Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Problem: Pritisak u gumama, Senzori pritiska, signal STOP kod malog pritiska

Započeo fLiP, 14.07.2008. - 20:29

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Kojo

Danas sam zamenio letnje gume dimenzija 205-55-16 koje su bile na alu felnama sa  zimskim 195-65-15 namontirane na  čelične felne .
Kada sam pošao kući pojavila mi se poruka tj. greška na displeju bord komjutera TYRE PRESSURE SENSOR FAULT .
Pre zamene pretpostavio sam da će mi se ta poruka pojaviti ,a zanima me da li postoji mogućnost da obrišem grešku bez odlaska u servis ?
Da li je postoji opcija biranja režima rada sensora zavisno od veličine pneumatika na vozilu ?
Da li neko zna na kom principu radi taj sensor , koliko sam vidio ne postoji nikakav konektor za merenje pritiska .?
Hvala !

mali_veseljak

Imas li uopste senzore u celicnim felugama? Ako nemas moras u servis da ti pogase upozorenje. Ako imas opet moras u servis da ih sinhronizujes.

nuk

najbolje resenja je da se preko clipa deaktivira opcija tp monitoringa dok ti je auto na cel felnama. minut posla

mali_veseljak

Citat: nuk poslato 30.10.2010. - 22:05
najbolje resenja je da se preko clipa deaktivira opcija tp monitoringa dok ti je auto na cel felnama. minut posla

Na to sam i mislio :)

Kojo

Izvini ali ja ne znam šta je '' clip '' i koliko traje taj minut posla tj. ko može da to reši za minut posla??
Hvala !

Exception®

Svaki ovlašćeni servis a "CLIP" je naziv za Renaultovu dijagnostiku :ok: Pogasi to i na proleće ponovo aktiviraj :ziveli:

ΕΛΛΑΣ

bane.lukic

Citat: Kojo poslato 30.10.2010. - 22:00
Da li neko zna na kom principu radi taj sensor , koliko sam vidio ne postoji nikakav konektor za merenje pritiska .?

Senzor ima bežični davač. Svakom mestu za točak odgovara senzor/ventil određene boje:
- prednji desni točak - žuti
- zadnji desni točak - crni
- zadnji levi točak - crveni
- prednji levi točak - zeleni.
Renault Scenic I ph2 1.6 16V 107KS, Renault Megane II ph2 2.0dCi 150KS, Renault Twingo I ph1 1.2 8V 58KS

nuk

bane.lukic

Renault Scenic I ph2 1.6 16V 107KS, Renault Megane II ph2 2.0dCi 150KS, Renault Twingo I ph1 1.2 8V 58KS

nuk

gume uredno drzim napumpane na 2.2 pa mi se na autoputu pri vecim brzinama pali upozorenje, kad napumpam na 2.4 tog upozorenja nema a to mi je mnogo za gradsku voznju (pored "neudobne" dimenzije guma).
sa hladnijim danima mi se ujutru pali upozorenje ispumpanosti prednje desne gume, te moram da ih kontrolisem na svakih par dana i uvek se ispostavi da je guma uredno napumpana, upozorenje nestaje posle par stotina metara, kad se guma malo ugreje. verujem da je taj jedan senzor u q a nemam nameru da kupujem drugi, planiram i celicne felne za sledecu zimu posto sam za ovu zakasnio, razlog vise da ih izbacim

Kojo

I kod mene se to isto dešavalo na alu felnama sada kad su nastupili hladniji dani , nakon nekoliko minuta vožnje kada se gume zagreju , a samim time i vazduh , onda nestane upozorenje.
Mislim da na proleće kada budem vratio letnje gume i alu felne da ih naduvam sa azotom i da je to nejbolje rešenje da ne dolazi do promena pritiska u gumama usled vremnskih oscilacija.

filo

Ti pragovi okidanja se mogu podesiti .Cak moze i sa univerzalnim diagnostikama .   Upozorenje za auto put se pali na 160-170 km/h
ALP & Net Radar DSP2  Valentine ONE

nuk

slagao bih kada bih rekao da mi ovakav vid pomagala neophodan

mire

Nije neophodan ali je mnogo koristan. Meni se još nije desilo da mi napravi lažnu uzbunu. To upozorenje za nizak pritisak kad je hladno vreme samo znači da gume zaista nisu dovoljno napumpane. Osim toga, čini mi se da imaš 16' felne na scenicu, a to baš i nije neudobna dimenzija.

Uglavnom, kad bi mi se pokvario neki od senzora, sigurno bih ga menjao/popravio, a nema šanse da bih isključio ceo sistem.