Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Koncept: Renault Captur

Započeo damal, 10.02.2011. - 13:28

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

mire

To ne mogu da ti kažem. Potrošnja ipak dosta zavisi od načina vožnje.

slavko_bgd

Captur je za nijansu mekši od Škode Yeti, na primer. Bar je moj neki subjektivni osećaj takav. Što se tiče potrošnje, ja bih se opredelio za 1,5 dCi motor, sigurno manje troši od benzinca.
Improvizacija je majka svih...sekiracija.

Skoda_NS

Sto se tice udobnosti. Danas sam vozio daciu stepway sa 0km i udobnost mi je bila taman. Pretpostavljam da je platforma slicna i da captur ne moze biti gori vec samo bolji od dacije. Jer je tezi robusniji i ima deblje gume.

E sad jos vezano za menjac. Citam da je taj edc menjac proizvod nemacke firme getrag koja pravi menjace za ferari, mercedes i bmw i slicne brendove. Pretpostavljam da menjac moze da predje bar 120-150k km bez nekih intervencija? I da garantuje opustenu i relaksiranu voznju u odnosu na manuelni.

slavko_bgd

Treba da probaš auto. Udobnost , odnosno mekoća ogibljenja je sasvim subjektivan osećaj. Treba znati da se ogibljenje trimuje prvenstveno radi stabilnosti i upravljivosti, tako da ćeš najverovatnije biti iznenađen tvrdoćom ogibljenja pogotovo nakon vožnje Superba. To je razumljivo s obzirom da se radi o dva totalno različita koncepta vozila. Moje mišljenje na osnovu probnih vožnji je da je Captur sasvim udoban, izuzetno stabilan i jako pregledan. Pod preglednošću smatram i kameru+parking senzore za vožnju unazad, na koje se svaki vozač vrlo lako navikne.

Tačni su podaci o EDC menjaču koje si pronašao. Koncepcija je na bazi klasičnog menjača koji je unapređen sa jednim računarom, dva aktuatora i par senzora. Sklop kvačila je sa dvostrukom suvom lamelom i vek trajanja tog sklopa je najmanje dvostruko duži u odnosu na klasično jednostruko kvačilo. Za normalnu upotrebu više nego dobar i udoban sklop. Probao sam ClioIV benzinac sa tim menjačem i moj utisak je da su promene brzina tečne, pravovremene i neosetne. Opaska da je nedostatak to što nema komande menjača na volanu po meni ne stoji jer to nije RS koji ljudi kupuju radi sportskih karakterestika. Captur nije auto za divljanje već za normalnu porodičnu vožnju.

Probaj, odluči, kupi (ili ne kupi) i u zdravlju da se voziš šta god da izabereš  :ziveli:

Skoda_NS

Hvala na odgovoru.

Ako kvacila imaju duplo veci rok trajanja u teoriji to je odlican podatak. Znam da nema poluge na volanu. Ali ima na rucici + - manuelni mod. Pa se moze saltati rucno. Uvek sam mastao da vozim udoban i pouzdan automatik pa je ovo mozda prilika za to.

U svakom slucaju probao bih automobil na test voznji da vidim kako se ponasa. Pogotovo ta udobnost. Ako je kao kod stepweya ili bolje bio bih zadovoljan.

Nekako mi taj 1.2 tce deluje kao najbolji izbor jer je snazan. Moja iskustva sa 1.4 tsi vw motorom su izuzetna. Sjajna kultura rada,mala potrosnja, odlicne performanse,tisina u voznji.

mire

Daleko je od toga da je Captur neudoban. Meni i odgovara tvrđe vešanje. Lepo kaže Slavko, to je subjektivan osećaj i najbolje je probati automobil. EDC jeste Getragov proizvod i mislim da ne bi trebalo da bude nikakvih ozbiljnih problema sa njim. A upravo zbog toga što ručica ima + i -, glupo mi je što nisu stavili komande i na volan jer to ne bi bio preskup dodatak a jako je zgodno za promene brzina.

slavko_bgd

Citat: Skoda_NS poslato 14.12.2014. - 16:39
Hvala na odgovoru.

Ako kvacila imaju duplo veci rok trajanja u teoriji to je odlican podatak. Znam da nema poluge na volanu. Ali ima na rucici + - manuelni mod. Pa se moze saltati rucno. Uvek sam mastao da vozim udoban i pouzdan automatik pa je ovo mozda prilika za to.
Nekako mi taj 1.2 tce deluje kao najbolji izbor jer je snazan. Moja iskustva sa 1.4 tsi vw motorom su izuzetna. Sjajna kultura rada,mala potrosnja, odlicne performanse,tisina u voznji.

U teoriji da jer ih u praksi još uvek nema sa nekom značajnom kilometražom. Fora je u tome da se na istoj relaciji naizmenično uključuje po jedno kvačilo dok drugo vratilo miruje. Ono što skraćuje vek lamelama, kao i kod klasičnog manuelnog menjača, su režimi kreni-stani. Prednosti EDC-a su što klizanje lamela pri uključivanju praktično ne postoji (zbog načina rada aktuatora) i sinhroni su daleko rasterećeniji nego kod klasičnog manuelnog menjača.
Manuelni mod postoji, naravno. Ja ga nisam probao, nije me posebno interesovalo.

Što se tiče "kulture rada" mislim da ćeš biti zadovoljan i sa renoovim motorom. Što se tiče potrošnje - ne znam šta bih ti rekao. Nisam nikada testirao taj motor i ne poznajem nikoga ko ima Renoa sa tim motorom. Ja sam bio iznenađen potrošnjom Yetija 1,2 TFSI (onaj jači od 77kW, CBZB) koja je na autoputu pri konstantnih 120-130km/h bila 9,5 -10,5L/100km.  Scenic1 iste snage (1,6 16V) mi je na istoj relaciji pod istim uslovima trošio 7,5-9 litara plina. Razlika u penjanju uz Bubanj-Potok bila je u tome što sam Scenica morao da stiskam dok se Yeti penjao sa lakoćom kao da je u njemu elektromotor,

Vrstu goriva biraj prema džepu i afinitetu. Snagu motora biraj prvenstveno prema najčešćim režimima u kojima ćeš koristiti auto. To je razlog na primer što sam ja nakon motora sa 110KS izabrao benzinac sa 75KS, jer mi je 95% godišnje kilometraže u okviru grada i brzinama ispod 80km/h. Da sam mogao da nađem isti ovakav auto sa robotizovanim menjačem (postoji kod ovog modela) kupio bih ga bez razmišljanja.

Nego, da se vratim na Captur-a: meni se kod njega dopada i gepek, kako zapremina tako i mogućnost pregrađivanja po nivoima ( u nekim paketima opreme).

Skoda_NS

Hvala svima na odgovorima i savetima.

Resio sam da dam prednost opremi naspram motora. Pa cu se odluciti za 0.9 motor u najboljem dinamik paketu opreme. Sta mislite o tom motoru. Da li je dovoljan za gradsku voznju? U krajnjem slucaju ako mi bude falilo snage, ima blaza varijanta chipa da se stavi 15ks/15nm (jaca je 22ks/37nm) sto ne skodi mnogo motoru.

vlada sin

Vise nego dovoljno za gradsku normalnu voznju, kupila je skoro moja koleginica takav i sasvim korktno ide.

Aca BG

Darko da li si probao 0,9 ?

Skoda_NS

Citat: vlada sin poslato 22.12.2014. - 11:47
Vise nego dovoljno za gradsku normalnu voznju, kupila je skoro moja koleginica takav i sasvim korktno ide.

Da li si se vozio u automobilu, kako je po pitanju udobnosti po nasim putevima? U kojoj opremi je kupila captur?

@aca, nisam stigao, do 3 su probne voznje ove nedelje, pa pokusavam da se organizujem zbog posla da stignem.

Skoda_NS

Ako sve bude ok ove nedelje bih trebao da realizujem finansiranje i ostalo oko auta. Odlucio sam se za captur 0.9 dinamique.

Aca BG

I onu boju koja mu ne stoji  :kez:

Skoda_NS

Aca BG

Calu mom stigao auto u onoj snezno beloj, evo nije mesec dana proslo vec mu se smucila. Sad ceka da dodje isti auto al u sivoj boji.