Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.
M

Turbina se pali na niskim (malim) obrtajima

Započeo mladenpg, 14.02.2011. - 11:28

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

mladenpg

pa sto ljudi rekoste koje ulje da sipam u scenica 2002god 1.9dci 190.000km presao??
i kako se cisti kad se prerelazi sa polusintetike na sintetiku???

meganed97

Citat: direstraits poslato 21.02.2011. - 14:25
Nema potrebe cistiti motor kod zamjene ulja.

Kazu da treba, posto po istakanju ulja opet ostaje neka kolicina ulja u motoru. I kad dodje u dodiru sa drugom vrstom ulja hoce da peni, sto je stetno za motor :nezna:
_______:renault:_______
Vožnja sa osmehom

damjan05

Citat: meganed97 poslato 21.02.2011. - 12:12
Znaci, ne mogu da verujem... :spit:

Ispade da su prve serije Lagune II na losem glasu samo zato sto je fabrika preporucivala pogresnu vrstu ulja.

Ja kao prvo uopste ne bih u dCi sipao ulje viskoziteta 10w nego samo 5w ili jos bolje 0w, jer je potrebno da ulje dodje do svakog pokretnog dela turbine, a ulje 10w nije bas u mogucnosti pri temperaturama u minusu.

Ovako:u nemackoj sipaju u servisu Elf 5w30 !!!!!  5W30 Sinteticko.Polusintetika nema taj viskozitet koji treba,sagoreva ga motor brzo steti puno katalizatoru ! Moja Laguna 1.9dci ima 212000 i ulje je menjano na svakih 30 000km tj. redovnom servisu! Pukao je interkuler,prve serije istog bez ojacanja ! U starom interkuleru je bilo vrlo malo ulja,gotovo zanemarujuce.Ako vam nesto znaci sto sam napisao.
Dakle,dalje ruke od kojekakvih ulja,nabedjenog kvaliteta i nikako 5w40 POLUSINTETICKO! Stedite na drugom mestu ! Ovde nepostoji SINTETICKO ULJE 5w40 !!!! TO JE POLUSINTETIKA !!!
Mineralno zaboravite ili zaboravite auto koji bi trebao da vam sluzi a da se ne tresete kod majstora i prizivate boga u pomoc !
Pitam se odakle u Srbiji specifikacija 5w40 KAO FULLSYNTHESE?????
Radim u firmi koja pravi ulja i maziva(da nedodje do zabune),kucna marka je UNIL ulje svih specifikacija koje koristi Mercedes Benz,W,Opel ! Ja licno sipam u Lagunu 5w30 SINTETIKU!
Velike firme i servisi uzimaju ulje UNIL kao i Mobil,Aral...sa istim specifikacijama i nece da placaju ime firme! Unil se,bar ovde,pravi od komponenti koje dolaze direktno iz Mobila i BP rafinerija !
Verujem da je veliki problem naci original ulje u Srbiji,zemlji gde je sve dozvoljeno i ne postoji kontrola nicega.
Nadam se da sam bar malo docarao vaznost ulja za turbo motore.Stedite na izlascima,picu...ali ne na ulju koje kao jako lose upropasti motor,katalizator,turbinu a bogami i nerve(pare necu da spomenem)1

POZDRAV

meganed97

Vožnja sa osmehom

damjan05

Citat: direstraits poslato 22.02.2011. - 18:59
Da tvoja Laguna slucajno nema DPF? U tom slucaju i ide samo 5w30 ili 0w30 Low SAPS

Nema Diesel Partikelfilter,ali sa istim sme se sipati samo 5w30 ! Sa obicnim Katom,fabrickim.Servisirana u reno-servisu i sipano uvek Elf 5w30 Solaris.Kad sam kupio auto,ulje nije menjano 36 000 km
a potrosnja je bila 0,3  l ,koliko sam nasuo do maximuma.Neverujem da je dosipano jer je bio sluzbeni auto,najvise na relaciji Svajcarska-Nemacka.
U napuklom interkuleru je bilo neznatno ulja koje se prilikom izduvavanja manifestovalo kao kad naprskas wd 40 na manju povrsinu oko 0,5 m2, a pukao skroz dole desni ugao,razdvojio se!
Pisem ovo samo da docaram sta znaci sipati pravo ulje,jer ipak je auto sa 212 000 i nema curenja ama bas nigde,suv ko barut.
Ja sam mu promenio ulje isto 5w30 sinteticko,ne vidim razlog da izmisljam sta je bolje za motor.
Nije bezveze uzeta sintetika u ove motore,jer polusintetika 5w40 ima mineralnog u sebi,koje Katalizator ne sagoreva vec lepi i zapusi isti a i turbina ne stize da se hladi kako treba.To je veliki uzrok sto nasim ljudima crkavaju turbine prevremeno,pa motori,Kat....Kod nas svega ima ali originalnog ulja jako retko.Niko nemoze da dokaze da mu je auto riknuo zbog fals ulja a prodavci i falsifikatori uzimaju ogromne pare.

IsNoGood

Koliko ja znam kod nas taj Elf Solaris sipaju samo u 2.0dci  :write:
Pretpostavka je majka svih zajeba!

meganed97

Citat: damjan05 poslato 22.02.2011. - 21:34
Nema Diesel Partikelfilter,ali sa istim sme se sipati samo 5w30 ! Sa obicnim Katom,fabrickim.Servisirana u reno-servisu i sipano uvek Elf 5w30 Solaris.Kad sam kupio auto,ulje nije menjano 36 000 km
a potrosnja je bila 0,3  l ,koliko sam nasuo do maximuma.Neverujem da je dosipano jer je bio sluzbeni auto,najvise na relaciji Svajcarska-Nemacka.
U napuklom interkuleru je bilo neznatno ulja koje se prilikom izduvavanja manifestovalo kao kad naprskas wd 40 na manju povrsinu oko 0,5 m2, a pukao skroz dole desni ugao,razdvojio se!
Pisem ovo samo da docaram sta znaci sipati pravo ulje,jer ipak je auto sa 212 000 i nema curenja ama bas nigde,suv ko barut.
Ja sam mu promenio ulje isto 5w30 sinteticko,ne vidim razlog da izmisljam sta je bolje za motor.
Nije bezveze uzeta sintetika u ove motore,jer polusintetika 5w40 ima mineralnog u sebi,koje Katalizator ne sagoreva vec lepi i zapusi isti a i turbina ne stize da se hladi kako treba.To je veliki uzrok sto nasim ljudima crkavaju turbine prevremeno,pa motori,Kat....Kod nas svega ima ali originalnog ulja jako retko.Niko nemoze da dokaze da mu je auto riknuo zbog fals ulja a prodavci i falsifikatori uzimaju ogromne pare.

kakve veze ima vrsta ulja sa oznakama? one oznacavaju viskoznost ulja na 0°C i 100°C

Na primer ulje 10w40 postoji u dve varijante sintetika i polusintetika...
Vožnja sa osmehom

nenasan

Citat: direstraits poslato 23.02.2011. - 00:19
Ulje 5w40 ili 0w40 (B4, RN 0710) je preporuceno za Renaultov F9Q motor koji ti imas u Laguni (bez DPF-a). Ulja Evolution/Excellium sa oznakama 5w40 i 5w30 su sinteticka ulja, kao i ulja Solaris sa oznakom 5w30 (C3). Razlika je u tome sto Solaris ulje sadrzi manje kolicine sulfatnog pepela, sumpor-fosfora (low sulfated ash, phosphorus-sulfur), i time manje zagadjuje filter krutih cestica (DPF). Medjutim, nizi TBN broj kod Low SAPS ulja moze uzrokovati brze trosenje dijelova razvodnog mehanizma (kod starijih tipova motora) i koroziju.  :nezna: Opet, ova Low SAPS ulja imaju neke druge EP aditive kao zamjenu za SAPS. Komplikovano, i ne previse testirano da bi se dao izvuci neki pametan zakljucak.  :kafa:

Pa šta ja da sipam sad kad sve ovo pročitah,inače imam dpf.Inače znam da ide Low SAPS ulje u moj auto ali kod vukovića ga nikada nije bilo kada sam menjao pa sam sipao 5w40.greška znam ali šta sad pošto za jedno 2000 menjam.

damjan05

Najbitnije je da specifikacije ulja koje propisuje Renault za svoje motore odgovaraju.Nebitna je marka ulja.
Postoje odavno novi standardi za ulja i fulsinteticko je sve ispod w30 a 5w40 nije vise oznaka  za fulsinteticko vec polusinteza.
Ko neveruje nek se raspita na pravom mestu a na internetu ima dosta zastarelih informacija,nevazecih.Kod nas se takodje prodaje sve i svasta tako da je tesko doci do pravog ulja i trenutnih standarda na trzistu.

Pozdrav svima

SlObOdNi

Ok, nećemo ovde više o uljima. Postoji tema o tome. Sve dalje što nema veze sa temom, biće obrisano. Hvala.

mladenpg

Citat: nenasan poslato 23.02.2011. - 08:36
Pa šta ja da sipam sad kad sve ovo pročitah,inače imam dpf.Inače znam da ide Low SAPS ulje u moj auto ali kod vukovića ga nikada nije bilo kada sam menjao pa sam sipao 5w40.greška znam ali šta sad pošto za jedno 2000 menjam.
zanima me dal ja imam taj dpf u scenicu 1.9dci 2002.god??
u reno servisu su mi rekli da sipam ELF COMPETITION  10W40

mire

nenad1909

E evo ti jednostavan odgovor... Posto ne mogu da citam ima mnogo postova a 90 posto sam siguran sta je problem... Ljudi mnogo skrecu sa teme  :banghead: :OT:
Tema nije bila koje ulje na koliko stepeni itd... Kad nema kvara maltene mozes da sipas i suncokretovo ulje i da se ne cuje nista  :tup:

Turbina ti ima lufta, zato je i cujes na nizim obrtajima i trosi tih 3 litre ulja na 7hiljadarke......inace turbina radi non stop-od nule samo slabije vrti na nizim obrtajima sto je logicno....to samo na obicnim turbo dizelima ( sa bosch pumpama) turbine pocinju da radi posle 1500  i dalje ...
zato lepo skini crevo sa turbine (crevo do filtera) uvati osovinicu peraja i mrdaj da proveris koliko to lufta ima, a verovatno ima poprilicno...i pravac turbo servis... :)))

nuk

ne verujem da je kolega cekao bas tebe da mu odgovoris s' obzirom na datum kada je poslednji post napisan

nenad1909

Citat: nuk poslato 24.03.2011. - 12:47
ne verujem da je kolega cekao bas tebe da mu odgovoris s' obzirom na datum kada je poslednji post napisan

ja nisam video da je napisao da je zavrsio sa tim, niti da je tema zavrsena, samo sam procitao kako ljudi rasprevljaju koje je ulje bolje....a to nije tema...pa verovatno covek digao ruke...ne znam sto se ti nalazis prozvanim uopste?!? Ispade sad u fazonu PROMENI ULJE I REMONTOVACES TURBINU