Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Problem: Pritisak u gumama, Senzori pritiska, signal STOP kod malog pritiska

Započeo fLiP, 14.07.2008. - 20:29

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

dragan

Citajuci na temu senzora pritiska u gumama pomislih kako ne bi bilo lose negde sve to malo sumirati, jer ce to postati sve cesci deo opreme novih automobila...

Dakle - znamo cemu sluze, da upozore na smanjeni pritisak u pneumaticima pre nego sto se to bas oseti u voznji jer obicno tad moze da bude kasno tj. da dodje do ostecenja pneumatika...

Postoje dve vrste sistema za pracenje pritiska u gumama, direktni i indirektni...

Direktni se sastoje od senzora koji se nalaze na svakom tocku/felni i direktno su povezani sa ventilom, i prijemnika signala svakog od tih sensora koji se nalazi negde u automobilu. Senzori na tocku se napajaju baterijom koja traje 5-10 godina, u zavisnosti od kojecega, najvise od toga koliko se uopste koristi auto...

Indirektni rade po principu merenja broja obrtaja svakog tocka preko abs senzora. Ukoliko postoji odredjeno odstupanje u broju obrtaja na istoj osovini pri konstantnoj brzini zakljucak centralne jedinice ovog sistema je da je pritisak u pneumatiku koji se brze okrece smanjen, te pali upozorenje...

Prednost direktnih sistema je preciznije pracenje pritiska.
Kod indirektnih sistema moze doci do neaktiviranja upozorenja ukoliko se na istoj osovini oba pneumatika izduvaju ili su oba pod smanjenim tj nepravilnim pritiskom. Takodje moze doci do nepravilnog rada ukoliko se koriste gume nizeg profila od predvidjenog, jer je odstupanje broja obrtaja usled smanjenog pritiska kod takvih guma manje nego kod guma viseg profila, pa sistem moze da ima vecu toleranciju na to odstupanje, tj da prekasno upozori na mali pritisak...

Dakle, sistemi sa nadzorom pritiska u gumama sa senzorima pritiska na ventilima su bolje resenje, ali i oni imaju neke od mana. Rotacija tockova sa ovakvim sistemima je upitna, tj moze da dovede do zbunjivanja senzora jer svaki tocak/senzor ima svoje odredjeno mesto na autu. Postoje i nacini da se ovo resi, ali je dodatni posao...
Jos jedna mana je da ukoliko se koristi komplet za naduvavanje guma u slucaju da se neka probusi, smesa koja se ubacuje u gume i koja na kratko zapusuje rupu moze da osteti tj zacepi senzor i time prouzrokuje vise stete nego koristi...
Mozda bi vlasniku bilo jeftinije da jednostavno pozove odredjenu sluzbu koja ce resiti taj problem nego da unisti senzor naduvavajuci gumu...

Eto, malo i o tome...

Miroslav

dragan

kod mene na kliju 3 to izgleda ovako - ovi tockici na skici auta se kad upalim auto jedan po jedan popune i opet "isprazne", to mu dodje kao test mod. ako je jedna od guma ispumpana taj tockic ostane popunjen...
ne secam se vise da li se sta prikaze na displeju iznad, gde ovde pise "press brake + start". mislim da pise nesto, ali nisam siguran. mogu probati sad kad budem montirao zimske gume...

Uploaded with ImageShack.us

Miroslav

I ja imam tockice, ali su uvijek isti, sad ne znam da li su popunjeni ili prazni.

dragan

pa postoji vise nacina da saznas - skini jedan tocak pa daj kontakt, ako ti prijavi nesto onda imas senzore, ili kad budes menjao gume, ako imas kutijicu velicine sibice iznutra na felni, onda imas senzore...
ili mozda moze preko broja sasije...ili...

boree

ili da jednostavnije odeš kod kompresora i ispustiš jednu gumu i vidiš šta ti je na instrument tabli i posle naduvaš  :ok:

Exception®

Citat: Miroslav poslato 01.11.2011. - 16:05
I ja imam tockice, ali su uvijek isti, sad ne znam da li su popunjeni ili prazni.

Imam i ja točkiće (ali su manji nego ovi što imaju senzor) tako da ti to ništa ne znači :bigl: Evo slike:

ΕΛΛΑΣ

Stragi21

Na cliu 3 je bas kako napisao Dragan i ako je neka ispod nivoa odb ti napise da proveris pritisak :yes: a kad je bas ispumpano pali servis lampicu

Goxxy

Interesuje me da li je moguće namontirati fabričke Renault senzore pritiska za felne ali na druge felne koje nisu Renault. Zna li ko da je neko to radio i da li je moguće ili ne?

Crazy Laguna2.2dCi

Moze. Imam ih namontirani na moje Lombartho i Dezent felne i sve radi normalno.
I don't drive fast, I only fly low.
RENAULT RULES!

Goxxy

Koja je fora? Samo se odšrafe sa originalnih felni i našrafe na druge? I to je to? Da li je potrebno sinhronizovati senzore sa kolima, odnosno da li BC na kolima mora da ih prepozna (povezivanjem na dijagnostički računar) da bi radilo sve kako treba? Video sam da se negde pominje da Laguna podržava 2 seta felni, samo što i jedan i drugi moraju da budu "prijavljeni" BC-u.

Crazy Laguna2.2dCi

Samo budi pazljiv kad odsrafis senzore (lako se kvare). Ako je stavis na istom mestu onde nije potrebno sinhronizovati senzore sa kolima.  :yes:

Najbolje je da kupis drugi set felne i senzore i odes do servisa da ih ucitas. Mozes dva seta felni imati na auto. Ja danas stavio zimski set i nije se pojavila greska na BC. :kez:

RENAULT RULES!

Stragi21

Neki vulkanizer mi savetovao ako menjam felne i hocu da zadrzim senzore najbolje uzeti renault jer senzor unutra naleze bas kako bi trebalo :nezna:
sad ne znam jer se razlikuju unutrasnje strane na orginal felni i obicnoj?

chika.doctor

Mali :ot:, ali gde nadjoste da pričate za senzore u RS delu? :blink:

Stvarno Goxxy, a ti si administrator.. :D

NHF :ziveli:

Adding power makes you faster on the straights. Subtracting weight makes you faster everywhere. - Colin Chapman.

Crazy Laguna2.2dCi

Imao sam senzore na Allesio i Radius felne, sad ih imam na Lombartho i Dezent i nikad sam imao problema sa njima.
RENAULT RULES!