Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.
M

Turbina se pali na niskim (malim) obrtajima

Započeo mladenpg, 14.02.2011. - 11:28

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

meganed97

Citat: direstraits poslato 20.02.2011. - 12:09
Moze biti da dizne nisu ok, ako dimi i zagrijan, takodje moze biti EGR
Ja mislim da bi u tom slucaju imao crn dim...
_______:renault:_______
Vožnja sa osmehom

lukaimasa

I ja bih rekao da je turbina. A što se tiče napukle kantice za vodu to moraš da zameniš, jer sistem, za rashladnu tečnost, mora biti zatvoren. Samo čep na toj kantici ima odušak koji otvara na određenom pritisku.
Realnost nije briga na koju se mi obaziremo.
Koža, klima, ABS, pa nemao ništa jes'!

mladenpg

Citat: direstraits poslato 20.02.2011. - 12:09
Moze biti da dizne nisu ok, ako dimi i zagrijan, takodje moze biti EGR, katalizator, gumice na ventilima... Za ulje u filteru vjerovatno imas problem sa PCV sistemom, ili lezajem na turbini. Kantica ne smije imati odusak osim na poklopcu. Nadji negdje polovnu za sitnu lovu. I malo vise paznje poklanjaj autu ako neces da imas probleme. Motor 1.9 dCi ne voli polusintetiku, pogotovo turbina.  :ne:
Kad sve ovo procitam, sipanje polusintetike i ulje u filteru mirise na lezaj turbine.  :nezna:
pa u glavni sevis su mi rekli da sipam polusintetiku??
sledece mijenjanje da sipam sintetiku jel da? sad ne smijem nikako?
onaj gore je pomenuo da moram da ocisytim cijeli motor prije nego li uspem sinteticko ulje??
kupit cu kanticu, jel moguce da mi zbog nje taj zrak ili pritisak ne valja??

meganed97

^^

Ciscenje si trebao da uradis i kad si prelazio sa sintetike na polusintetiku.
Vožnja sa osmehom

Povratnik

kada je motor zagrejan
previse nafte - crni dim
premalo nafte(losa pumpa, dizne) ili rastelovano paljenje(ugao na pumpi ili lose uzubljen) - beli dim
losa turbina ili ventili ili sama masina - plavi dim

hladan motor
beli dim - normalan do 2-3 sekunde a ako ne radi neki grejac i do 20-30 sekundi

mladenpg

Citat: meganed97 poslato 20.02.2011. - 12:36
^^

Ciscenje si trebao da uradis i kad si prelazio sa sintetike na polusintetiku.
kako covjece, pa meni je za taj motor polusintetika??? ne bi mi usuli u servis ovlasceni nesto sto ne valja???

Cherokee

U Autodati pise za tvoj auto:

Hot Climate 10w40 synthetic
API/ACEA CF/B4

:nezna:
while(!asleep()) {sheep++;}
Life is too short to remove USB safely.
Bolje biti smatran budalom, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.

meganed97

Vožnja sa osmehom

NecromasteR

I meni su u servisu preporucili i sipali polusintetiku, znaci da menjam majstora pod hitno, zajedno sa uljem?
@RFS | @FB

IsNoGood

Razumem da se voze "jehtinije" gume sa finasijskog aspekta, ali sipati jeftinije (losije) ulje od propisanog  :tup:
Pretpostavka je majka svih zajeba!

nuk

koliko ja vidim u tom istom uputstvu se navodi sledece:

ELF EXCELLIUM LDX 5W-40 ACEA A3 / B4
Optimum performance and maximum protection in the most severe conditions
All types of driving

ELF COMPETITION ST 10W-40
ELF TURBO DIESEL 10W-40
ACEA A3 / B4
ACEA B3 / B4
Other RENAULT approved lubricants for normal use.

ovo se odnosi za sve tipove motora osim 1.9 sa dpf- om i 2.0T 16V Renault Sport

NecromasteR

Moj motor je F9Q, trenutno imam polusintetiku 10w40.
Znaci sledeci put ciscenje sistema, i sintetika? Totalni sam n00b sto se tice zamene ulja, i sta sa cime sme ili ne sme...
@RFS | @FB

Cherokee

Po prethodnim komentarima autodata ispada shit za preporuke ulja  :nezna:
while(!asleep()) {sheep++;}
Life is too short to remove USB safely.
Bolje biti smatran budalom, nego progovoriti i otkloniti svaku sumnju.

NecromasteR

Au :(
Probacu da iskopam nesto o tome po forumu, ali u principu shvatam da ne vredi stedeti na ulju (sto mi nikad nije ni bila namera, prosto nisam znao sta sipati, a u servisu su mi rekli polusintetika :S). Koliko shvatam, ne smem sipati sintetiku odmah nakon polusintetike, bez nekog ciscenja sistema?
Jos jednom, hvala na razumevanju za moje neznanje, i izvinjavam se ako je vec pisano negde drugde (a verovatno jeste).
@RFS | @FB

meganed97

Citat: direstraits poslato 21.02.2011. - 09:45
Mislim da se negdje vec pisalo o preporuci za ulje koje ide u F9Q. Tim motorima je crkavala turbina jako cesto unutar fabricke garancije, i to sa servisima obavljanim iskljucivo kod ovlastenih. Razlog je bio koristenje 10w40 ulja (polusintetika) u kombinaciji s dugim servisnim intervalima, tj. nepridrzavanje radionickog uputstva u kojem stoji ono sto stoji (za Lagunu). Naravno, ima tu jako mnogo ekonomskih momenata kad se odlucuje koje ulje ide u koji motor, jer se u cifru odrzavanja kod npr. flotnih vozila ukljucuje i cijena ulja kao i interval zamjene. Odatle vjerovatno pokusaj da se snize troskovi naustrb dugovjecnosti turbine (koja je jedna od vecih stavki kad crkne).

Znaci, ne mogu da verujem... :spit:

Ispade da su prve serije Lagune II na losem glasu samo zato sto je fabrika preporucivala pogresnu vrstu ulja.

Ja kao prvo uopste ne bih u dCi sipao ulje viskoziteta 10w nego samo 5w ili jos bolje 0w, jer je potrebno da ulje dodje do svakog pokretnog dela turbine, a ulje 10w nije bas u mogucnosti pri temperaturama u minusu.
Vožnja sa osmehom