Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Dimenzije guma (pneumatika) i felni

Započeo SlObOdNi, 12.01.2011. - 11:17

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

markofpi

To sam rekao vise u smislu da se sada 16" smatra low size felnom.
Jeste da trenutne 18" izgledaju bas dobro na njemu ali kad krene kasna jesen, kisa i bljuzgavica, ne znas da li je barica ili rupcaga.
Da li se nesto menjalo oko promera rupa srafova na felnama iz recimo prosle generacije, a u odnosu na sadasnju? Pitam jer ako nadjem neke felne iz Megane 3 serije sto da ne, ionako mi zimi nije toliko bitan look koliko leti.

wcyber

previse mi je to bacanja para na felne i gume u 18"  .. bar da vozim nekog audi rs8 onda bi i tockovi bila druga prica  :pije:

reemark78

16" je low size možda za Talismana, Pasata, i tu klasu vozila, ali za Megana, Golfa i sl. je standardna.

17" i veće dimenzije su niskoprofilne gume ukoliko idu na Megana. 225/45/17 odgovara prečniku 205/55/16, ali je ta 17"-ica po meni baš niska tj. tvrda.

Poslato sa VOG-L29 pomoću Tapatoka

markofpi

Citat: wcyber poslato 15.04.2024. - 16:56
previse mi je to bacanja para na felne i gume u 18"  .. bar da vozim nekog audi rs8 onda bi i tockovi bila druga prica  :pije:

Ne zna rs8 sta je GT Line :D

wcyber

kako ono kazu "samo u nasim vlaznim snovima"   :rotfl:

markofpi

Citat: reemark78 poslato 15.04.2024. - 16:56
16" je low size možda za Talismana, Pasata, i tu klasu vozila, ali za Megana, Golfa i sl. je standardna.

17" i veće dimenzije su niskoprofilne gume ukoliko idu na Megana. 225/45/17 odgovara prečniku 205/55/16, ali je ta 17"-ica po meni baš niska tj. tvrda.

Znas kako, da nema 18" nikada ne bih stavljao ali posto ima neka ih, veruj stoje mu samo tako, a i vec sam pisao o prvom utisku sto se tice tvrdoce da to i nije toliko strasno kako sam ja zamisljao ali da treba da se pazi, to da. Meni je recimo za danasnji pojam i tu klasu Megane/Scenic 17" neki standard, a gume su uglavnom visine 55 tako da ne moze da se kaze da su niskoprofilne.

reemark78

Koja je dimenzija 17" za Megana?

Sad vidim na slici koju si slao..

225/45
205/50
205/55...

225/45 i 205/50 su verovatno sličnih prečnika tj. debljine gume, ali može i 205/55, to već deluje ok..

wcyber

Na scenicu 3 i 2 gume su 60 :)  :spit:

markofpi

Na mom Scenic 3 su 205/55 r17, a komsija isto vozilo samo 16" sa 60.

reemark78

Scenic ima veće gume od Megana.

markofpi

A cini mi se jos da kako vreme prolazi i sve vise na ulicama ima recimo 18" da su i cene pocele da bivaju pristupacnije. Da li zbog masovnije proizvodnje ili uvoza ne znam. Nekada je bilo izdvojiti veliku sumu za 18" gumu i postojali su uglavnom premium brendovi za te dimenzije. Danas svaki proizvodjac ima u ponudi i takve gume.

djordje48

Hteo bih da stavim na clia II alu felne 16 i gume 205 45 16. Hocu samo tu dimanziju nista uze od toga. Jel moze ta dim na njega i jel moze ta guma na ovu klasicnu felnu renoovu. To je 6.5J16. Po katalogu na njega ide 7J16

C'est parti!

mire

Može, ali je to maksimalna širina. 6,5 inča (ne jota, jer takva mera ne postoji) je 165mm.

djordje48

Odlicno. Gledao sam i onaj sajt wheel size i evo sta kazu za clia II sport. Tacni parametri su 6.5J16ET49 za ove moje felne

Hoce li ET 49 moci na clia II? Nije on sport vec 1.2:)

C'est parti!

djordje48

Odradio sam i kalkulaciju na onom sajtu will they fit com

I evo sta se dobija. Kaze da ce tocak biti blizi ka unutrasnjosti oslanjanja kod amortizera i opruga za oko 2.7 cm..

C'est parti!