Dobrodošli na Renault Forum Serbia! Da bi ste imali pun pristup forumu potrebno je da se predstavite u delu foruma Novi članovi otvaranjem nove teme i da popunite datum rođenja u Profilu.

Veliki servis

Započeo Boki, 04.09.2008. - 16:08

prethodna tema - sledeća tema

0 članova i 2 gostiju pregledaju ovu temu.

J 21

Varijabilna uljna pumpa?! Ne znam da to ima na 1.6 motoru, za lanac su mi rekli da kad krene da se čuje da se tada menja, za sad se ne čuje, i vožnja uglavnom mi je autoput i otvoreni put, grad manje, plus isključujem start stop sistem upravo radi lanca. Moja dvojba je upravo zbog originalne vodene pumpa jer neki tvrde da je ne treba menjati dok god ne procuri, mada je po meni 200kk i 10 godina mnogo. :nezna:

Milenko_M

Pumpa bi trebala pod obavezno da se menja. Što se tiče sevisa ja bi rekao da je Krstevski solidan. Istina nisam bio kod njega već 3 godine . Kod njega sam radio velike sevise.

wcyber

kad sam uzeo 7 god starog scenica 2 sa 186k km u ovlascenom servisu nisu hteli da skidaju favricku prvu pumpu vode.. menjao sam je tek sledeci put posle 4 god i jos 60.000km predjenih.. znaci na nekih 240k km

mire

Čekaj, kupio si novu pumpu i pitaš da li da menjaš staru?

Pa, ako ti baš znači da novu ostaviš da čeka još dosta kilometara, onda kad budete menjali kaiš neka majstor proveri da li kod stare ima tragova curenja i da li se oseća ikakav luft na njenoj osovini. Pa ako baš ničega nema, onda je ostavite u motoru.

fLiP

https://youtu.be/afBPWhxbwbw?si=PmcLiXTkim28EB07
Imaš ilustraciju na 3:50

Malo je glupo da čekaš da ti pumpa procuri.
To je normalno da zameniš lanac kada se čuje. I da zameniš i pre nekog predviđenog roka za zamenu. Bitno je da znaš kakav je to zvuk.
Mnoge stvari se rade preventivno na kolima da ne bi neke druge stvari nastradale. Kao npr pumpa za vodu. Ako ti izbaci tečnost u toku vožnje, a nemaš senzor za vodu. Senzor motora može da ti prijavi veću temperaturu, ali to onda može da bude kasno. Spaljeno ulje, opiljci u motoru, zapuši i podmazivanje turbine i ćaoooo... zbog pumpe za vodu. ;)

J 21

Da uzeo sam set dayco vodena pumpa i pk kaiš sa rolerima,.
Kad sam kupio auto u renault salonu u Nemačkoj tad  6 godina star i 123000 km, dobio sam garanciju od godinu dana, u servisu njihovom su ga pregledali pre prodaje zamenili ulje i filtere PK kaiš, rolere, kočnice( diskove i pločice prednje)  i pošto je bio pod garancijom  ga ofarbali zbog sitnih oštećenja od čukanja od stubić. S obzirom da sam dosta putovao sa njim Nemačka Srbija servise sam radio u Srbiji zbog razlike u ceni ( kod njih mali servis ulje i filter ulja 240 eura , kod nas ruke 20 eura plus moji delovi ulje i svi filteri oko 40 eura u nemačkoj kupljeno autodoc ukupno 60 eura ) . Kad je istekla garancija u AK kompresor sam sa dijagnostikom neku grešku brisao i zamolio sam ih da kroz Renault mrežu vide šta je sve rađeno i šta bi sve trebalo da se radi, tad su mi rekli da bi PK kaiš trebalo na oko 220000 da se menja i antifriz, kako nisu ništa rekli za vodenu pumpu, ja sam predpostavio da bi i nju trebalo zameniti pa sam uzeo jedno i drugo, sad čitajući forum vidim da postoje dva mišljenja kad se menja vodena pumpa jedno koje kaže ne diraj dok ne procuri ipak je fabrička i drugo kojoj sam ja sklon koje kaže 200000 i nešto km plus  9 godina starosti, možda bi trebalo preventivno da se ipak zameni, ali pošto nisam baš u temi rekoh da pitam kolege forumašeza iskustva i mišljenja.

zokce

Oko zamene pumpe za vodu/rashladnu tecnost ne moze niko da ti da savet kada da menjas. Nekad pumpe koje su prva ugradnja u fabrici traju bas dugo i glupo ih je menjati jer je trziste pretrpano delovima razlicitog kvaliteta pa je i tu velika dilema sta uzeti. Raditi samo zamenu pumpe za vodu ce isto da kosta kao zamena zupcastog remena, s tim sto ce i on tom prilikom morati da se menja, pa bi najzgodnije bilo da to odradis o istom trosku.  Dobar majstor ce pronaci tragove curenja antifriza i proceniti mesto curenja, a verovatno ce moci da oceni i stanje zupcastog remena da li je za zamenu ili ne mora jos da se menja. Moras ipak sam da cenis sta je najbolje za tvoj auto.

J 21

Moj 1.6 ima lanac, vodena pumpa je vezana na PK kaiš

zokce

To olaksava odluku o zameni, ali sve drugo sto sam napisao i dalje stoji.

BojanGer

Na koliko se radi veliki servis na 1.5 blue dci, 115ks. Trenutno ima 4 ipo godine i 75k km.

wcyber

mislim da je prvi veliki servis na 6 god ili 120.000km ... svaki sledeci ide na 4 god i 60.000

e sad, uvek postoji ona matematika, koliko ima gradske voznje .. manje ili vise od 50%? ako si na najmanje 50% gradske voznje, onda je 60.000km puna kapa i za prvi put

BojanGer

Ja sam mislio da mu uradim sledece godine u ovo vreme, imace tada 5.5 godina i oko 80-90k km.

wcyber

trebalo bi da bude ok :)

mire

U 100 marke da će ti majstor reći isto što i meni kad sam radio prvi veliki servis na laguni (posle skoro 7 godina i nekih oko 70-75.000km) - ovo je moglo da tera još toliko.

wcyber

davnih godina drugaru na daciji puko zupcasti, s*ebo motor  :doh:   na 1.5dci ... ko ce ga znati sta je tu tacno bilo ..  :krsti:

kupio ganc novu daciu i odrzavao u servisu redovno sve ... daklem - vozio od 0km auto