Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Problem: Pritisak u gumama, Senzori pritiska, signal STOP kod malog pritiska

Započeo fLiP, 14.07.2008. - 20:29

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

fLiP

logan

Kod mog prijatelja na Modusu to fino radi. I ne smiješ zamjeniti raspored guma  :ne: kao što to neki rade lijeva na desno i obrnuto ili prednje na zadnje jer onda javlja grešku :yes: Mislim da je to zgodan gadget ali nisam siguran koliko je od praktične koristi prosječnom vozaču. Možda Hamiltonu danas podatak o tlaku u gumama bio presudan za pobjedu u Hochenheimu ali meni jedovoljan i moj mali digitalni instrument koji mjeri tlak u gumama i dubinu profila a platio sam ga oko 4 Eura. Ionako mi podatak da je u jednoj gumu tlak za 0,2 bara niži od potrebnog ne pomaže puno dok ne dođem do prve benzinske pumpe. ;)

Exception®

Citat: logan poslato 20.07.2008. - 23:42
ali meni jedovoljan i moj mali digitalni instrument koji mjeri tlak u gumama i dubinu profila a platio sam ga oko 4 Eura.

Kolega, pa di si ti :)?

Ovo me interesuje, ako imaš link da pogledam i malo pročitam :ziveli:
ΕΛΛΑΣ

Cici

Evo meni juče "urlao" kao da je probušena guma i izbacio STOP na displeju za zadnju levu gumu. Ja pogledam nazad, reko-ma šta pričaš! :bigl: i krenem da vozim, pa kao prvom prilikom ću naduvati gume, kad kasnije-nema tog točka na displeju! :rotfl: Reko ajd sad, red je da svratim da naduvam, kad ono stvarno ta guma mnogo više izduvana (1,7 a treba 2,3 - 2,4 bara). Tako da...korisna stvar, pošto taj pritisak baš varira i od vremena i od udarca u rupu (zna da se smanji), a ja baš često to regulišem, pa mi je sad i bilo čudno da je baš tako kritično, kad ono jeste. :bigl: :bigl:
.

Dogac

To je stvarno dobra stvar...tera vas da kontrolisete pritisak u gumama...ja moje nisam prekontrolisao od kad sam ih stavio,znaci jednom godisnje ih pregledam.  :zubo:
"Samo svemir i ljudska glupost nemaju granice ... Samo za ovo prvo još uvek nisam siguran" (Albert Einstein, 1879-1955)

Boki

Citat: Dogac poslato 23.07.2008. - 15:01
To je stvarno dobra stvar...tera vas da kontrolisete pritisak u gumama...ja moje nisam prekontrolisao od kad sam ih stavio,znaci jednom godisnje ih pregledam.  :zubo:
Po pravilu bi trebalo bar dva puta mesecno kontrolisati pritisak u pneumaticima :yeah:
Nisu sale za umove male

Alhemičar

Citat: Boki poslato 23.07.2008. - 15:03
Po pravilu bi trebalo bar dva puta mesecno kontrolisati pritisak u pneumaticima :yeah:

Ja to proverim i naduvam kod svakog drugog krcanja tako da mu to dodje tako nekako.  :bigl:
Mislim da moj auto ima jos nesto osim dobrog izgleda.

Exception®

Blago tebi kad dva puta mesečno točiš gorivo :bigl:. Inače, ja lično baš ne verujem tim automatima na pumpama. XY puta se ispostavilo da ne pokazuju tačne vrednosti ;)
ΕΛΛΑΣ

nuk

Citat: Exception poslato 23.07.2008. - 22:30
Blago tebi kad dva puta mesečno točiš gorivo :bigl:. Inače, ja lično baš ne verujem tim automatima na pumpama. XY puta se ispostavilo da ne pokazuju tačne vrednosti ;)

ako su manuelni manometri (ili samo manometri) uvek pre pumpanja cuknuti u staklo i ako se kazaljka pomeri sa nule a pri tom se ne vrati onda uglavnom nije tacan, u bg-u su pouzdani ovi digitalni na mol-u i ponekom jugopetrolu, stari veliki na jugopetrolu i novi mobilni na zmaju ( da ne kazem zmajevima)

Exception®

I kod nas su na svim pumpama digitalni. I kad god sam sa njima radio, posle odem do drugara vulkanizera u AGROHIM (sva oprema im je Micheline) i nikad se rezultati ne poklapaju. Zato imam osnovan razlog da sumnjam u automate koje više ni ne koristim. Odem kod njega i ne razmišljam previše ;)
ΕΛΛΑΣ

Cici

Samo da podsetim, ako neko ne zna, gume se duvaju na hladno, znači bez prethodne vožnje, ili sa minimalnom vožnjom do merača, i bez prethodnog stajanja na vrelom suncu. :wavey:
.

Exception®

Čoveče, stižeš dr Hirurga po znanju :bigl:. A je l' može uz "potpisivanje" do vulkanizera :laugh:?
ΕΛΛΑΣ

Cici

:celb1: Nije ni čudo što ti kod vulkanizera drugačije pokaže. :vidiga1:
.

Click

Da se nadovezem na ovo sto je Cici rekla, posto nije uvek moguce proveravati pritisak hladne gume: Ukoliko je guma zagrejana (Exception  :too:), pritisak se povecava za 0.3 bara. Preporuka Michelin-a  :yes:

Cici

.