Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.
V

Problem sa dihtungom, dihtunzima na motoru

Započeo vladimir, 15.07.2008. - 14:34

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Goran.K.

Ako je pustio dihtung, zar ne bi bilo logicno da onda antifriz ulazi u kompresioni prostor kada se auto ugasi i da samim tim gubi nivo tecnosti u sistemu (a ne gubi) i da izbacuje tu vodu kroz auspuh kada se auto upali?

Goran.K.

Evo da javim kako stoje stvari... Auto sam kupio na placu od dilera i pošto po zakonu imam pravo na garantni rok na veće kvarove  :smoke:, kontaktirao sam ih, rekli su da auto odvezem u servis koji sa njima saradjuje i da će otkloniti sve kvarove. Auto odvežen u NS u subotu posle podne i u ponedeljak tj danas sam dobio informaciju da je motor rastavtljen tj glava skinuta, odneta na obradu i testiranje, inace pustio je dihtung glave.... Ipak je do toga bilo... Nadam se da će sve na kraju biti ok... :cancan:

Panta011

Citat: Goran.K. poslato 28.10.2011. - 18:06
Ako je pustio dihtung, zar ne bi bilo logicno da onda antifriz ulazi u kompresioni prostor kada se auto ugasi i da samim tim gubi nivo tecnosti u sistemu (a ne gubi) i da izbacuje tu vodu kroz auspuh kada se auto upali?

Da, moze da se desi, ali veci deo tecnosti pri ovakvom scenariju se gubi na cepu ekspanzionog suda. Usled povecanja pritiska u sistemu, ventil na cepu se otvara da bi rasteretio sistem pri cemu izadje i odredjena kolicina rashladne tecnosti. Na nekim modelima automobila (VW, seat....)otvor kroz koje se rasterecuje sistem (i kroz koji "istice" tecnost) nije na vidljivom mestu, konkretno je sa strane posude kojom se naslanja na karoseriju, i jos je pokriven plastikom pa je veoma tesko videti da tu nesto curi.

@Goran.K.: Drago mi je da su na placu bili korektni (koliko god morali biti po slovu zakona, znamo svi da ima i onih drugih slucajeva). Zelim ti da na kraju price TI budes zadovoljan i placem gde si kupio auto, i servisom i na kraju samim Meganom :ok:  :ziveli:
Ako nađeš put koji nema ni jednu prepreku, onda je to put koji verovatno ne vodi nikuda.

Ismir_alibabić

Ima li gdje slikovito uputstvo kako zamijeniti dihtung poklopca motora-ventila, ne čini mi se komplikovano , nekoliko šerafčića, ali da nema kakva druga stvar na koju treba obratiti pozornost??
Čistio sam egr pa sam mislio i zamijeniti i taj dihtung malo mi tu pusta ulje....

twister76

šta skineš to i vratiš,al ti najbolje kod majstora -daš 10 eura i gotovo  :)

Ismir_alibabić

nije problem u majstoru nego pravi mi zadovoljstvo malo čačkati oko mog, odnosno mojih vozila. Laguni ne fali ništa, tip top. moram malo clinju da utegnem

mishamisha

Jos jednom pozdrav svima :respect:
E sad ovako...imam megana 1.9dci 88kw 2003 6b nekih godinu dana i zaista sam bio prezadovoljan sa njim,do relativno skora recimo pre nekih 3meseca kada se desava sledece...bio na put i dobro da budem iskren jesam ga malo jace terao...i  :shit: tad mi prvi put probije dihtung auto krene da radi kao benzinac kad radi na 3klipa....elem....odem ja kod majstora resi on to meni navodno tad probio na kompresiji ne znam sta,jos samo da dodam da sam auto uzeo sa nekih 118000 to prvo probijanje dihtunga se desilo na nekih 165000...uglavnom to je reseno sada megan ima 180000 i probio je dihtung kako sam ukapirao u jednoj od tema... Auto mi gubi grejanje s vremena na vreme ima garezi u boci za vodu tj antifriz...nabija pritisak u sustini temperatura stoji na radnu ne pregreva ne nista auto se sasvim normalno ponasa osim sto mi je vidno povecao potrosnju bar za litar...znam podigne on u toku zime ali je podigao jos za litar preko toga
E sad ako neko moze da mi pomogne....znam da glava nije bila na obradu prvog puta dali to ima veze sa ovim ponovnim nakon nepunih 15000km
Izvinite na romanu

Saćipko

Citat: mishamisha poslato 04.12.2012. - 20:35
.znam da glava nije bila na obradu prvog puta dali to ima veze sa ovim ponovnim nakon nepunih 15000km

Ima sigurno veze.

Rad na 3 cilindra nema direktno veze sa pregrevanjem dihtunga, vec bi, trebao da mesa vodu i ulje, i pravi emulziju u posudi za vodu.

Bitnije od svega je da li je to razredilo ulje, sigurno da jeste, ali u kojoj meri, i da li je povuklo na lezajeve radilice. Ako jeste, to je vec ozbiljan problem

edit,

razjasni malo

Nije li pukla neka karika?
Kad izadjes iz auta, zakljucas ga i ne okrenes se da ga ponovo pogledas, znaci da ne vozis pravi auto ;)

mishamisha

Ajmo ovako...
Prvog puta ama nista samo je kreno da trokirao i to je neko sitno secanje bilo osecalo se tek od 4 te brzine pa na gore nista temperatura normalna bio sam nekih 200km od mog mesta,noc,sta cu...mada nikakav problem osim tog sitnog secanja i osetno slabije vuko,sutradan naravno pravac u servis...ja kao laik prvo na sta sam pomislio,dizna...majstor na prvu dizna,kad ga je cuo...medjutim stavio ga na dijagnostiku sa diznama fala bogu nista ispitivao on tu neka cuda gledao ulje sve ok nikakav prob nista nije pomesao kako je on meni rekao tj kako sam ja razumeo motor je samo izgubio kompresiju
A drugi put se desava sad tj ima garezi na cepu od boce za vodu ulje je najnormalnije boje relativno skoro menjano grejanja ima pa nema a i kad ga ima nije to to sto je nekad bilo auto i dalje radi najnormalnije temperatura se podigne do radne temperature i ne mrda dalje...razlika od proslog puta je sto sad ne seca...radi sasvim normalno....a sto se tice obrade glave...nije bilo do mene ja sam platio majstoru i obradu glave a danas kad je doso malo se je zaboravio  :asshole: i kao pa neee nije obradjivana glava kao nije bilo potrebe i ajd sad budi pametan u ovom moru NADRILEKARA

SlObOdNi

kad je zaboravio, neka sada dovede u red :yes:

MilosM

Suludo je na starijim (ne novim :D ) automobilima, da se prilikom skidanja glave ista ne obradjuje. Promeni ti majstora blago meni, oteraj kod nekog da ti opet zameni dihtung, obradi glavu i miran si.
We are ham operators, we are not normal!!

Saćipko

I obavezno proveri kopresiju. Mnogo mi lici na neki cilindar!
Kad izadjes iz auta, zakljucas ga i ne okrenes se da ga ponovo pogledas, znaci da ne vozis pravi auto ;)

wcyber

Jos nesto.. to se ne desava sa kolima na toj kilometrazi .. tvoj auto sigurno nije presao 118.000km kad si ga uzeo, a 2003. godiste.. pretpodstavljam da je iz uvoza ? Moras biti svestan toga ..

mishamisha

Auto jeste uvezen ali je kupljen od prvog vlasnika...da napomenem ujak je prvi vlasnik pa posto je on resio da uzme nesto novije ja resio da uzmem megija s'obzirom da sam znao sta kupujem...kad sam ga kupio ni gume nisi mogao cuti u njemu u toku voznje...majstor promenjen,danas je odvezen kod drugog...nadam se da ce ovog puta sve biti ok

wcyber

Huh, i ja imam isti ili bar slican motor, koji je kad sam ga uzeo imao 186.000 i ja sa njim presao vec skoro 20k km .. pa se zato cudim ..