Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Rucna kocnica (parkirna) - dotezanje, zamena sajle

Započeo Dogac, 25.07.2008. - 00:17

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Milovan G.

Posle razgovora sa majstorima o zameni instalacija ručne kočnice prepustio sam to profesionalcima da urade. To je veliki posao (ima dosta "raspakivanja"), a tek bi meni bilo posla jer nemam alat.
Auto sam odvezao u servis i posle zamene to ovako izgleda.
Šteta što nisam slikao kako je to izgledalo pre (na levom točku je bulvalno sve popucalo i videle su se žice).

Vozi onako, kako bi voleo drugi oko tebe da voze!

Pac-Man

Znam da je dosta stara tema.
Al je pravo mesto za moje pitanje.
Od kad sam uzeo auto, rucna mi hvata visoko, tek na sedmom, osmom zubu. Kad povucem rucnu do treceg ili cetvrtog zuba, auto mi ide unazad. Bez obzira koliki je nagib.
Kad sam radio kvacilo u avgustu, majstoru sam rekao da malo dotegne sajlu. I dotegao je, posle toga je hvatala na trecem zubu. Onda se opet opustila i hvata kao pre (sedmi ili osmi zub).
Sta moze da bude problem, sama sajla ili je nesto u dobosima?
Moracu i nekog majstora da pitam ili vise njih, pa na servis ako moram. Nego da me neko ne vuce za nos ili da mi prica bajke, kako je to normalno i da cutim i vozim.
Auto mi se ne zanosi pri kocenju, ne koci slabo. Samo je rucna slaba dok se ne povuce skroz do kraja (nekih 60 stepeni).

wcyber

Jbg, ja sam poslednji put te doboše sređivao na škodi. kupio sam majstoru komplet opruga za remont doboša, povadili smo sve napolje i stavili nove elemente.

Jesi gledao u kom ti je stanju taj samozatezni mehanizam u dobošu?

Pac-Man

Iskreno nisam video.
Al majstor koji mi je to radio, rekao bi mi da je za zamenu. Covek me nije nijednom zeznuo.
Jel se secas mozda koliko te je to sve kostalo?
Cisto okvirno da znam.
Sutra cu da vidim da odem do majstora i njih da pitam sta je, pa da me prime u cetvrtak ako bude potrebna neka interevencija.
Na tehnickom je prolazila svih 5 godina bez problema, samo mi je cudno da hvata toliko visoko.
P.S par puta mi se desilo da sam imao osecaj kao da je spustena do kraja, a da me u voznji upozoravalo (zvucno i vizuelno) da je aktivirana. I to je bilo na prvom zubu. Uopste nemam osecaj kad je spustena do kraja, a kad je aktivirana. P. Moze sa domalim prstom da se podigne na prvi zub, tolika je sila potrebna. Slicno je i kad se opusta, pa nemam osecaj kad je do kraja spustena.

wcyber

jbg, treba sve proveriti .. evo neki video o zameni svih delova na clio  3 ..

https://youtu.be/yF_U4CVQjpI?t=148

mozda je tebi i dobos istanjen preko granice?

cika mili

Pac-Man

Nema ni 50.000.
Jbg. Sve od kvarova sto se desilo na njemu je posledica stajanja u mestu.
Dve pune godine uopste nije vozen. Onda sam ga ja uzeo i krenulo je zezanje.
Prvo su menjani amortizeri, pa zadnji lonac auspuha, sredjen anlaser, brava na gepeku, motor prednjih brisaca remontovan, pa zamenjen set kvacila.
Previse je to popravki za 6 godina koliko je kod mene. Sa 22.600 km i 6 godina starosti u trenutku kupovine je delovalo skoro kao nov. Ne previse star, sa malom kilometrazom.
Tako da ne znam vise sta je. Mozda nije nista, a mozda i jeste kvar. Da vidim sta je, da ga popravim, ako treba.
Pa da probam nekako iduce godine da uzmem nesto drugo. Ne kazem da je auto los. Samo je ovog ubilo stajanje i to dolazi do izrazaja.
Na koliko rucna inace treba da hvata?

wcyber

hmm, moguce da je zaribao taj mehanizam u dobosima ako je tako dugo stajalo .. mozda moze da se opere u necemu, pa da se podmaze .. ili samo da se sprica sa wd-40 i da se razradjuje sa sajlom i kocnicama

Pac-Man

Moguce. Amortizeri su mu procureli od stajanja, pa sam na nekih 27-28 hiljada morao da ih menjam.
Uzeo sam da gledam i ovaj klip sto si poslao, pa da vidim sta bi jos moglo da bude. Hvala na pomoci.
Popodne svracam i do majstora, pa cu sutra, prekosutra to da sredim, ako bude potrebe. Danas na Djurdjevdan necu da se zezam. :)

Sebastijan

Po tvome pisanju sajle idu bez zapinjanja.
Nisam pročitao da si menjao obloge-pakne, ako nisi trebalo bi verovatno. Od stajanja doboši korodiraju pa brzo potroše obloge. Potrošnjom obologa menja se položaj ručne pogotovo ako samopodešavanje ne funkcioniše dobro.
Obrati pažnju i na četvrtku na koju deluju sajle, dešava se da se zaobli pa time nema dovoljnog hoda-potiskivanja kočione obloge na doboš.
Nije to neka nauka, da se lako  i jeftino rešiti.

Svakako proveri ispravnost klipa u dobošu, ako se teško vraća greje se kočnica-doboš i brzo troši  obloge.
Gluvom priču pričati!

Pac-Man

Hvala na odgovoru. :)
U pravu ste. Nisam menjao paknove. Auto ima 12 godina i presao je 47.000. Vise je star, nego sto je presao.
Moguce da ga je stajanje zeznulo. Samo nisam znao sta bi moglo da zariba. :)
Ovako. Bio sam na servisu. Stelovanje je bilo potrebno. Sajle su dobre, paknovi su skoro novi (po recima majstora), sve ok. Tako da su stelovali kocnice pozadi i rucnu iz kabine. Sad hvata kako treba. :)

Vozac7

Pozdrav svima. Imam jednu nedoumicu u vezi sajle od rucne kocnice na Laguni II. Pri testiranju rucne kocnice na valjcima, ispalo je da je desna strana slabija od lijeve za oko 35%, sto je bas previse. Danas sam sam uzeo da dotegnem rucnu, pomocu navrtke za dotezanje (prorez ispod naslonjaca ruke). Zategao sam rucnu na prvu zub i navrnuo je par krugova. Ono sto sam primjetio jeste da je vlasnik prije mene na autu mjenjao samo desnu sajlu, koja je vidno drugacija od lijeve, a cini mi se i da je malo duza desna sajla.
Da li je moguce da je jedna sajla duza od druge i mogu li ja na ovaj nacin zategnuti desnu, a da ne pretegnem lijevu?
Postoji li mogucnost da zategnem sajlu samo na jednom tocku, jer kako vidim ne postoji, ili da podbacim nesto ispod duze sajle, tako da budu jednake?
Ima li i jedan nacin da ovo rijesim, osim zamjene obe sajle?

Nisam jos isao na valjke da testiram rucnu, sad hvata na trecem zubu, ranije je bilo na 4-5. Kad sam probao da krenem iz mjesta pod rucnom, vidim da desna strana prva popusti, opet je slabija.
Hvala za svaki vid pomoci.

Sebastijan

Problem sajli je ako se iskida ili zaglavljuje.
Proveri kočione elemente u točkovima, pre će biti u njima problem nejednake sile kočenja.
Gluvom priču pričati!

Drobac

Pre mesec dana otprilike mi se zaglavila desna sajla ručne na meganu 1. Promenjene su obe sajle i sad mi levi točak hvata pre nego desni, kad povučem ručnu. Šta može biti uzrok? Kočni ce su bile ispravne, pre 3 meseca je rađen tehnički. Da se nije oštetila kočnica od vožnje sa blokiranom sajlom? Prešao sam nekih 6-7 km tako (nije bio skroz blokiran točak, ali se kočnica baš dosta zagrejala). I da li to može da ima veze sa tim što sad desni hvata kasnije?

wcyber