Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.
M

Turbina se pali na niskim (malim) obrtajima

Započeo mladenpg, 14.02.2011. - 11:28

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

mladenpg

Turbina se pali cim dam gas na 10k obrtaja. Inace je normalno da se pali preko 2 ipo hiljade obrtaja?
Dal neko zna uzrok ovoga? Skoro cijelo vrijeme zuji u voznji, 1 2 3 brinom i to voznjom, od 40km na cas.
:hail:

torrente

isti problem se i meni desava od kad sam zamenio ulje,tj. od cetvrtka! :wtf:

meganed97

Ti turbinu ne bi trebao uopste da cujes, osim ako ne vozis na velikim usponima. Tada sme da se javi blago ''zvizdanje'' i ispod 1500 obrtaja.
_______:renault:_______
Vožnja sa osmehom

nuk

Citat: direstraits poslato 14.02.2011. - 13:53
Ja s tim nemam problema, ja sam sretan ako dohvatim 4k rpm...  :fucka:
Ako se radi o motoru K9K 732, to je sasvim normalno (naravno ne na 10k, vec na 1k rpm), jer je turbina VGT. Ako se radi o nekom drugom motoru... €€€€   :shit:

turbina je vgt definitivno i vrti se sve vreme dok radi motor, ja moju na istom motoru cujem tek na nekih 1400rpm i to ako zesce dodam gas tako da, prilicno sam siguran da je ovo normalno ponasanje turbine

fLiP

Sigurno si mislio na 1000 obrtaja/min, a ne na 10000. :)

To su previse niski obrtaji da bi cuo bilo sta od turbine. Jer tada ima veeeoma mali broj obrtaja. Ima negde spec. koliko se okrece turbina na 1800 obrtaja i koji prtisak pravi.

meganed97

Citat: direstraits poslato 14.02.2011. - 16:44
Na koga se odnosi ovo ti? Potrazite temu o cudnom zvuku turbine, ima citav Gilgames sto smo natrunili.
:yes:
Tako je od kad smo ga kupili novog.
Kad, na primer, uzbrdo ostro dodas gas u drugoj na nekih 1500 obrtaja pocne da se cuje kao mlaznjak. Naravno potrebna je potpuna tisina okoline.
Vožnja sa osmehom

mladenpg

zanima me jos nesto, u vezi svega ovoga.... iako niste dali nikakav odg sta bi mogao da bude uzrok ali ajde.
auto mi je presao 190.000km i sipam mu polu sinteticko, i na predjenih 7ipo hiljada potrosio mi je 3 ipo litra,
e sad je moje pitanje(cuo sam da treba da sipam MINERALNO ulje jer je auto presao preko 150k)
zanima me dal je to istina, i dal od polusintetickog motor napravi vodu i zato puno trosi?????

dule-car

Moj je presao oko 150000 i trosi na 15000 oko 6 deci ulj sipam polusinteticko ,pa ako  ti to nesto znaci ti

kilija06

Druze ko god da ti je to rekao nema veze sa mozgom,fora je da se sipa sinteticko ulje zato sto je redje i lakse podmazuje turbinu i trpi veliku temperaturu,a ne gubi viskozivnost jel kad se napanji turbina u full brzini zna da vrti i 100000 obrtaja u minuti i stvara nenormalnu temperaturu i zato se unutra nalaze keramicki lezajevi da trpe tu temperaturu i zato samo sinteticko ulje moze to da izdrzi  i tako dalje,nego poenta je sledeca,auto ti dotrajao jel trosi 3L ulja na 7000 to je mnogo,jedino ako nije neki fals od ulja mada cisto sumnjam,mineralno nemoj da sipas ni u ludilu prozvizdala bi ti turbina ko nista,jel mineralno ulje ne moze da trpi veliku temperaturu i gori ga i stvara garez i tako unistava turbinu,moj savet ti je da nastavis da sipas sta je fabrika preporucila a to je ELF sintetika i da dodas neki aditiv da ne trosi toliko ulja,jel isto od velike potrosje ulja moze da se zaprljaju krilcana turbini i onda opet remont,to ti je moj savet.

mladenpg

Citat: kilija06 poslato 17.02.2011. - 11:23
Druze ko god da ti je to rekao nema veze sa mozgom,fora je da se sipa sinteticko ulje zato sto je redje i lakse podmazuje turbinu i trpi veliku temperaturu,a ne gubi viskozivnost jel kad se napanji turbina u full brzini zna da vrti i 100000 obrtaja u minuti i stvara nenormalnu temperaturu i zato se unutra nalaze keramicki lezajevi da trpe tu temperaturu i zato samo sinteticko ulje moze to da izdrzi  i tako dalje,nego poenta je sledeca,auto ti dotrajao jel trosi 3L ulja na 7000 to je mnogo,jedino ako nije neki fals od ulja mada cisto sumnjam,mineralno nemoj da sipas ni u ludilu prozvizdala bi ti turbina ko nista,jel mineralno ulje ne moze da trpi veliku temperaturu i gori ga i stvara garez i tako unistava turbinu,moj savet ti je da nastavis da sipas sta je fabrika preporucila a to je ELF sintetika i da dodas neki aditiv da ne trosi toliko ulja,jel isto od velike potrosje ulja moze da se zaprljaju krilcana turbini i onda opet remont,to ti je moj savet.
pa i meni je mineralno bilo cudno.
a ja sipam elf polu sinteticko, ne treba mi sinteticko jel da?
i na koje aditive mislis? kako i dje se sipaju??

kilija06

uzmes elf sintetiku i kupis aditiv za smanjenje potrosnje ulja i sipas u motor i smanjice ti potrosnju ulja

meganed97

Citat: mladenpg poslato 17.02.2011. - 12:25
pa i meni je mineralno bilo cudno.
a ja sipam elf polu sinteticko, ne treba mi sinteticko jel da?
i na koje aditive mislis? kako i dje se sipaju??
Citat: dule-car poslato 17.02.2011. - 11:23
Moj je presao oko 150000 i trosi na 15000 oko 6 deci ulj sipam polusinteticko ,pa ako  ti to nesto znaci ti

Menjaj ulje na 10.000 km.
Vecina proizvodjaca za turbo-dizel motore u zemlji Srbiji :hail: preporucuje zamenu na maksimalno 10.000km ili godinu dana I preporucuju sintetiku 5w40 :yes:
Razlika izmedju polu-sintetickog i sintetickog je sto sintetika ima nisku viskoznost (5w) i bolje podmazuje pri hladnom startu od polu-sintetike (10w ili 15w).

Pre nego sto predjes sa polu-sintetike na sintetiku moras da isperes motor iznutra.
Vožnja sa osmehom

nuk

Mladene,
ako ti motor sagori 5 litara ulja na 10 kkm on je svakako zreo za generalnu, da li si siguran da ti ulje ne curi negde?  moj ti je savet da odes do krstenog majstora jer ovaj koji ti savetuje da sipas mineralno u turbaka to svakako nije.

Polusintetika se svakako savetuje i itekeko je predvidjena za TD motor na nekim kilometrazama kada kompresija oslabi i motor pocne da trosi ulje tako da saveti pojedinih clanova da sipas sintetiku u motor koji ovoliko ulja popije svakako nisu na mestu.

@Meganed97

U zemlji Srbiji ne postoje proizvodjaci za turbo-dizel motore tako da nisu ni mogli da te savetuju da menjas ulje na 10kkm, fabricka prporuka je na 30kkm sto je svakako mnogo i za najidealnije uslove, sinteticko ulje moze da se menja i na 15- 20 kkm bez problema dok polusintetika ide komotno na 10- 15kkm ili godinu dana.

nuk

Citat: direstraits poslato 17.02.2011. - 17:58
Neko je vec objasnio: polusinteticko ulje nije za moderne turbodizel motore. Razlog? Turbina se vrti i do 200.000 rpm i polusintetika nije dorasla podmazivanju i hladjenju iste. Motor koji ima losu kompresiju nece nista bolje ici ni na mineralnom ulju, nemojte se zavaravati. Dakle, ako vam motor trosi 5 litara sintetickog ulja na 10.000 km, mineralnog/polusintetickog ce trositi isto toliko ili vise, jer ono jos brze sagorijeva, s tim sto cete dodatno unistiti i turbinu, EGR, katalizator, usisnu granu...
Kad motor pocne trositi ulje u tolikim kolicinama, pomirite se da cete napraviti generalku ili otpisati motor.  :ziveli:

onda mora da su se inzinjeri salili kad su odlucili da u se u korisnickom uputstvu ipak napise i takva budalastina :nezna:

kilija06

Slazem se sa Direstraits on potvrdjuje sto sam i ja rekao,tako druze sipaj sintetiku i nakrkaj aditiva za smanjenje potrosnje ulja i jbg nek tera dok tera onda uradi generalku,drugi izbor nemas,postoji ulje modricino 20w-60 to nece trositi ali ce ti raskantati turbinu i motor,tako da nemas bas nesto izbora