Veliki servis

Započeo Boki, 04.09.2008. - 16:08

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 1 gost pregledaju ovu temu.

Boki

Vodenu pumpu menjaj obavezno a za remenicu nemam pojma :nezna:
Nisu sale za umove male

Malivuk612

vodenu pumpu menjaj obavezno,ona je 7-8 hiljada...
a remenica....  :nezna: zasto bi menjao...

jejenche

Znam drugari, zato i necu da idem tamo, idem do SKOR-a, kod njih je sa original delovima i rukama 37 000 dinara, godinu dana garancije + posto ja necu texaco ulje odbijem 4225 dinara, i donesem ELF (provereno original). Ma bre ovi bas lese....

Filip

37k je vec prihvatljivo... Koje bre texaco ulje  :wtf:
P.S. Vodenu pumpu ne moras da menjas ako je u OK stanju ... mada je to velika kocka ... ako procuri kad ne treba,,, :hey1:
Captur 1.3 tce 2025

mamlaz

ja sam radio veliki servis, kad sam kupio auto (pre par meseci).
u "renault sava" servisu su mi savetovali da promenim i remenicu, jer kako mi je baja objasnio: ako voziš sa tom starom remenicom koja se vremenom izliže, onda nešto prilikom izbacivanja iz brzine nastavi da se vrti i može da preskoči, a ne bi trebalo. ako se to tako vrti i preskače duže vremena, onda može da prouzrokuje neki kvar na motoru.
znam da ovo moje objašnjenje zvuči stupidno, ali to je ono što sam ja svojim laičkim automohaničarskim razumom uspeo da ukapiram.
:zubo:

rekao mi je da moja remenica može da gura još, ali nije mogao da mi da prognozu koliko bi vremena mogla da se koristi, pa me ipak savetovao da se tom prilikom i promeni, ukoliko je moguće.
pljunuo sam 7000+ dinara za novu "ininu" remenicu, koja spada u red pouzdanijih.
staru su mi vratili i čuvam je kući za ne daj bože.

jejenche

Hm..pa dobro, promenicu pri sledecem servisu, ali definitivno nemam sad para da i to placam. Za ramenicu su mi trazili 14 000 dinara u SIO Krstic.  :oo:

@Filip
Necu da je menjam za sada...odradicu je sledeci ili onaj tamo mesec, kad budem menjao i remenicu, s' obzirom da je auto iz uvoza, i da nemam pojma ko je sta radio.
Zato sam i kupio ELF ulje....pa ce to da mi stave. Sad sam kupio ELF ulje, 5l Excelium 5W-40 3535 dinara. :)

fLiP

Kolega pogledaj cene koje sam ja imao pri velikom servisu. Nije bas isto ali treba malo da se razlikuje.
Ali menjaj pumpu za vodu obavezno koji god servis da ti  kaze. Jer tesko da ce izdrzati do sledeceg velikog servisa. U tom slucaju ces terati i moze ti crci veoma brzo, a ide leto i zega...

Click

Ja sam promenio remenicu, jer moze da "zapekne" i da onda PK kais lepo proklizne preko nje, da se zagreje i pukne i da komadici malo "zagade" i zupcasti.. dalje vam je jasno..
Po mom misljenu, (a vidim i Flip je tao uradio  :yes:), treba odraditi sve i onda je covek miran.. Naravno, kome je mnogo, uvek ima jeftinija varijanta...
za sada se ti automobili iz uvoza voze "na staroj slavi" (odrzavanji napolju), kada prodje i to, pocece kuknjava kako Renault ne valja..
Kod mene su uvek originali svi delovi, sva ulja i  :fucka: Kosta, ali znam da me nece nigde izdati, cak ni 18-ica, a meni je to sada najvaznije, jer vise nisam klinac da vecito zavirujem ispod kola i osluskujem..
Uostalom, veliki servis napolju povlaci  mnoogo vecu zamenu delova nego ovde...

renome

200 metara ispod SIO Krstic postoji jos jedan reno servis MM Rajkovic, nije ovlascen ali mislim da ok rade. Bio sam jednom kod njih i dosta su jeftiniji. Ako te zanima dacu ti adresu i broj telefona.

Kad sam pitao za veliki servis cini mi se da je rekao 250 e, samo ne znam sta podrazumeva kod njega taj veliki servis.

bokim80

Citat: Click poslato 03.04.2009. - 18:15
za sada se ti automobili iz uvoza voze "na staroj slavi" (odrzavanji napolju), kada prodje i to, pocece kuknjava kako Renault ne valja..
Upravo imam identicno misljenje, vec sam nesto slicno spomenuo u temi "Servisi za nase Renault ljubimce". Narod je cudo, voli samo da tera a ne haje za odrzavanje, i ono sto je suludo u svemu tome, nista ih ne nauci pameti vec opet teraju po starom. Da opet ne ulazim u OT (istina imam obicaj jer me uvek nesto povuce, sorry). Na mom Meganu veliki servis je radjen na 125.000km (napolju, posto je iz uvoza), a sada je na nekih 151.000 i kusur ne znam tacno, veliki servis cu raditi kad ispuni 60.000km, tj kad predjem jos nekih 34.000km, bukvalno cu da odradim sve sto treba kao sto rece Click, pa koliko kosta da kosta. Vozim sebe i moju porodicu a to mi je vaznije od svega da sve bude kako treba i max. sigurno. :yes:

nenasan

Ne znam zbog čega,ali na laguni koju sam nekoć uvezao iz nemačke u servisnoj(sigurno original,prva sam ruka) piše da je kaiš, i jedan i drugi menjan na 127000 i da sledeći servis treba da bude po njihovoj pretpostavci na 240000 ili 2013 godine.a ulje mi je pokazivao i sam ključić da treba da promenim.
Tako da ja lično ulazim u rizik pa šta bude bude.
E da,remenicu može iskusan majstor da proceni da li je šlajfovala ili ne,mada kao što znate ko ima dovoljno novaca a hoće da ih da,onda neka poštuje knjigu i standarde.

bokim80

Citat: renome poslato 03.04.2009. - 21:50
Otkud znas? Ko ti rek'o?
Imam servisnu knjizicu. Auto sam kupio od pouzdanog prijatelja koji se bavi uvozom polovnih automobila, tako da nema mesta nekakvoj sumnji, a i od oka se vidi da je sve o.k. i da je auto dobro odrzavan a kako mi se cini dosao je u jos pouzdanije ruke sto se tice odrzavanja. Naravno ima par ogrebotina ali Boze moj, dobro je poznato da se tamo svi cesu po parkinzima  :laugh:

Chkoze

:write:
Moj savjet:
- kupi zupčasti remen;
- kupi remenicu (španer zupčastog);
- kupi vodenu pumpu;
- i stavi prst u uho i gaaaas!
Voziš se bez brige.
Ako su ti skupi originalni dijelovi (kome nisu?!), potraži INA ili RUVILLE španer (može i SKF), GATES (ili neki "brand name" zupčasti, CONTITECH npr.), HEPU (ili SKF) vodenu pumpu i to je to.
Zašto?
Zato što kad se mijenja zupčasti remen, mijenja se SVE što se da zamijeniti. Na kasniju zamjenu možeš zaboraviti, jer se stari zupčasti, kad se jednom skine, ne bi trebao vraćati ponovo na motor. Dalje, opet je majstoru isti posao, znači opet skidanje španera (ili vodene, zavisi šta nisi promijenio ranije), ponovo treba "ozubiti" motor, u prevodu, opet plaćaš ruke za SVE. Znači, dupli novac. I ne treba štediti na tim dijelovima, jer su predviđeni da traju 90000 km ili pet godina (kilometraža zavisi od proizvođača do proizvođača). Zamisli samo koliko se puta okrene ležaj na španeru ili vod. pumpi u toku jednog dana, a kamoli nakon pet godina...
A tek posljedice u slučaju puknuća ili "preskakanja" remena...  :help:

Za one koji ne znaju: INA je najveći svjetski proizvođač zatezača uopšte (FAG ležaji su njihova firma, LuK kvačila takođe), RUVILLE su "pakeri" (uzimaju robu od INA-e i pakuju u svoje kutije), GATES je prvi proizvođač na svijetu koji je počeo proizvoditi gumeno remenje uopšte (američka firma, imaju pogone u Belgiji), a HEPU je vrhunska firma koja se prvenstveno bavi proizvodnjom vodenih pumpi. Za SKF ne treba ništa reći...
Svi su zastupljeni u prvoj (tvorničkoj) ugradnji.
Priča "original dio" je samo izgovor proizvođača automobila da naplati puno više isti dio koji je već u proizvodnji i koji ima pečat da je to "original".  :celb1:
Jest', baš, RENAULT pravi i zupčasto remenje i pločice i farove i amortizere...  :doh:
Zamislite samo koliko bi koštalo proizvođača da pravi posebno dio za RENAULT, a posebno za aftermarket.
I zašto bi sam sebe degradirao po pitanju kvaliteta, tako što bi aftermarket dio bio nekvalitetniji od "original" dijela?!
Zato, SVE ide sa iste trake. Samo ga "otpečata" kasnije i eto ti "original" dio.   :ovce:

Za sve one koji ne vjeruju u ovu priču, mogu samo potvrditi ovo što govorim, jer sam bio na seminarima koje su predvodili vrhunski inžinjeri iz npr. INA-e ili TEXTAR-a (koji proizvodi kočione komponente za prvu ugradnju- ko ne zna), LUCAS/TRW, itd., i koji su mi ustvari rekli ovo što ja sad vama pišem.
I da znate da INA daje DVIJE godine garancije za svoj proizvod, BEZ OBZIRA na pređenu kilometražu.
Mom dobavljaču baš i nije bilo drago kad je taj inžinjer to rekao, ali Bože moj...  :fucka:

Ove gore navedene proizvode prodajem (cca. 12 godina) i ugrađujemo ih u našem servisu (cca. 6 godina) i dajemo garanciju od godinu dana (nek' trostruko skuplji "original" ima garanciju od dvije godine, mislim, daću i ja, ako se duplo plati- opet povoljnije od ovlaštenog :D) i...
Guess what?
Hvala Bogu, nikad nisam imao reklamaciju na španer zupčastog, na vodenu pumpu ili zupčasti remen.
Ko ne mijenja jedan od dijelova uz zupčasti (španer ili vodenu), njemu nema garancije iz gore navedenih razloga.
Uostalom, ako će nešto ne valjati vezano za zupčasti, to se odmah desi (preskoči ili pukne), tako da priča tipa (ako se ne zamijeni jedna od komponenti zupčastog) "Ne valja zupčasti, španer..." i sl., pada u vodu.
Zamijeni sve i budi miran.

Inače, na 1,5 dci ide automatski zatezač zup. remena (sam se podesi na potrebnu zategnutost) i nije neka mudrost zamijeniti ga.
Servis koji ima potreban alat ( u suštini ni ne treba nikakav specijalni alat) i osnovno predznanje ti to može završiti.
Naravno, ako su ozbiljni i ako garantuju za svoj rad.
:wink:

DISCLAIMER:
Ovim postom ne želim nikoga uvrijediti niti pokrenuti lavinu komentara, govorim o onome što radim, iz prakse i iz iskustva.
Hvala na razumijevanju!

jejenche

Citat: Chkoze poslato 04.04.2009. - 19:59
:write:
Moj savjet:
- kupi zupčasti remen;
- kupi remenicu (španer zupčastog);
- kupi vodenu pumpu;
- i stavi prst u uho i gaaaas!
Voziš se bez brige.

Cek cek cek, da se razumemo...posto sam laik...remenica je u stvari spaner zupcastog?? Ili sam ja nesto pobrkao? Posto ja uzimam komplet Zupcastog (kais i spaner) i komplet PK (spaner i kais).

Click

@chkoze
remenica nije spaner zupcastog  :ne: