Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.
R

Kompresor klime- problemi, iskustva, saveti

Započeo rilegrozni, 30.06.2011. - 14:58

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

zokce

Sad skoro svi servisi imaju aparat za klime, i taj fluoroscentni dodatak. Jedino je problem što retko koji od njih može stvarno da otkloni curenje gasa.

Saćipko

Ja sam imao problem sa klimom na mojoj laguni i pisao sam o tome. Kod mene je curio hladnjak. Napunili iscureo, ubacili boju otkrili, zamenio.
Posle je bio problem sa ekspanzionim v i dok smo otkrili menjao sam i unutrasnju jedinicu. I mnogo je iskostalo.
Elem. Ako sumnjas odmah u kompresor, i otkrijes da je on, ne servisiraj, vec kupi drugi. Ukratko, otpasce ti usi od cene na kraju... Jeste polovan rizik, ali manji rizik od popravke starog. Ima 300 qurca koja mogu da se pokvare!
Kad izadjes iz auta, zakljucas ga i ne okrenes se da ga ponovo pogledas, znaci da ne vozis pravi auto ;)

Ultrena

Punjen je nekoliko puta tim gasom u boji, probali pod pritiskom, i kazu da nigde nisu nasli da pusta  :nezna:

Ne znam vise sta da radim, jedino da povadim sve cevi od klime i da stavim SVE nove?!  :mad:
Samo hladnjak i kompresor mogu da izadju na 300 eura ocas posla  :spit:

Ili kupiti drugi auto, nrp Lagunu III ? :D

baki800

Ako ti klima radi, ali polako gubi gas 99% je negde probijena na hladnjaku (neki kamencic i sl.)

Saćipko

Ja sam kupio koneski hladnjak, koji radi ekstra, evo vec trecu godinu... Cena bese 7500... Kompresor polvni oko 100e, i montaza i punjenje 30-tak eura... Znaci za dve glave komplet.
Kad izadjes iz auta, zakljucas ga i ne okrenes se da ga ponovo pogledas, znaci da ne vozis pravi auto ;)

Ultrena

Kad bolje razmislim, interkuler je menjan pre 2 godine  :blink: Izgleda da je negde "nasadjen" zajedno sa hladnjakom klime  :hmm:

Sad se pitam, da li je majstoru palo na pamet da proverava da li na hladnjaku pusta?!

baki800

Ako nije proveravo hladnjak onda je stvarno :hmm:
to je najslabiji deo rashladnog sistema najpodlozniji ostecenju...

problem je sto i kad sipa boju hladnjak nije tako pristupacan i zgodan za pregled UV lampom, jer bi trebalo skinuti i branik.

Dok god pusta, ne isplati se puniti, bacas pare, ispustice opet.

Ultrena

Ma cuti, punio sam 3-4 puta... Sva sreca pa sam samo jednom platio :)
A majstora ako mrzi da trazi problem, meni nije tesko da mu oteram pred sezonu da mi napuni :D

zokce

Nije loše, ali će da te odere kad se rupa poveća. Sve će to tada da ti naplati. Ja bih promenio majstora.

vladaor

Imam problem sa klimom na meganu 2 1.9 dci, naime klima hladi ,ali sam primetio da kad je na leru i dam gas cuje se kako gasi kompresor, a cim pustim gas opet ga ukljuci. U voznji mi klima hladi, cini mi se da ga tu negde na oko 2000 obrtaja ugasi

wcyber

Pa i ne treba da radi kompresor nonstop .. on se pali i gasi po potrebi .. tj. ugasi se pri dostizanju odredenog pritiska u sistemu

mire

Ne bih se baš složio. Kompresor radi dok hladi kabinu. Gasi se kad više nema potrebe da je hladi, ili iz nekog drugog razloga. Da je tako kako ti kažeš, ne bi bilo kretanja freona pa samim tim ni hlađenja.

wcyber

Zaboravljas da kompresor radi direkno sa motorom na promenljivon broju obrtaja. Sad sam za probu drzao ler ba 1500 obrtaja i komprwsor se palio i gasio naizmenicno a duva ledeno na trojci.. Oseti se i blaga varijacija u temp vaZduha

zokce

To sto se kompresor iskljucuje na 2000 obrtaja znaci da se ne ukljucuje povratni ventil koji smanjuje pritisak freona u sistemu, i tada se ukljucuje zastita na kompresoru - presostat. Pisano je o tome ovde dosta.

wcyber

Huh, nista, moracu i ja da proverim to sledeci put u servisu ako je tako .. A mozda se i tripujem .. Al rekao bi da mi se za nijansu menja zvuk motora kad tako drzim na leru 1500 obrtaja