjem. Naime, desi se da pali normalno mjesec dana, onda jednostavno vergla i ne čuje se zujanje pumpe goriva. Nakon par pokušaja upali i dalje opet mjesec dana bez problema.
Dijagnostika pokazuje problem sa dovodom goriva ali majstor nije siguran da li je pumpa .

mike_task

Citat: pexxx poslato 08.12.2023. - 18:05
Kao što si verovatno iznad i pročitao ja sam imao dosta problema i sve ih izgleda za sad rešio. Ne znam šta ti znači proverene dizne ali teže pali isključivo zbog slabog pritiska u magistrali goriva jer ne može da postigne pritisak a to pogledaš ako skineš prelivna creva sa dizni.....ako mnogo puštaju goriva onda je do njih. Zatim ako je sanzor bregaste otišao ili odlazi zna da upali iz nekoliko puta isto tako i snezor radilice...oba se lako menjaju i nisu skupi.....da li si pogledao kad je menjan filter goriva da li slučajno nema opiljaka...jasno se vide....u tom slučaju je pumpa i baca opiljke u dizne pa sve mora da se čisti i sređuje a posebno dizne jer odu prelivni ventili.....ja nisam imao pojavu da mi se gasi kada pustim pedalu nakon večeg gasa pa ti oko toga ne mogu pomoči....nisi napisao ni da li se pali neka sijalica upozorenja...
Uh, napisao si skoro sve moguće probleme. Nisam dovoljno stručan da sam proveravam sve to. Ja sam zamenio creva dovoda, drukalicu i ubacio nepovratni ventil na dovodu da ne vraća gorivo unazad na dovodnom crevu. Nešto je vezano za gorivo to je sigurno. Ali, to mora neko stručniji da pogleda. Filter goriva je menjan pre 5-6 meseci, tad nije ništa bilo po filteru što ne mora da znači da nema sada. Što se tiče greški jedino na dijagnostici se vidi jedan grejač kao stalna greška. Ponekad pojavi na dijagnostici grešku za protokomer, pritisak nešto ali nisu stalne. Verovatno tada kada pustim pedalu gasa. Teško pali, uz drugog ili trećeg puta a pre toga čim kliknem dugme za sekund upali. Jedva čekam da rešim muku i saznam šta je bio problem.

Sent from my 2201116SG using Tapatalk

pexxx

Pa to ti je uglavnom sva nauka.....ne znam da li si očisio EGR ventil..on je pristupačan i nije teško..da nije on uzrok tog gašenja ali ja sam pre sklon da verujem da ima i neku kontrolu ler gasa i da ona nešto zeza...grejače promeni prvo..to ti je najlakše i ne verujem da je samo jedan otišao...meni je tako pokazivalo pa su otišla dva ...to ti može biti verovatan uzrok ako pali teže kad je hladno...ako ne onda si stvorio preduslove da ti je sve pre senzora ok pa možeš dalje...ja bi tako uradio....to ti je mnogo sitnica i majstori će se baš obradovati ako ne radiš sam !  :kez: :kez: :too:

mike_task

Da kažem šta je na kraju bio glavni problem.

Dizne skinute na proveru, na njima tragovi nekih sitnih čestica. Onda skinut rezervoar i boš pumpa da se vidi odakle te neke čestice da li od goriva ili negde druge.   U rezervoaru i filteru goriva pronađeni opiljci metala. Uvrđeno da su te čestice ustvari opiljci metala od delova boš pumpe. Pumpa propala i onda slala opiljke putem goriva do dizni i to je to. Filter je inače menjan redovno ali džabe, ono je ipak nekako prošlo dalje. Čisto da zna neko ako ima slične simptome. Inače, sada auto radi mirno, ne talasa ler gas, prelepo se čuje i odlično ide. Eto, ja ga nahvalio još samo da on lepo i dugo služi.

Cenovnik popravke (28.12.23)
Reparacija po dizni 90€
Polovna proverena boš pumpa 250€
Ruke(čišćenje sistema, skidanje i nameštanje dizni, pumpe) 300€

milos78

Zanima me koji je proizvođač dizni/pumpe/sistema za ubrizgavanje? Siemens Continental za razliku od Delphi sistema je naveliko hvaljen kao mnogo bolji i dugotrajniji sistem a ispostavilo se da na mnogim Meg 3 automobilima dolazi do raspadanja pumpe pre vremena i na malim kilometražama (kod mene na 60 000km). Simptomi i kvar je bio identičan.  Cena popravke je takođe skoro ista bila.

alexsasa

Ovde je verovatno Delphi, Siemens ide na jace verzije 1.5 motora.
Edit
Mozda gresim xD

Sent from my iPhone using Tapatalk

mike_task

Citat: milos78 poslato 29.12.2023. - 07:09
Zanima me koji je proizvođač dizni/pumpe/sistema za ubrizgavanje? Siemens Continental za razliku od Delphi sistema je naveliko hvaljen kao mnogo bolji i dugotrajniji sistem a ispostavilo se da na mnogim Meg 3 automobilima dolazi do raspadanja pumpe pre vremena i na malim kilometražama (kod mene na 60 000km). Simptomi i kvar je bio identičan.  Cena popravke je takođe skoro ista bila.
U pitanju je delphi sistem.

pexxx

Prebacio sam u neće da upali (senzor bregaste ili radilice)...

nikouro

Pitanje vezano za poklopac iznad dizni kod 1.9 dci motora. Jel treba sve iznad i okolo da se raskaci  da bi se sklonio poklopac iznad dizni ili moze nekako da se izvuce ???

wcyber

zar na 1.9 dci nije samo onaj plasticni poklopac koji se cupa rukama gore ? bar je tako bilo na scenicu 2

nikouro

Ima limenu kutiju iznad dizni

Gledam i sam ovo kutiju sa slike, nisam kuci , mislim pored auta pa se pitam dal ima prostora da se kutija izvadi nekako ili moram sve ovo da otkacinjem od turba, pored pumpe, ispod ... da bi oslobodio prostor oko i iznad dizni ???

wcyber

da, def tog poklopca nije bilo na mom 1.9 dci 120hp ... pokusao sam na brzinu da nadjem neki video na youtube .. mozda i ti da probas.. pomogne ako se prevede na francuski ono sto se trazi, onda iskoce i francuzi, logicno

nikouro

Prevodim i na francuski, poljski, rumunski ....  videcu sta cu gde da nadjem. Rekoh da ustedim malo vremena na pretragama  :999: pa da pitam. Verujem da ima clanova koji su skidali taj poklopac.

Milenko_M

Ja sam imao na Cliu i Meganu te poklopce sa žabicama .Skineš njega i onda možeš da radiš grejače ili dizne svaki posebno.A ovako mora puno da se skida.

v.marjan81

Primetio sam da se ova brza spojnica na pumpi visokog pritiska, pomera kao da će da se otkači kad radi motor. U pitanju je continental pumpa na 1.5 dci 110ks. Inače ima li ova pumpa regulator  pritiska? Od čega je ta spojnica?

Poslato sa ABR-NX1 pomoću Tapatoka