Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite lokaciju u Profilu.
Powered by
Plus hosting
Toggle full width forum
Dobrodošli,
Gost
. Molim vas
prijavite se
ili se
registrujte
.
1 čas
1 dan
1 nedelja
1 mesec
Zauvek
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije
Pretraga
Vesti:
RFS na
Facebook
-u
RFS na
YouTube
Početna
Pomoć
Prijavljivanje
Registracija
Renault Forum Srbija
»
Renault - delovi, održavanje, problemi, unapređivanje vozila
»
Delovi, održavanje, problemi
»
Klima i ventilacija
»
Tema:
Kompresor klime- problemi, iskustva, saveti
« prethodna tema
sledeća tema »
Štampaj
Stranice:
1
...
27
28
29
30
31
32
33
34
Idi dole
Autor
Tema: Kompresor klime- problemi, iskustva, saveti (Pročitano 191407 puta)
0 Članovi i 1 gost pregledaju ovu temu.
milan035
Kadjar
Trenutno vozim: Laguna II privilege 1.9dci BMW F30 318d Porsche Cayenne platinum edition Škoda Citigo
Pol:
Starost: 46
Odg: Kompresor klime- problemi, iskustva, saveti
«
Odgovor #450 poslato:
29.09.2023. - 01:25 »
Sa modula klime crni konektor pin 8 odlazi signal ( ne znam vrednost, verovatno minus) na crni konektor pin D2 na motornom računaru, to je zahtev za uključenje kompresora, da li će motorni računar uključiti kompresor zavisi da li su ispunjeni uslovi za to. Ako jesu, motorni računar će preko pina A4 (crni konektor) uključiti kvačilo kompresora (preko releja 784), i povećati obrtaje, ako je potrebno...
Sačuvana
Više ne odgovaram na privatne poruke koje su u vezi sa stručnim delom foruma.
krume
Clio
Trenutno vozim: Clio II 1.2 16V
Pol:
Starost: 45
«
Odgovor #451 poslato:
29.09.2023. - 18:28 »
Pozdrav i hvala druze na brzom odgovoru, prema dijagramu auto date na ovaj model Clio, signal za uklucivanje kompresora daje modul klime a, ne sam ECU. Problem na ovaj auto i problem koji ne mogu da ga resim vec dugo vreme je to sto ECU ne povecava borj okretaje motora kad je klima uklucena, Prema dijagramu mislim da je za tu operaciju odgovoran pin D2 na ECU-a i zbog toga sam i pitao i trazim pomoc. Ukoliko nije taj pin odgovoran ondak recite mi molim vas na kom pinu ide signal za povecanje okretaj ili signal da je morot pod AC rezim rada.
I drugo sto se pitam, dali je potrebno da se ponovo programira ECU kako bi prepoznao da je uklucen kompresor, ali mislim da opet treba mi signal do ECU-a za uklucena klima kako bi motor usao u tom rezimu rada ?! Sta mislite ?
EDIT: obrisan citat prethodnog posta na koji se direktno odgovara.
«
Poslednja izmena: 30.09.2023. - 08:45 od strane slavko_bgd
»
Sačuvana
milan035
Kadjar
Trenutno vozim: Laguna II privilege 1.9dci BMW F30 318d Porsche Cayenne platinum edition Škoda Citigo
Pol:
«
Odgovor #452 poslato:
29.09.2023. - 22:12 »
I po diagramu iz Autodate i po Visu diagramu (fabrički wiring diagram) za DF4 712, signal za startovanje kompresora daje ECU. To je po Visu pin A4 crni konektor, ili po Autodati Aa4.
Ne postoji pin za povećanje obrtaja...
Radi li klima na tom Kliu, odnosno da li uključuje kompresor? Ako uključuje, kada pratiš real time data na ECU, da li stoji da je kompresor uključen, raste li pritisak u sistemu...?
Koji je konkretno problem , ne razumem baš? Porast broja obrtaja može biti i neznatan 20-30 RPM, zavisno od mnogih faktora...
Sačuvana
krume
Clio
Pol:
«
Odgovor #453 poslato:
01.10.2023. - 20:13 »
Klima radi bez ikakvih problema, kompresor ukljucuje normalno, radi ventilator kondenzatora i spora brzina i kad poraste pritisak pali se duga brzina ..... hladi u svakom rezimu rada motora. Problem je da na dijagnostiku nista ne pokazuje, kako da auto nema klimu, na leru obara okretaje i u gradskoj voznji pri malim brzinama gasi motor kad je vruce. I remeti rad motora na leru, kad iskljucim klimu ler gas ostaje povecan na 1500. Nakon toga moram da resetujem ECU kako bi se vratio normalan rad motora na ler. Jednostavno ECU ne prepoznaje kompresor %uD83D%uDE24
«
Poslednja izmena: 01.10.2023. - 20:15 od strane krume
»
Sačuvana
milan035
Kadjar
Pol:
«
Odgovor #454 poslato:
01.10.2023. - 23:56 »
Da ga ne prepoznaje ne bi ni uključivao kompresor.
Kad je isključena klima da li se poklapa zadana vrednost obrtaja na praznom hodu i trenutni broj obrtaja.
Jesi li probao kalibraciju regulatora obrtaja na praznom hodu, ako ga taj ECU uopšte ima, nisam siguran. Ako nema onda se radi radi preko aktuatora, mora da se ponovi aktivacija 3 puta.
Probaj da zameniš regulator, ista je procedura i kad se menja regulator, radi se ili kalibracija, ili preko aktuatora...
Sačuvana
krume
Clio
Pol:
«
Odgovor #455 poslato:
12.10.2023. - 14:56 »
Evo danas sam gledao okretaje, na prazan hod su 580, što po meni je nisko, sli ECU ne dozvoljava da se promeni broj okretaja. U trenutku Kad uključi kompresor okretaju ide do 200 i malo više maltene ugasise motor i vrete se opeta na 580. Ja stvarno ne znam šta da radim, osim programiranja ecu a
Sačuvana
krume
Clio
Pol:
«
Odgovor #456 poslato:
24.10.2023. - 11:41 »
Postovani Milan, mislim da sam nasao izvor problema...... Nakon ciscenja leptira i podshavanja aktuatora koje nije pomoglo.... Verujem da je izvor problema na liniji H4 od ECU-a. Tamo bi trebalo da bude ulazni signal za povuchenu mehanichku snagu kompresora, ali na tom pinu ima izlanih 13 V i ne bi imalo nikakvu logiku da ima tu 13v struju a je ulazni signal. Molim Vas za pomoch kako radi H4 linija, ja ne mogu da nadzem info za to na uto dati ....
«
Poslednja izmena: 24.10.2023. - 11:46 od strane krume
»
Sačuvana
Byk
Koleos
Trenutno vozim: Laguna III 2.0dci 150hp, Megane II 2.0 16v 138hp, Twingo 1.2 16v 76hp
Pol:
Starost: 49
«
Odgovor #457 poslato:
29.11.2023. - 11:07 »
Twingo 2, 1.2 motor.
Kad uključim klimu i kada se komoresor uključi, nakon par sekundi se čuje na kratko kao neko "krljanje" i ubrzo nestane. Taj zvuk se povremeno javi i kasnije. Pod većim gasom nisam primetio taj zvuk. Kapiram da je ležaj, ili klipovi.
E sad, da li da radim remont ili da tražim polovan/nov kompresor?
Ne znam ni kako se cene kreću za remont niti bih znao ko to radi (možda Sale iz Žarkova)?
Znam da je nov kompresor oko 250-300 eur.
Sačuvana
juventus89
Twingo
Trenutno vozim: Megane2
Pol:
Reno Megane i Juve per sempre
Starost: 35
«
Odgovor #458 poslato:
12.02.2024. - 12:40 »
Pozdrav drugari, malo da ozivim temu.
Naime, Reno Megane 2 benezin 1.6.
Nakon zamene sijalica klime potenciometra ventilatora, kompresor vise ne pali, tj kvacilo nece da cakne. Sijalice sam zamenio i sve vratio kako je bilo. Moram da napomenem da nisam siguran da li ima freona. Danima je hladila lose jer pretpostavljam sa je bilo skoro prazno. AC dioda gori zuto kada kliknem da upalim klimu. Takodje, doveo sam vestackih 12 volti van automobila na konektor kompresora i on uredno odradi to caktanje tj pusti kvacilo. Znaci kompresor radi. Osigurace proverio sve, mada nisam siguran da li uopste ovaj Megan ima poseban osiguran za klimu. E, sada me samo buni da nije prazan sistem pa nema uslova da UCH pusti klimu preko modula, to bih mogao da saznam kada bih je napunio sto cu svakako uraditi, samo me zanima da li ima neko neku preporuku sta bih jos mogao da probam pre nego sto napunim klimu? Hvala
Sačuvana
krume
Clio
Pol:
«
Odgovor #459 poslato:
16.03.2024. - 15:10 »
Druze, mora prvo da napunis sistem pa tek onda da vidis dali ce se ukljuciti kompresor. Proveri dali se pali prva brzina ventilatora kondenzatora kad pritisnes dugme AC ? Ako se upali ventilator kondenzatora, vrlo verovatno da nema freona. Pozdrav pa javi ...
«
Poslednja izmena: 16.03.2024. - 15:12 od strane krume
»
Sačuvana
MS4323
Twingo
Trenutno vozim: Renault Megane 2 1.6
Pol:
Starost: 37
«
Odgovor #460 poslato:
04.04.2024. - 22:34 »
Veliki pozdrav kolege,
Megan 2 1.6 16v benzin/gas. Bio je problem sa klimom, nije hteo kompresor da se uključi. Danas otišao kod majstora u koga imam poverenja i rekao mi je da je kompjuter nešto zabagovao i da zbog toga nije kompresor mogao da se uključi. Kako mi je rekao, to hoće uglavnom kada je akumulator skoro pa dotrajao ali da neću imati problema do jeseni tj. sa dolaskom hladnijeg vremena. Naime, trenutno je na njemu akumulator koji je kupljen januara 2019. godine (Top Start) pa verujem da je više i dotrajao. Želeo bih da čujem vaše mišljenje - da li da menjam odmah ili da poslušam majstora i da sačekam koji mesec još? Hvala
Sačuvana
Jakota
Captur
Trenutno vozim: Modus
Pol:
Modus 1.5dci, 63kw
«
Odgovor #461 poslato:
05.04.2024. - 08:38 »
To se odmah menja
Da te ne bi sacekalo neko iznenadjenje, da te izda u nekom momentu pa kasnije, slep i akumulator
Sačuvana
Bolje biciklom u ku*vanje, nego mercedesom na posao
mire
Administrator
Trenutno vozim: BMW 430iX
Pol:
Starost: 48
«
Odgovor #462 poslato:
05.04.2024. - 11:08 »
Ako je stvarno do akumulatora, a on može da se testira, menjaj. Akumulator obično i crkne kad je toplije vreme i onda crkne bez najave. Može da se desi da odeš negde i kad budeš hteo da kreneš nazad - više neće da pokrene motor.
Sačuvana
https://penzije.com
wcyber
Espace
Trenutno vozim: Scenic II ph1 1.9 dci 120PS Scenic III ph3 1.5 dci 110PS
Pol:
«
Odgovor #463 poslato:
05.04.2024. - 11:20 »
ma da ... tu il tamo se mora zameniti .. bolje da ga menjas kad je tebi zgodno, nego kad je akumulatoru zgodno da crkne
Sačuvana
MS4323
Twingo
Trenutno vozim: Renault Megane 2 1.6
Pol:
«
Odgovor #464 poslato:
05.04.2024. - 11:30 »
Ma da, nema šta da se čeka. Odosmo off, ali neka preporuka za akumulator? Ovaj sadašnji Top Start je bio 62h.
Sačuvana
Štampaj
Stranice:
1
...
27
28
29
30
31
32
33