Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Dimenzije guma (pneumatika) i felni

Započeo SlObOdNi, 12.01.2011. - 11:17

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

Miloš

Ako je rupa na felni veća od tvoje glavčine onda odeš u neki servis za felne i naprave ti plastičan prsten, taj prsten staviš i voziš bez problema. Što se tiče ET-a, nemam pojma, verovatno lik ne zna šta radi.
Koliko vidim u tim podacima razlike su vam minimalne, rekao bih da to paše mada najbolje je da odeš i da pogledaš, ako je rupa šira 1mm onda idi kod njega, skini tvoju felnu i stavi njegovu.

A ta zabluda da će zbog 225 45 17 auto mnogo više trošiti i da će biti trom je pala u vodu kad je Djemba stavio 17ice sa tim profilom.
I ja sam stavio 17'' napred 205 a nazad 225, auto troši 200g (0.2l) goriva više u proseku, ako i toliko. Što se tiče ubrzanja i ''tromosti'', ovaj auto je već slab sa 110ks na 1400kg, ne vozim trke i ne osećam da nešto slabije vuče a izgleda 10 puta bolje i tvrđi je što mi odgovara.

Dogac

E, Dire, nemoj da zezaš. Nemoj sad da stavim 18!  :laugh: :laugh:

Ništa dok ne odem i ne vidim sve na licetu od mesta  :yeah:
"Samo svemir i ljudska glupost nemaju granice ... Samo za ovo prvo još uvek nisam siguran" (Albert Einstein, 1879-1955)

Dogac

:too:

205 je sad na tim felgama, ali /45... to mi se malo ne sviđa. Ma dobro, videću u petak.
"Samo svemir i ljudska glupost nemaju granice ... Samo za ovo prvo još uvek nisam siguran" (Albert Einstein, 1879-1955)

Miloš

Mislim da preterujete sa tvrdoćom. Nije baš toliko tvrđi sa 205/50. Tvrđi jeste ali nije mnogo. Npr. Golf 6 sa 195-65 15'' je tvrđi od megana sa 205 50. I dalje će biti lađa na autoputu.

dragan

sve je to relativno...kod mene su 215/45 pa prezivljavam...

Dogac

Dragane, jesu li tebi na RS 215/45 R17?

smule

Malo cu da se umesam  ...ja na sceniku imam 205/45/17  a ranije sam imao 205/50/17 i ne osecam neku preveliku razliku u odnosu na stare gume sto se tice tvrdoce  ili nekog poskakivanja na putu .

Dogac

dragan

Citat: Dogac poslato 27.04.2012. - 09:10
Dragane, jesu li tebi na RS 215/45 R17?
sto me izboldova?  :bigl:

da, letnji set je 215/45 r17 michelin pilot exalto a zimski 205/50 r17 dunlop ws 4d xl...
zimske su udobnije, oseti se to, ali se ne moze bas porediti zbog prirode i namene guma. zimske mi daju osecaj (kad je temperatura u plusu ) kao da vozim po zelatinu ali se tad ubedljivo najmanje osete rupe i neravnine...kad stegne minus i one se stvrdnu i budu taman kakve bi trebale biti, neravnine osete nesto vise ali se dobije i na upravljanju, i to osetno...
letnje su nesto manje udobne, ali auto dobije mnogo blji odziv sa njima, u svakom smislu...
mislim da se, kao sto vec rece smule, prelazak sa /50 na /45 na meganu ne bi trebao drasticno osetiti...
i, da, sve to posle postane stvar navike, na ustrb nesto vece osetljivosti na neravnine dobijes i vecu osetljivost na upravljacu i osecaj da vise kontrolises auto...

Ultrena

Jel ima Silverstone alu felni u 16" i J 6.5? :hmm:

KUMRS

jel ima ko na cliu 3 dimenziju 195/50/15 kako to izgleda ja bih da stavim na celicne felne neznam da nece biti prenisko ?

boree

Drugari !!!! treba mi pomoć. Lagunče mi je 74 kw  tj 101ks i imam problem sa prodavcima felni ( :bat:) nek mi se naklopaju babuna mamicu im  :ovce: . šta mislite ako stavim silverstonke ( :rig:) koja će biti negativna strana što se tiče svega ?  :o:
Mislim jer to puno za nju , nije , inače malo vozim ovaj auto.

simke_08

Citathttp://img709.imageshack.us/img709/6291/jotadimenzije.jpg

Po ovome onda guma velicine 185/60/15 moze da ide na AEZ 15' 4x100 6,5j ET38...??

djiuliju

Moze, ali je velika sansa da se brzo ostete rubovi felne, mnogo veca nego da je 195 ili 205 sirina

simke_08

:mad:  :banghead: ne mogu da nadjem felne koje mi se svidjaju a da mi pasu na gume koje imam sad, nove su mi, od letos..  :frown: