Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.
V

Pale se lampice za nivo, temperaturu i pritisak ulja

Započeo VeljkoM100, 17.04.2011. - 20:34

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

VeljkoM100

Od pre dva dana mi se na Renaultu 19 1.9D 1991 pale sve tri lampice od ulja: Nivo, temperatura i ona klasična od ulja. Sve zajedno trepere, na hladan najviše, posle se ugase kad se zagreje, ali ipak pomalo se zatrepere. Dosuo sam još ulja jer je bilo na sredini i nije se nešto promenilo. Od jutros ne radi skala visine ulja u motoru iako sijalčica i dalje treperi. Na jači gas se malo ugase. Ulje menjano pre 2000 km 15w40 modriča.
Planiram sutra proveriti sve kontakte da nije kakav spoj, kad bude para da očistim karter i naspem neki ELF.
Rešiću to, samo me interesuje da li je neko imao kakva iskustva s tim?
Na nekim forumima postoji priča da na renoima često flešuje tabla.

Da dodam da sam sad palio i vozio jedno 3 km i sve radi lepo, ne pali se ni jedna lampica, pokazuje i ona od pritiska ulja.
Inače auto ne dimi i lepo radi, pali ekstra da me strah, čak i hladan bez grejača na prvu upali, uz vrlo malo nemirnog rada. :ptica:

meganed97

_______:renault:_______
Vožnja sa osmehom

iggy1607

Da ti neko nije podvalio benzinca,a lici na dizel??? Salim se,proveri kontakte na tabli. A kako si ga skoro kupio,moraces se malo i nervirati dok ne prelezi decije bolesti (zavisi sta mu je radio onaj pre tebe)  :165fs373950:

VeljkoM100

Stvarno je dizel, u početku sam čekao 10 sek pa upali iz prve. Posle čekam 5 sek i upali iz prve. Sinoć pokazujem drugaru auto i samo okrenem ključ i sastavi odmah! Bio je hladan, ne vožen taj dan. Vidim da je rađena glava motora jer se dihtunzi crvene od diht mase, e to me i brine da nije rađen taj deo zajedno sa karikama ( jer ne mogu naterati miligram dima na auspuh kako god da ga mučim) pa zbog prejake kompresije popustili ležajevi na radilici ako nisu menjani...

meganed97

Tebi je najverovatnije riknuo relej grejača pa ne pali lampicu grejača, a ustvari grejači normalno rade :nezna:
_______:renault:_______
Vožnja sa osmehom

VeljkoM100

Otkrio sam svašta:
Motor duva ko blesav na iberlauf.
Duva ko blesav i na merač ulja kad se dobro zagreje. Da li sam slabo vratio šipku merača ili je sama iskočila 2 cm uglavnom provozam par kilometara i otvorim haubu- kad nisam crko: Fukušima! Sav motor u ulju! Šipka izvučena 2 cm i na nju prska ulje.
Lampice se palile jer ulje iz iberlaufa i merača ulja padne na senzor ulja koji je tu odmah pored i sav se zamastio-natopio. Očistio sam ga i ne pali više lampice, ni ladan ni vruć, ni pod razno.
Skinuo sam i kućište filtera za vazduh, sve oprao i osušio, usisao filter, zakrpio crevo koje bilo napuklo. Provozam i imam utisak da bolje ubrzava.
Enigma je zašto dobro pali i zašto ne dimi na auspuh nikako ako motor duva dim na sve strane.

Da dopunim nove elemente:
Kad se palila lampica ja po savetu nekog foruma dospem ulja skoro do max. To je moglo izazvati danas prskanje ulja po motoru...
Kad sam vidio da duva motor više me preplašio intenzitet vazduha a ne količina bele boje u njemu. Sad vidim da vazduh MORA da piči kroz iberlauf do EGR i usisne grane... Količina dima je tu i tamo, volio bih da je nema, ali...
Sve u svemu izgleda da motor nije za  :pop:
Brzo navuče do 100 km/h
Lamela znam da je loša, ali ima da izdrži još malo.

iggy1607

Nemas potrebe da nalivas ulje do max,jer nam motori nisu vise mladfi kao nekada. Mozes samo izazvati izbijanje ulja negde na motoru. Ja kod mene drzim ulje malo iznad polovine (izmedju max i min) i nikada nisam imao problema. Isto tako sam radio i dok sam vozio devetku koja je presla 448 000 km. Ako ti bude trosio 1L ulja na 4-5 hiljada km ,nemas sta brinuti-jos ces se dugo voziti sa njim. Sto se tice paljenja,po ovom vremenu (prosecno toplo) ja ne moram drzati grejace do kraja,pali glatko posle 4-5 sek. Inace lampica grejaca mi se gasi na 8s,a relej cakne posle 12-14s-obicno sacekam da relej odradi svoje,i  :fucka:

VeljkoM100

Ulje sam nasuo na max zbog paljenja lampice od pritiska ulja, sad vidim da se palila zbog masnog senzora, možda sutra da odvadim malo ulja. :hmm:

nemke

ma mozes da vadisulje kolko hoces ako motor duva i plai lampicu za ulje, ko zna kakva je tek radilica ...

VeljkoM100

Kao što rekoh 2 puta: lampica se palila zbog zaprljanog senzora na bloku motora.
Očistio utikač na senzoru i ne pali se ni pod razno.
Ponavljam iako sve već piše,al eto. :rtfm:

iggy1607

Jbg,vozi ga neko vreme,proveravaj nivo ulja pa ces videti. Ako se kroz 2-3 hiljade km nista bitno ne menja-dobro je. Posto si spomenuo i lamelu-set kvacila Valeo ti je oko 100E u bgd-moze se promeniti spustanjem sanki ispod auta,ne mora se vaditi motor pod uslovom da safovi na sankama nisu zapekli. Ako jesu,onda je  :place1:

VeljkoM100

Kad već pomenu, pitam za savet:
imam ponudu potpuno istog R19 stranca za 300evra. Da zamenim ceo menjač, šajbu, prenji branik, a ostalo mi ostane pride? Potpuno isti i godina, motor, boja... :nezna:

mire

^^ Daj mu 250 i uzmi ga, naravno ako je auto u ok stanju, tj. ako su delovi s njega u boljem stanju nego tvoji.

VeljkoM100

Citat: iggy1607 poslato 19.04.2011. - 21:52
Jbg,vozi ga neko vreme,proveravaj nivo ulja pa ces videti. Ako se kroz 2-3 hiljade km nista bitno ne menja-dobro je. Posto si spomenuo i lamelu-set kvacila Valeo ti je oko 100E u bgd-moze se promeniti spustanjem sanki ispod auta,ne mora se vaditi motor pod uslovom da safovi na sankama nisu zapekli. Ako jesu,onda je  :place1:

Možete li mi objasniti šta je spuštanje sanki ispod auta?
Ako naletim na majstore koji to ne znaju pri zameni. :hm1:

iggy1607

Sanke su celicni okvir ispod prednjeg dela auta i na njima lezi motor,menjac i kompletno vesanje,pri cemu su jedino amortizeri na gornjoj strani pricvrsceni za koseve. Sve osim gornjeg dela amortizera stoji na sankama (ispravite me ako je naziv mozda drukciji). Ja sam na mom uspeo da odvijem srafove jer nisu bili zapekli,pa smo posao oko menjanja one male kugle za oslanjanje viljuske kod korpe i lamele zavrsili daleko brze nego sto bi islo da smo morali vaditi motor. Jedino se pri tom mora odvojiti letva volana da se ne bi ostetila. Ne znam tacno pojedinosti,sve je odradio jedan moj prijatelj koji renoe radi vec 7-8 godina i poznaje ih u dusu. Ako su majstori iole dobri,trebalo bi da znaju ovaj fazon sa sankama. Nemoj da pristajes da ti naginju motor na jednu stranu (delimicnim otpustanjem nosaca motora) bez otpustanja sanki jer vrlo lako mogu popucati nosaci motora i napraviti samo dodatne nevolje. Spustanje sanki i odvajanje menjaca ili motor napolje.

EDIT: ako je dobar stranac,i jos ako je voljan malo za popustanje sa cenom-nije mnogo